Медия без
политическа реклама

Масов бунт на дипломати принуди МВнР да промени режима на работа

Служителите на ведомството са си извоювали възможността да се трудят на смени

12 Ноем. 2020ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

Брожения е имало в министерството на външните работи заради режима на работа в условията на пандемия, научи „Сега”. Служители на ведомството, смятащи, че са недостатъчно защитени от COVID-19, са изразили негодуванието си директно пред ръководството на МВнР. И накрая са постигнали известна победа – получили са възможността да работят на смени.

В началото на октомври случаите на заразени с коронавируса в министерството започват да нарастват, което предизвиква силна тревога сред работещите там, разказаха негови служители пред „Сега”. Към края на месеца безпокойството стига дотам, че е пуснато писмо до ръководството на ведомството, подписано от членовете на синдиката на служителите и още 115 служители, сред които са и такива на ръководни длъжности – като директори на дирекции. Дипломатите са обезпокоени, че дори контактните на заразените не са били освободени да работят дистанционно от вкъщи.

От ръководството отстъпват под натиска – министърът Екатерина Захариева подписва заповед на 27 октомври, с която разрешава на работниците и служителите на МВнР да работят по график в домашна среда – иначе казано, на смени. В заповедта, която „Сега” получи по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), изрично се казва, че този режим на работа е само временен – от 2 ноември до 30 ноември 2020 г. Захариева нарежда графикът да се направи така, че работещите да се редуват на ротационен принцип за периоди от по една седмица. Има и изключения – дистанционно няма да работят служители, чиито задачи не могат да бъдат изпълнявани от вкъщи. Преценката за това кой попада в тази група се оставя на съответните ръководители.

НЕДОСТАТЪЧНИ МЕРКИ ЗА ЗАЩИТА

От обявяването на извънредно положение през март до началото на ноември сред служителите на МВнР са отчетени 10 случая на позитивни за COVID-19, като двама души са били на лечение. Това посочиха от ведомството в отговора си до „Сега” по ЗДОИ. Работещи там обаче твърдят, че са били поне няколко пъти повече, и че липсата на мерки спрямо контактните остава централен проблем.

Наскоро стана ясно, че сред позитивните е зам.-министърът Петко Дойков, който ръководеше щаба срещу разпространението на коронавируса в периода на извънредното положение. По този повод Екатерина Захариева си наложи самоизолация.

От министерството подробно описват предприетите мерки за защита на служителите – забранени са несъществените работни срещи; заседанията с повече от четирима участващи се правят дистанционно; в общите части на сградата на МВнР се носят задължително предпазни средства и се извършва почистване и дезинфекция два пъти дневно и др.

Служители, които са заразени или контактни, трябва да уведомят прекия си ръководител, пише в указанията. За това какво следва после от министерството неясно посочват: „При установени случаи на коронавирус се прилагат и спазват съответните нормативни актове и заповеди на министъра на здравеопазването, като съответните служители следват установените в такива случаи практики на РЗИ, както всички български граждани.”

СИНДИКАТЪТ: РЪКОВОДСТВОТО ОТГОВОРИ СВОЕВРЕМЕННО

„Твърдението за „масов бунт" не отразява коректно ситуацията в МВнР”, реагира след публикацията на „Сега” Илиян Вълков, председателят на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба – синдикатът на работещите във ведомството. „Служителите на министерството, както и много други български граждани, сме обезпокоени поради епидемичната обстановка. От началото на пандемията и в зависимост от нейния ход, в МВнР бяха въведени различни мерки. Предвид влошаващата се ситуация с разпространението на вируса в страната, в рамките на последния месец, голяма част от нас поискаха засилването им, поради което изпратихме писмо до ръководството на министерството, откъдето отговориха своевременно с въвеждането на допълнителни мерки”, обясни Вълков.

Малко по-късно от пресцентъра на МВнР пуснаха прессъобщение, в което се казва, че синдикатът е благодарил на Екатерина Захариева за увеличените заплати на служителите, работещи в задграничните представителства през септември с до 30 процента. Ръстът на възнагражденията идва „заради денонощната работа на дипломатите за справяне с последствията от кризата с коронавируса”. „Считаме, че тази стъпка е израз на висока оценка за дейността на задграничните ни мисии и ще даде допълнително стимул на колегите за постигане на още по-високи професионални резултатите",  се посочва в писмо на синдиката до Захариева. Служителите изразяват надежда същото увеличение да получат и онези, които се трудят в София – „за което разчитат отново на подкрепата на външния ни министър”.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?