Медия без
политическа реклама

Медицинските бележки за детска градина ще се окажат вечни

МЗ и д-р Ангел Кунчев не препоръчват премахването им

Висенето преди лекарските кабинети за медицински бележки продължава и сега
Илияна Кирилова
Висенето преди лекарските кабинети за медицински бележки продължава и сега

Медицинските бележки за липса на контакт със заразно болни, които всяка есен хиляди родителите трябва да представят пред детските градини, изглежда ще се окажат вечни. Засега здравните власти не обмислят премахването им въпреки становищата на стотици лекари, че те са абсолютно безсмислени. Това става ясно от отговори на здравното министерство и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на въпроси на "Сега".

Прословутата "контактна" бележка се изисква при отсъствие на детето от детската градина за повече от 10 дни. След лятната ваканция повечето родители са в тази хипотеза, затова и пред кабинетите на личните лекари се получават огромни струпвания от изнервени родители, чакащи да получат заветния документ. Извън чисто битовото неудобство за родители и за джипита, губещи по 15 минути да подписват и подпечатват купища хартии, много лични лекари споделят мнението, че въпросната медицинска бележка не изпълнява целите си да осигури безопасна среда за децата и е просто безсмсилена от медицинска гледна точка.

След извършен преглед в нея личният лекар следва да запише, че детето не е било в контакт със заразн болен три дни преди да тръгне на градина, осланяйки се предимно на твърденията на родителите. Никой родител обаче не може да знае дали детето му не си е играло на площадката с друго дете, което е например с варицела, и по тази причина е в инкубационен период.

"От родителите се изисква определена купчина хартии, съдържащи недоказуема по своята същност информация, която трябва да е старателно подписана и подпечатана от хора, за които се предполага, че трябва да са лекари, а не просто администратори на документи", възкликна във фейсбук д-р Александър Атанасов. По думите му въпросната бележка функционира на базата на наредби, "писани от хора, невложили грам мисъл в тях". "Понякога си мисля, че единствената цел е всички "да си вържат гащите", ако "нещо се случи". Какво точно ще се случи никой не казва", посочва той.

На въпрос на "Сега" какъв е смисълът от контактните бележки главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заявява, че целта им е да не се допусне посещение в организиран детски колектив на дете, при което е налице вероятността, поради осъществен контакт с лице с остро заразно заболяване, да внесе в групата съответното заболяване и да стане причина за възникване на епидемичен взрив. "Разписаният ред е част от провеждането на противоепидемичния контрол в организирани колективи", казва той. Кунчев обяснява, че "в медицинската практика свалянето на епидемиологична анамнеза за осъществен контакт със заразно болен е основен подход, който се използва, както в хода на епидемиологичното проучване, така и преди провеждане на клиничен преглед от общопрактикуващ лекар". По този начин се определяли продължителността на заболяването, контактните лица в семейството и необходимостта от вземане на противоепидемични мерки. "Свалянето на епидемиологична анамнеза се осъществява чрез подробен разпит на родители, като общопрактикуващият лекар извършва оценка и анализ на получената информация", казва той, въпреки че вероятно и той е наясно, че това изобщо не се случва по описания начин.

Куриозното е, че на подобни въпроси на "Сега" към здравния министър Асен Меджидиев от екипа му отговарят абсолютно същото. "Лечебните заведения следва да създадат организация на работния процес, така че да сведат до минимум струпването на пациенти пред лекарските кабинети, като провеждането на прегледи например да се извършва само след предварително записан час, спазване на физическа дистанция от поне 1,5 м. от пациентите пред лекарския кабинет, носене на защитни маски за лице и др. При правилно създадена организация и ред, всеки пациент следва да има възможност да посещава своя ОПЛ за преглед, консултация и др.", казват оттам по същия начин с абсолютно същите думи, с които отговаря и Кунчев.

От МЗ не отговарят на въпроса дали ще обмислят възможността да премахнат въпросните контактни бележки, както например преди година предложи бившият министър Стойчо Кацаров. От формалния им отговор обаче може да се направи извода, че по-скоро нямат такива намерения.

Вездесъщата медицинска бележка бе заменена за кратко по време на пандемията с декларация, в която родителите сами трябваше да декларират, че детето им е здраво. След края на извънредната епидемична обстановка обаче тя пак се върна към живот.

 

МЪГЛА

 

МЗ е пропуснало удобно и други въпроси на "Сега", свързани с изискването за представяне на здравно-профилактични карти от учениците всяка година преди постъпването им в училище. Въпросните карти съдържат информация за развитието на детето - ръст, тегло, направени ваксини и т.н., която е важна, но която би следвало да постъпва по електронен път от лекаря до училището, при всички направени досега стъпки за е-здравеопазване у нас. Защо това не става - има проблеми в системата, или пък е нужна регламентация в съответната наредба, не може ли да се даде по-дълъг срок за представяне на въпросните карти, а не броени дни след 15 септември - всички тези питания са подминати без отговор.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата