facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Междублокови пространства в София пак са на прицел

Столичният общински съвет ще гласува програма за управление на собствеността през 2020 г.
6 220

Районни кметове в София продължават да предлагат за продажба или учредяване право на строеж общински терени и такива, в който общината има дял, намиращи се в междублокови пространства или в  непосредствена близост до жилищни сгради. Това се вижда в проекта на Програма за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост на Столична община за 2020 г. Според условията й имотите се включват по предложение на районните кметове и на зам.кмета на София по "Инвестиции и строителство", какъвто ресор в момента няма. Предстои програмата да се обсъди и гласува на сесия на Столичния общински съвет.

В доклада се казва, че "администрацията внимателно разгледа и обсъди направените предложения в контекста на приоритетите на Столичната община - борба с презастрояването, осигуряване на детски градини и училища, увеличаване на местата за паркиране, подобряване на инфраструктурата в кварталите, озеленяване, изграждане на детски площадки". Посочва се, че именно с тази цел няколко предложения на районните кметове са извадени от програмата. Много други искания за продажба на общински имоти обаче остават.    

Район "Красна поляна" например предлага да продаде собствен терен в Научно-производствена зона "Средец" от 250 м2, в който ще се извърши високо строителство с плътност на застрояването 60% и височина на сградите до 26 м.  "Люлин" предлага за продажба два терена в "Люлин"10. Район "Витоша" е готов да се раздели с терен от 440 м2 на ул. "Мусала" в "Бъкстон".  Район "Връбница" е включил в списъка 266 кв.м. в "Модерно предградие" в зона с преобладаващо средно жилищно застрояване. Теренът се намира на метри от огромния частен имот от над 100 дка, на който инвеститор предлага да изгради напълно нов квартал за близо 8000 души. Засега Столичната община не дава зелена светлина на частния проект заради липсата на училища и детски градини в него.  

Прави впечатление, че кметовете на райони като "Младост", "Изгрев", Красно село" и др., в които през последните години се проведоха едни от най-интензивните протести срещу безразборното застрояване на кварталите им, не са предложили нито един терен в програмата за 2020 г. На местните избори м.г. хората от тези райони отхвърлиха досегашните кметове на ГЕРБ и избраха представители на опозицията или независими. 

Район "Надежда" е предложил най-много общински терени за учредяване на право на строеж срещу обезщетяване. В списъка попадат шест незастроени имоти- на бул. "Ломско шосе" , ул. "Любородие", ул. "Магнолия" и в ж.к. "Надежда"1, 2 и 3. Район "Сердика" също е готов да се раздели срещу обезщетение с терени в едни от най-бурно уплътняващите се зони на столицата. Районният кмет предлага 241 кв. м. на ъгъла на ул. "Софроний Врачански" и "Круша планина" в близост до Централна гара. Предлага и два имота на ул. "Враня" -  526 м2 и 307 м2, и един от 348 м2 на ул. "Охрид".  Район "Слатина" е включил в същия списък два имота в ж.к. "Христо Смирненски" - 400 кв.м. на ул. "Спътник" и 1045 м. на ул. "Владово". 

В раздела за учредяване на право на строеж върху съсобствени имоти кметът на район "Подуене" е готов да се раздели с терен на ул. "Царева ливада", от който София притежава 62%. Мястото се намира в доста гъсто застроен район. "Подуене" предлага и още един парцел в същата част. Район "Илинден" е предложил празно място от 1,12 дка на ул. "Илийчо П. Илиев", на който се предвижда вдигането на 5-етажна сграда. "Надежда" и "Овча купел" също присъстват в тази част от програмата.

За част от предложенията в новата програма предупреди бившият независим общински съветник Войслав Тодоров, който публикува във Фейсбук кадри с местонахожденията на някои от местата. "Подобно безотговорно разпродаване на общински междублокови пространства залага нови бомби в кварталите и не е в интерес на гражданите", коментира той.  

През 2020 г. София се готви да продаде 83 общински апартамента на наемателите им, става ясно още от проекта.  Съгласно наредба на СО наемател на общинско жилище може да го купи, ако го е ползвал без прекъсване не по-малко от 5 г. или ако за същия период е бил щатен служител на общината. Най-много апартаменти за продажба предлагат районите "Младост" и "Люлин" - съответно 33 и 26. Сделки ще извършат още "Лозенец", "Триадица", "Слатина", "Сердика" и др.

Освен това в проекта е заложено през тази година Столичната община да отдаде под наем чрез търг или конкурс няколко обекта при езерото "Ариана" в Борисовата градина, за която предстои да се обсъжда нов Подробен устройствен план. Става дума за ресторант, бирария и кафе, както и три търговски обекти в непосредствена близост до езерото. Предвижда се също така да се проведе и нова процедура за заведението при детската площадка "Слончето".

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЦГМ ще тегли заем за заплатите в градския транспорт

07.07.2020

634 3
Прокуратурата готви багери за част от вилата на Божков

07.07.2020

2750 15
Живеещи в центъра на София са против "Зелени улици"

06.07.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

2921 20

Коментари

John Slow

Аз се спасих от тая кочина. Посещавам я само ако се налага. Не знам как хората живеят в тая смрад.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×