Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР: Прокуратурата спаси от арест нашите служители от случая с поршето

Двама полицаи са се движили по маршрута на поршето и са станали свидетели на жестоката катастрофа на Околовръстното

04 Окт. 2022Обновена
БГНЕС
Виновен съм, направих грешка. За мен първият път се оказа фатален, каза в съда Димитър Любенов.

Прокурор е отказал да бъдат арестувани двамата полицаи, които са се движили по маршрута на поршето, причинило жестоката катастрофа на Околовръстното шосе на София, при която загина французин, а други двама души пострадаха. Информацията беше огласена от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев часове след като Софийският апелативен съд потвърди, че шофьорът на поршето Димитър Любенов остава в ареста.

Демерджиев обясни, че на "Вътрешна сигурност" в МВР е била възложена проверка по данни, че близо до катастрофата е имало полицейска кола. "Вътрешна сигурност" събрала много доказателства, че "полицейски автомобил се е движил по маршрута на поршето, вероятно е спирал по маршрута, станал е свидетел на самата катастрофа, но вместо да изпълнят служебните си задължения, полицаите са направили друго", обясни Демерджиев, без да даде подробности, защото има образувано разследване. Тази информация е била докладвана на прокуратурата, като дори наблюдаващият прокурор бил доведен със служебна кола на МВР в министерството, за да му бъде докладвано. От МВР предложили двамата полицаи, мъж и жена, да бъдат задържани за 24 часа, да се вземат данните от телефоните им и да се предприемат действия. "Наблюдаващият прокурор не позволи и предупреди, че не трябва да огласяваме данни, за да не се пречи на разследването", посочи Демерджиев. “Нашата теза е, че своевременното събиране на доказателства не би попречило на разследването, точно обратното”, смята той.

"Изказванията на министъра не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за МВР. Съгласно закона единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратура", контрира прокуратурата със специално съобщение.

"Прокуратурата работи, когато иска"

Демерджиев беше видимо изнервен и от това, че прокуратурата е забранила на МВР да изнася информация, а след това определени сайтове, близки до нея, разпространиха версията, че МВР прикрива двама полицаи. По-рано пред деня прокуратурата също съобщи за образуваното разследване за длъжностно престъпление, посочвайки, че тя е дала указания на "Вътрешна сигурност" какви доказателства да събира.

Демерджиев отказа да коментира материали от разследването, образувано, за да изясни действията и бездействията на двамата полицаи. Те са отстранени от длъжност и срещу тях в МВР има дисциплинарно производство. Заради разследването Демерджиев не отговори и дали е вярно, че Любенов е бил с шофьор от "дренк енд драйв", но е бил спрян от полицаите, които са го освободили.

Запитан дали полицаите са ескортирали поршето, министърът каза, че умишлено не използва думата "ескорт", защото за това няма доказателства. "Но имаме данни да смятаме, че движейки се зад поршето, не са изпълнявали служебните си функции и са нарушили служебните си задължения. Станали са свидетели на катастрофата", каза Демерджиев. И подчерта, че ако това не би поставило разследването в риск, МВР е щяло да задържи двамата си служители. За тях той цитира определение, дадено от "Вътрешна сигурност" - "държи се нагло".

На този случай Демерждиев противопостави казус от Пловдив, при който е задържан полицай за 50 лв. подкуп след действия на "Вътрешна сигурност", а прокуратурата е потвърдила ареста с постановление за 72-часово задържане. "Това е паралел как прокуратурата може да работи, когато иска да съдейства за установяване на извършени престъпления и как може да прави обратно, въпреки декларираните намерения", каза министърът.

По-рано в съдебната зала се разбра, че прокуратурата проверява незаконни действия на двама полицаи непосредствено преди катастрофата.

Апелативните магистрати потвърдиха ареста на Любенов. Тяхното определение е окончателно. Според тримата съдии има както обосновано предположение за извършване на престъплението, така и предпоставки да извърши друго престъпление, или да се укрие, ако мярката му за неотклонение е по-лека.

