Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мистериите около катастрофата в Шумен стават все повече

Разследването се оказа и поредният повод за напрежение между МВР и държавното обвинение

Красимир Кънчев/bTV
22-годишно момиче загина при тежката катастрофа в Шумен на 28 септември.

Разследването за катастрофата в Шумен, при която загина 22-годишно момиче, може да бъде прехвърлено от Окръжната прокуратура в Шумен в друга равна по степен прокуратура. Това обясни пред "Сега" говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Тя подчерта, че ръководството на прокуратурата няма съмнения в шуменските обвинители. Делото вече бе иззето от МВР в града и прехвърлено към националното следствие.

Миналия петък Окръжният съд в Шумен пусна под домашен арест 18-годишния Жечко Кюркчиев, който е обвинен за тежката катастрофа в града от 28 септември, станала на кръгово кръстовище на булевард "Цар Симеон Велики". Шефът на Окръжната прокуратура Орлин Куздов каза пред "Сега", че определението на окръжните съдии е протестирано. Така последната дума за ареста на Кюркчиев ще има Апелативният съд във Варна. Очаква се той да заседава по казуса другия вторник. 

Първоначалният тест на шофьора показа, че той е положителен за амфетамин. В съда обаче беше представено изследване, че е чист. Освен това "Волво"-то, с което катастрофира, изгоря на паркинг на МВР.

"Самият факт, че на паркинг на МВР изгаря веществено доказателство, което се самозапалва - за това има отделно досъдебно производство. Самият факт, че при полеви тест показва наркотици, а кръвната проба - не, е притеснително. Може да се прецени при отделни предпоставки, дали да не определя друга прокуратура с цел обективност и безпристрастност, различна от Окръжна прокуратура - Шумен", коментира и главният прокурор Иван Гешев вчера.

Той също посочи, че няма съмнение в работата на прокурорите в Шумен. "Имам индикации за проблеми в други правоохранителни институции. Работата по едно досъдебно производство зависи от работата на разследващите органи, в случая - МВР, до момента, в който делото не е възложено на НСлС, като държа да отбележа, че то не е иззето от прокуратурата и възложено на НСлС, а е възложено разследването от разследващи полицаи на НСлС", каза още Гешев. 

"Бесен съм", коментира Гешев веднага след като съдът пусна обвинения под домашен арест.

Трудно ми е да опиша какво изпитвам в момента. След толкова години в правоохранителната система за да оцелееш като човек, би трябвало да се научиш да се дистанцираш емоционално и в личен план от конкретния казус. Но явно не съм успял изцяло. Бесен съм.

Делото за катастрофата в Шумен се оказа поредният повод за напрежение между МВР и прокуратурата. Като вътрешният министър Иван Демерджиев призова прокуратурата да бъде разчистена, както МВР се чисти само. Демерджиев обвърза този случай с друг - за  разследването за ловното стопанство "Паламара". И обясни как МВР е събрало доста факти по случая, когато наблюдаващ прокурор е бил командирован от Варна в Шумен. След това наблюдаващият прокурор е сменен и работата замира. "Има основание окръжният прокурор да има, меко казано, недобри чувства към областния директор на МВР", обясни Демерджиев. Той призова главният прокурор да инициира дисциплинарно производство срещу подчинения си, в противен случай щял да сезира правосъдния министър.

Колкото до изгорелия джип от катастрофата, експертиза е показала, че той се е самозапалил, научи "Сега" от източници от МВР. Колата е прибрана на паркинг на МВР по разпореждане на прокуратурата. В районното управление обаче има денонощно видеонаблюдение и от записите се вижда, че никой не е доближавал колата. Доказано е, че е от акумулатора, който е дал на късо, въпреки че пожарникарите са му срязани двете клеми, твърдят източниците на "Сега". За случилото се с "Волво"-то се води отделно разследване.

Същевременно днес от 18:00 ч. от мястото на инцидента ще тръгне шествие в памет на жената, която загина при тежката катастрофа. 

Главният прокурор Иван Гешев лично се е намесил в знаково разследване срещу близък бизнесмен до Бойко Борисов, съобщава сайтът zaistinata. com.  Става въпрос за бившия шеф в горското предприятие в Шумен Бейзат Яхя, чийто син Илтер Бейзатов беше депутат от ГЕРБ.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?