Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов и Радев влязоха в остър сблъсък и за "Три морета"

21 Окт. 2020
Протоколна снимка от срещата по инициативата в Талин, Естония.

Премиерът и президентът влязоха в остър задочен сблъсък за инициативата "Три морета". Цял ден президенство, правителство и външно министерство се бомбардират със съобщения кой, дали и как е пречeл за българското домакинство на инициативата. Още в края на м.г. президентът Румен Радев е заявил готовност да бъде домакин на срещата на върха на „Три морета“ през 2021 г., но според държавния глава правителството го е саботирало. Инициативата "Три морета" е проект на 12 европейски държави и предвижда задълбочаване на сътрудничеството на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и  Черно море.  

„Абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството, е направено, така че не мога да приема каквато и да е критика, че не подкрепяме инициативата „Три морета“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Премиерът напомни, че още през август месец на срещата си в Блед със заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс е изтъкнал ангажираността на правителството по темата. „Уверихме нашите партньори - 11 европейски държави, в пълната готовност на България да участва и с финансиране, и с проекти“, добави още Борисов. Премиерът обърна внимание, че сме шестата страна, която участва финансово в инициативата, след като на 2 септември правителството взе решение България  да се включи с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към  „Три морета“. Националната координация на формата от българска страна също е на много високо ниво, като отговорността за това е дадена на вицепремиера Екатерина Захариева. 
„България вече реално работи по тази инициатива – с 20% закупуване на акции от терминала за втечнен газ в Александропулис. В момента на пълни обороти се работи по газовата връзка Юг-Север, която присъединява пристанището в Александропулис с нашата газопреносна мрежа и през нея ние можем да транспортираме газ на Север, на Запад, във всички посоки. Подготвили сме газохранилищата. Разширяваме за втечнен газ“, подчерта премиерът Бойко Борисов. „Тук не е само газовите връзки, тук са магистралите, жп линиите, интернет свързаност на целия регион, суперкомпютъра, който януари месец ще влезе в действие“, добави още министър-председателят. 
„Подготвихме абсолютно всичко необходимо за посещението на президента Радев в Естония и за домакинството на България в инициативата догодина. Нещо повече - на този ден, когато президентът Радев беше в Естония, по телефона се обади заместник-държавният секретар Кийт Крач, който още веднъж  благодари и още веднъж потвърдихме пълното съдействие и ангажираност на България“, заяви премиерът Бойко Борисов и напомни, че Росен Плевнелиев е първият български президент, който присъедини България в тази инициатива.

В късния следобед дойде и ответният удар от „Дондуков” 2. От прессекретариата на Радев публикуваха обширна позиция, от която става ясно, че правителството е било против домакинството на България през 2021 г. „На 26.02.2020 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на месец август т.г. след проведени международни срещи в Блед. На 23 юни представител на българското МВнР изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция. В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.”, се казва в позицията на президентската институция. 

На 11 септември т.г. Радев е провел среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. В същия ден на среща с дипломатическите представители външният ни министър Екатерина Захариева обаче е заявила подкрепа за амбициите на Талин да бъде продължено естонското домакинство на инициативата и през 2021 г., а българското да бъде отложено. А на 16 октомври, в самото навечерие на посещението на Радев в Талин, в президентството е получено електронно писмо от МВнР, в което се заявява, че ведомството поддържа позицията си за отлагане на българското домакинство.

„Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин”, констатира се в позицията на „Дондуков” 2. 

Късно следобяд правителството контраатакува с две становища по темата - на МС и на МВнР. От пресслужбата на МС опровергават твърденията на президенството, че през февруари Борисов се е разграничил от създаването на инвестиционен фонд. "В посоченото изказване на министър-председателя от 26 февруари 2020 година премиерът Бойко Борисов изтъква активността на българската държава с реални действия в интерес на „Три морета“. Подкрепата на премиера Борисов е последователна и именно в тази посока е и решението на правителството България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета", твърди пресслужбата на кабинета. "Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство "Мутри", то е готово да организира и проведе председателството на "Трите морета", чието лице ще бъде българският президент", написа в позиция и МВнР. От външно министерство признават, че са били против домакинството на инициативата, но твърдят, че причините са прагматични - предстоящите догодина избори за парламент и президент и голямата натовареност, която изисква организацията на домакинството. В съобщението на външно се изтъква, че ведомството е решило от уважение да спести информацията, обменяна с екипа на президента покрай инициативата. Така институцията индиректно внушава, че проблемите са в президенстката институция. 

Още по темата