В съда защитата каза, че Любенов е готов да съдейства за разкриването на всички детайли. И затова вече е дал показания. В тях той обяснил, че малко преди катастрофата е спрян от полицаи, на които дал 200 лева, за да го ескортират, предаде БТА. Адвокатът му Ива Борисова заяви, че прокуратурата не е направила нищо, за да изясни дали в случая няма участие на длъжностни лица и спомогнали ли са те за катастрофата. Докато не бъде изкоренена корупцията от тази държава, тя ще бъде "счупена", каза Борисова и посочи, че мъжът е направил всичко възможно да не шофира, но е бил принуден. Прокуратурата посочи, че това са твърдения на обвиняемия и се прави още проверка. Доказателства засега няма.

Жестоката катастрофа на Околовръстното шосе на София стана на 25 септември. Тогава 39-годишният мъж, който има общо 28 наказания за нарушаване на правилата за движение по пътя, удари с поршето си излизащ от локалното платно "Форд". Загина 64-годишен френски гражданин, а 62-годишната му жена се озова в болница с опасност за живота.

Кръвната проба показа 1,73 промила алкохол в кръвта, а също и кокаин. Според автотехническата експертиза Любенов е карал със 195 км/ч при ограничение на отсечката от 80 км/ч.

Първоначално Любенов бе обвинен, че е причинил катастрофата по непредпазливост. На 30 септември обаче прокуратурата измени обвинението и го привлече към наказателна отговорност за това, че нарушавайки правилата за движение по пътищата относно режима на скоростта и пренебрегвайки забраната да управлява МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, е реализирал пътнотранспортно произшествие и умишлено е причинил смъртта на френския гражданин. Според обвинението случаят е особено тежък и поради това деянието е преквалифицирано. Новият текст на обвинението предвижда от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Прокуратурата обвини Димитър Любенов, предизвикал преди няколко дни с поршето си тежка катастрофа на Околовръстното шосе в София, че умишлено е причинил смъртта на френски гражданин. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата.   https://www. segabg.

Шуменският случай

Демерджиев засегна и друг знаков случай от последните дни - катастрофата в Шумен, причинена от 18-годишен младеж, при която загина момиче на 22 години. Министърът беше уклончив, но даде да се разбере, че и по този казус има сериозно напрежение между МВР и прокуратурата. Той няколко пъти спомена, че има класифицирана информация и намеси разследването на ловното стопанство "Паламара".

"Нима само МВР е службата, способна сама да се чисти от корумпираните. Само МВР ли има силите да установява тези служители?", попита Демерджиев по адрес на прокуратурата. "Чух, че главният прокурор е бесен от действията на свой подчинен прокурор. Няма ли той да иска дисциплинарно наказване на този прокурор? Този случай е много по-дълбок. Ако главният прокурор няма доблестта да разясни този случай, аз ще ви информирам, без да нарушавам закона", закани се министърът.

Трудно ми е да опиша какво изпитвам в момента. След толкова години в правоохранителната система за да оцелееш като човек, би трябвало да се научиш да се дистанцираш емоционално и в личен план от конкретния казус. Но явно не съм успял изцяло. Бесен съм.

Прокуратурата и МВР влязоха в задочен спор и за изборите в Симитли

Имаше случай с кмета на Симитли, които се оказа, че доста интензивно е действал, агитирал и притеснявал една от секциите в града и то в секция, в която синът му е кандидат за депутат. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев, цитиран от Агенция "Фокус".

"За съжаление това е един от случаите, в които прокуратурата показа, че крехкото доверие, което се изгради между двете институции е в опасност, защото беше отказано да бъде образувано досъдебно производство. Нека прокуратурата обясни подробно мотивите си за това. Нашето становище е друго. Събрахме достатъчно данни, които бяха налице и трябва да се провери по-внимателно този случай", разясни вътрешният министър. Демерджиев обясни, че кметът не е задържан, тъй като на място е пристигнал районният прокурор на Дупница. 
"Ние отидохме, реагирахме до пристигане на районния прокурор и целят контрол се осъществяваше от него", каза той. 

Прокуратурата обаче твърди, че е извършена проверка, разпитани били 12 човека, включително на бащата-кмет и на сина-депутат и не били установени достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер. Затова наблюдаващия прокурор е постановил отказ да се образува досъдебно производство.

Следва да се отбележи, че за нарушения на изборните правила следва да се сезира съответната СИК, а прокуратурата се сезира при данни за извършени престъпления от общ характер, обясняват от държавното обвинение.

 

 

Още по темата