Медия без
политическа реклама

Методи Лалов: Спряхме незаконните камери на хотел "Берлин"

06 Авг. 2020
Фейсбук/Методи Лалов

Камерите, които охраняват хотел "Берлин", известен като резиденцията на Делян Пеевски, са незаконни и са свалени след сигнал на столичния общински съветник от "Да, България" Методи Лалов. Това обяви самият той във Фейсбук. 

"Делян Пеевски призна, че камерите на ул. "Беловодски път" и ул. "Георги Рилски" са незаконни. Опитва се да се измъкне от отговорност", написа Лалов в социалната мрежа в сряда.

Той разказва, че преди тази развръзка е подал сигнал за незаконно поставени камери, с които гражданите биват противоправно наблюдавани и заснемани в полицията, Комисията за защита на личните данни, кмета Йорданка Фанкъдова, Комисията за обществен ред и сигурност на СОС и до кмета на район "Витоша".

Според Лалов с демонтирането на камерите след сигнала му Пеевски се опитва да избегне отговорност за нарушаването на конституцията и законите с въпросните камери. Пеевски е едноличен собственик на капитала на "Интръст" ЕАД, което дружество притежава "Инттрафик" ЕООД, охраняващо Хотел "Берлин Парк Витоша", обяснява Лалов.

В сигнала си той разказва как на 15 юли при участие в събитие "Масово пиене на кафе с Делян Пеевски", организирано от "МлаДА България" е установил, че на уличен стълб на тротоара на ъгъла на ул. "Беловодски път" и ул. "Георги Рилски", са поставени 4 камери за видеонаблюдение, заедно с обслужващо ги табло. Камери от същия вид, както и други, са поставени и в зоната към входа на двора на хотел "Берлин". На ул. "Беловодски път", както и на ул. "Георги Рилски", не са поставени информационни табели, които да указват, че в района се извършва видеонаблюдение и видеозаписване.

На 2 август Лалов и председателката на младежката организация на "Демократична България" Десислава Николова се връщат на мястото. Там се спречкват с охранител и дори се налага да викат полиция. Точно от охранителя двамата научават, че четирите камери на стълба на кръстовището, както и тези в зоната към входа на Хотел "Берлин Парк Витоша" се ползват именно от "Инттрафик" ЕООД. 

Камерите са поставени така, че заснемат пътните платна и тротоарите на ул. "Беловодски път", които са обществени места. По същия начин част от камерите на пътя към Хотел "Берлин Парк Витоша" заснемат ул. "Георги Рилски", която също е обществена територия. "Следователно въпросните камери не обслужват законните интереси на Делян Славчев Пеевски и/или на други лица по охрана на частен имот. Чрез тях се събира информация за това кои хора, кога и по какъв начин, както и с какви превозни средства (марка, модел и регистрационен номер) преминават в района", пише в сигнала на Лалов.

Той настоява и да бъде проверено кои длъжностни лица от МВР и местната власт системно не са изпълнявали задълженията си и са допуснали използването на камерите.

 

Опозицията организира нова нестандартна протестна акция тази сутринта - масово пиене на кафе с един от най-известните хора в държавата Делян Пеевски. Идеята е на "МлаДа България" - младежката организация на партията на Христо Иванов "Да, България".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?