Медия без
политическа реклама

Мария Габриел изненадващо разкри, че Радев я е пратил на "Три морета"

Тя реагира почти ден след като стана ясно, че за първи път от 2017 г. президентът няма да е на срещата

06 Септ. 2023Обновена
Мария Габриел ще бъде на срещата на върха на "Три морета" вместо Румен Радев
БГНЕС архив
Мария Габриел ще бъде на срещата на върха на "Три морета" вместо Румен Радев

Часове след като стана ясно, че за първи път от 2017 г. президентът Румен Радев няма да е на срещата на върха по инициативата "Три морета" и ще бъде заменен от Мария Габриел, вицепремиерката реагира с пост във Фейсбук. Тя обяви, че ще ръководи делегацията всъщност по предложение на държавния глава Румен Радев. 

Всъщност Радев за втори път е елиминиран от правителството за среща на върха. За първи път това стана през юли т.г, когато президентът бе спрян от срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли. Вторият път е сега и то по инициатива, по която от 2017 г. Радев неизменно е бил на тези срещи. Става дума за общо 6 последователни форума на върха в Букурещ, София, Талин, Любляна, Варшава и Рига. 

Според официално съобщение на Външно министерство, този път вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще ръководи българската делегация на Осмата среща на върха на Инициативата „Три морета". Събитието е в сряда и четъртък (6-7 септември) в Букурещ, Румъния. Там няма и дума, че Габриел отива на срещата по предложение на Радев. И до момента няма и никаква иформация от президентството, че вицепремиерката е в Букурещ по предложение на държавния глава.

Форумът събира лидерите на 12-те страни участнички, за да обсъдят ключови теми, свързани с допълнителни възможности за стимулиране на икономическото развитие, засилване на сътрудничеството, укрепване на сигурността в региона, подобряване на регионалната свързаност и мобилизиране на необходимите инвестиции за важни за региона инфраструктурни проекти.

Министерски съвет реши не президентът Румен Радев, а премиерът Николай Денков да представлява и води делегацията на България на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. Това е прието с нарочно решение на Министерският съвет.

В рамките на Срещата на върха ще бъде приета съвместна Декларация, отразяваща общите цели и приоритетни теми за страните участнички в Инициативата.

Румъния е първата от държавите участнички в инициативата “Три морета”, която организира среща на върха за втори път. По време на форума Клаус Йоханис ще представи резултатите от мандата на страната начело на инициативата (юни 2022 г. – септември 2023 г.). В края на дискусиите се очаква да бъде приета съвместната декларация, с която Гърция ще стане 13-ата участваща държава в Инициативата като пълноправен член, а Украйна и Република Молдова ще получат статут на асоциирани членове.

"СЕГА" припомня:

 КАКВО Е ИНИЦИАТИВАТА "ТРИ МОРЕТА"

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Към момента Инициативата „Три морета“ не е институционализирана и няма седалище и секретариат, разказва на интернет страницата си българското Външно министерство. Там пише още: "Инициативата се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Целите на инициативата са: икономически растеж, получаване на инвестиции, енергийна сигурност, геополитическа сигурност, дигитална свързаност, борба с климатичните промени.

Целите ще бъдат постигнати чрез насърчаване на сътрудничеството за развитие на енергийната, транспортна и цифрова инфраструктура.

По време на третия съмит на Инициативата "Три морета" (17-18 септември 2018 г., Букурещ, Румъния), бе обявено намерение за създаване на Инвестиционен фонд, който да финансира одобрените проекти предложени от страните-участнички в Инициативата. Официалното създаване на Фонда, със седалище в Люксембург, бе обявено на срещата на високо равнище на Инициативата "Три морета" (5-6 юни 2019 г., гр. Любляна, Словения).

Тогава бе проведен и първият бизнес форум в рамките на Инициативата, който е платформа за споделяне на проекти от общ интерес. Подписана бе Съвместна декларация за създаване на мрежа от търговско-промишлени палати на страните-участнички. От българска страна в този формат на ИТМ участва Българската търговско-промишлена палата.

Шестата Среща на върха на инициативата „Три морета“ стартира днес в София. Домакин е българският държавен глава Румен Радев. Във форума, който ще продължи и утре, участват президенти и високопоставени лица от 12-те държави членки.

По инициатива на САЩ, на срещата в Букурещ бе  стартиран нов формат на сътрудничество с държавите-членки на ИТМ- Партньорство за трансатлантическо енергийно сътрудничество (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation). България работи активно във всички срещи на този формат. Представители на Министерството на енергетиката участват в три от създадените четири работни групи за енергийно сътрудничество.

"ТРИ МОРЕТА" И БЪЛГАРИЯ

САЩ ще финансират проекти в инфраструктура, транспорт и енергетика в България през инициативата "Три морета". Това бе обявено  в официално съобщение на посолството на САЩ в София още през декември 2020 г.  "Инвестицията на стойност 300 милиона долара от aмериканската Корпорация за финансиране на международното развитие в Инвестиционния фонд на Инициативата "Три морета" ще подкрепи инфраструктурни проекти в енергетиката, транспорта и дигиталната сфера в България и други страни от Инициативата. САЩ са горди и активни поддръжници на „Три морета“ и с нетърпение очакват председателството на България", пишеше в него.

Пак тогава външният министър Екатерина Захариева обяви във Фейсбук, че капиталът на Фонда на „Три морета“ е надхвърлил 1,2 млрд. евро. От поста на Захариева в социалната мрежа ставаше ясно, че по линия на инвестиционния фонд България вече е предложила за реализиране проекти "като разширяването на подземното газохранилище в Чирен, важен елемент от стратегическата енергийна инфраструктура за нас и региона, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ и строежа на магистрала „Черно море“, свързваща Бургас и Варна".

Покрай инициативата избухна голям скандал между тогавашното българско правителство, ръководено от Бойко Борисов и българския президент. Това стана след като Румен Радев отиде лично в Талин, за да приеме бъдещото председателство на "Три морета". Точно тогава обаче стана ясно, че той е бил контактен със заразен с коронавирус. За това съобщи лично естонският президент. Радев и делегацията му прекъснаха посещението си в естонската столица.

Премиерът и президентът влязоха в остър задочен сблъсък за инициативата "Три морета". Цял ден президенство, правителство и външно министерство се бомбардират със съобщения кой, дали и как е пречeл за българското домакинство на инициативата. Още в края на м. г.

Наред със скандала около ковида, се разрази и институционален, свързан с инициативата. От президентството обиниха, че правителството и Външното ни министерство са работили против приемането на домакинството на инициативата „Три морета”. От „Дондуков” 2 твърдяха, че становището на Външно е било Естония да остане домакин на инициативата и през 2021 г. Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин, написаха от президентството. Правителството и МВнР обаче отрекоха категорично с твърдението, че са направили всичко необходимо за инициативата "Три морета".  

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата