Медия без
политическа реклама

Демерджиев иска Зарков да провери прокуратурата за 35 затлачени дела

Сред преписките няма такива, свързани с главния прокурор Иван Гешев

Крум Зарков и Иван Демерджиев
БГНЕС
Крум Зарков и Иван Демерджиев

Вътрешният министър Иван Демерджиев прати на правосъдния си колега Крум Зарков списъци с дела, които според службите на МВР са затлачени в прокуратурата. "Делата са с обществен интерес", посочи Демерджиев пред БНТ в сряда и допълни, че в МВР няма информация за движението на тези производства.

Справките с преписките са получени, потвърди вчера Зарков пред bTV. Той посочи, че ще сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за всяко от делата в списъка. ИВСС може да проверява срочността на работата на прокурорите, но не и какво са свършили по същество по производствата. Главният прокурор междувременно е депозирал отчета си за първите 6 месеца на годината пред министъра на правосъдието и пред ВСС и предстои той да бъде обсъден. Тогава се очаква да бъде питан за забавянето на преписките, но дежурният му отговор е, че той е обикновен администратор в прокуратурата и всичко е в ръцете на наблюдаващите прокурори.

В двата списъка, пратени от МВР на МП, има общо 35 случая, научи "Сега" от свои източници в двете министерства. В единия са преписки от ГДБОП, а в другия - от националната полиция.

Сред преписките има и такава за констатирани нередности по проекта IGB - Междусистемната газова връзка Гърция-България. Преписката е изпратена в прокуратурата през септември 2021 г. и до момента няма данни какво се е случило по нея. Друга преписка е за закононарушения от служители на националното тол управление, свързани с договора между пътната агенция и "Капш трафик", заради който наскоро Сметната палата уличи АПИ в куп нарушения. В списъка е и делото "Хемус".

Друга преписка е за организирана престъпна група с участие на лица от Агенция "Митници". Прокурорът (по делото е работил спецпрокурор) е поискал да му бъде направена справка на движението й през януари 2021 г. и оттогава в МВР няма данни какво се случва по казуса. В друг случай на закритата вече спецпрокуратура е свързан с дървената мафия, а трети е за злоупотреби с евросредства за т.нар. къщи за гости.

Преписките, пратени от МВР в МП, нямат пряка връзка с главния прокурор Иван Гешев. Дори да се приеме, че има забавяне, то прокуратурата винаги ще се "измъкне" с оправданието, че става дума за дела с фактическа и правна сложност, за които й трябва много време. Освен всичко за забавянето отговорност може да се търси от конкретния наблюдаващ прокурор, работил по преписката, а после и от прекия му началник, но много трудно от Гешев, без да се докаже някаква системност в забавянето на производствата.

В новите списъци има и казуси, които бяха и сред 116-те знакови преписки, огласени от МВР по времето на вътрешния министър Бойко Рашков, за които от министерството обявиха, че са потънали безследно в прокуратурата. Такъв е например сигнал, свързан с удълбочаването на канала на пристанище Варна. Работата по водното трасе започна преди две години, след като в района като инвеститор (портът в село Езерево и ТЕЦ "Варна") се появи Ахмед Доган. Изложени са данни, че държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" е било финансирано от бюджета с 11 млн. лв. годишно, преди да му бъде възложен проектът по удълбочаването. През 2019 г., 2020 г. и 2021 г. финансирането му се увеличава до 470,5 млн. лв.

Няма ги обаче преписки, свързани с Гешев и Бойко Борисов, които бяха в списъка на Рашков. Възможно е те да се окажат в следващи списъци, които Демерджиев ще прати на Зарков. Вътрешният министър каза и че има и други такива преписки, които поетапно ще подава към МП.

Гешев вече отговори на Рашков - че прокуратурата не е длъжна да информира МВР какво прави по делата.

преписки с висок обществен интерес и засягащи хора от властта, които са потънали безследно в прокуратурата, огласи днес МВР. Вътрешният министър Бойко Рашков отдавна повтаря, че прокуратурата бездейства по важните дела, които МВР й праща.
Има много данни срещу лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и той трябва да бъде обект на разследване. Това излезе от думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев в интервю за "Дарик радио".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата