Quantcast
Борисов и Радев влязоха в остър сблъсък и за "Три морета" | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов и Радев влязоха в остър сблъсък и за "Три морета"

3 828
Протоколна снимка от срещата по инициативата в Талин, Естония.

Премиерът и президентът влязоха в остър задочен сблъсък за инициативата "Три морета". Цял ден президенство, правителство и външно министерство се бомбардират със съобщения кой, дали и как е пречeл за българското домакинство на инициативата. Още в края на м.г. президентът Румен Радев е заявил готовност да бъде домакин на срещата на върха на „Три морета“ през 2021 г., но според държавния глава правителството го е саботирало. Инициативата "Три морета" е проект на 12 европейски държави и предвижда задълбочаване на сътрудничеството на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и  Черно море.  

„Абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството, е направено, така че не мога да приема каквато и да е критика, че не подкрепяме инициативата „Три морета“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Премиерът напомни, че още през август месец на срещата си в Блед със заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс е изтъкнал ангажираността на правителството по темата. „Уверихме нашите партньори - 11 европейски държави, в пълната готовност на България да участва и с финансиране, и с проекти“, добави още Борисов. Премиерът обърна внимание, че сме шестата страна, която участва финансово в инициативата, след като на 2 септември правителството взе решение България  да се включи с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към  „Три морета“. Националната координация на формата от българска страна също е на много високо ниво, като отговорността за това е дадена на вицепремиера Екатерина Захариева. 
„България вече реално работи по тази инициатива – с 20% закупуване на акции от терминала за втечнен газ в Александропулис. В момента на пълни обороти се работи по газовата връзка Юг-Север, която присъединява пристанището в Александропулис с нашата газопреносна мрежа и през нея ние можем да транспортираме газ на Север, на Запад, във всички посоки. Подготвили сме газохранилищата. Разширяваме за втечнен газ“, подчерта премиерът Бойко Борисов. „Тук не е само газовите връзки, тук са магистралите, жп линиите, интернет свързаност на целия регион, суперкомпютъра, който януари месец ще влезе в действие“, добави още министър-председателят. 
„Подготвихме абсолютно всичко необходимо за посещението на президента Радев в Естония и за домакинството на България в инициативата догодина. Нещо повече - на този ден, когато президентът Радев беше в Естония, по телефона се обади заместник-държавният секретар Кийт Крач, който още веднъж  благодари и още веднъж потвърдихме пълното съдействие и ангажираност на България“, заяви премиерът Бойко Борисов и напомни, че Росен Плевнелиев е първият български президент, който присъедини България в тази инициатива.

В късния следобед дойде и ответният удар от „Дондуков” 2. От прессекретариата на Радев публикуваха обширна позиция, от която става ясно, че правителството е било против домакинството на България през 2021 г. „На 26.02.2020 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на месец август т.г. след проведени международни срещи в Блед. На 23 юни представител на българското МВнР изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция. В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.”, се казва в позицията на президентската институция. 

На 11 септември т.г. Радев е провел среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. В същия ден на среща с дипломатическите представители външният ни министър Екатерина Захариева обаче е заявила подкрепа за амбициите на Талин да бъде продължено естонското домакинство на инициативата и през 2021 г., а българското да бъде отложено. А на 16 октомври, в самото навечерие на посещението на Радев в Талин, в президентството е получено електронно писмо от МВнР, в което се заявява, че ведомството поддържа позицията си за отлагане на българското домакинство.

„Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин”, констатира се в позицията на „Дондуков” 2. 

Късно следобяд правителството контраатакува с две становища по темата - на МС и на МВнР. От пресслужбата на МС опровергават твърденията на президенството, че през февруари Борисов се е разграничил от създаването на инвестиционен фонд. "В посоченото изказване на министър-председателя от 26 февруари 2020 година премиерът Бойко Борисов изтъква активността на българската държава с реални действия в интерес на „Три морета“. Подкрепата на премиера Борисов е последователна и именно в тази посока е и решението на правителството България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета", твърди пресслужбата на кабинета. "Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство "Мутри", то е готово да организира и проведе председателството на "Трите морета", чието лице ще бъде българският президент", написа в позиция и МВнР. От външно министерство признават, че са били против домакинството на инициативата, но твърдят, че причините са прагматични - предстоящите догодина избори за парламент и президент и голямата натовареност, която изисква организацията на домакинството. В съобщението на външно се изтъква, че ведомството е решило от уважение да спести информацията, обменяна с екипа на президента покрай инициативата. Така институцията индиректно внушава, че проблемите са в президенстката институция. 

46

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Мата Хари" преодоляла защитата на Борисов

29.11.2020

3283 29
Екоминистърът превърна безводието в голям политически цирк

27.11.2020

Обновена

9003 68
БАН се обиди на министъра за внушенията, че учените не работят

27.11.2020

Обновена

1150 10

Коментари

Страници

de_Ruyter

От външно министерство признават, че са били против домакинството на инициативата, но твърдят, че причините са прагмантични - предстоящите догодина избори за парламент и президент и голямата натовареност, която изисква организацията на домакиството. 

Това Борисов да лъже и да си вярва? Не може да бъде 😂 

pasamaz

Премиерът напомни, че още през август месец на срещата си в Блед със заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс е изтъкнал ангажираността на правителството по темата

 

На тая среща бойчето се е изокал пред началник отдел на министерство на чужда държава. Повече му е провървяло с набиването на канче от мистър Кийт Крач, който е около ниво зам. министър.

j.jelevban

         Не е важен интереса на България!Важно бе Деса да се разходи.

Иниациативата триморие е толкова прозрачна,че лаик като мен бързо се ориентира.Доста знаещи хора се изказаха последните дни.Не чух и един да няма резерви.И с основание.Радев може да е всякакъв но несъмнено са го информирали добре.Въпросът е що си вре гагата дето не и е мястото и работи против интереса на България?

УПСС
снимка на УПСС

то беше там с Раница...

покрай чорапа  тиквата е гений всякакъв.

даже ако се сбият  чорапа мноо бой ще отнесе.

 

а деса освен за зоопарка за никъде не става.

Billy-Joe Winchester

България вече реално работи по тази инициатива – с 20% закупуване на акции от терминала за втечнен газ в Александропулис. В момента на пълни обороти се работи по газовата връзка Юг-Север, която присъединява пристанището в Александропулис с нашата газопреносна мрежа и през нея ние можем да транспортираме газ на Север, на Запад, във всички посоки.

Гърция не е част от "Три морета". Тиквата купи дялове от терминала в Александропули, защото Помпео така му заповяда. 👎

pasamaz

Желязко, инициативата е ясна, маскари са - тоже е ясно. Ама няма начин, от фльор, бойчето и Радев, да знае най-добре фльор. Няма начин и да си прокарваш позицийката карайки посланник да тропка Президента си в странство. Тва не е трудно, дано си схванал.

Boris65

Бяло море дето е Гърция е четвъртото ни море! Слава 404! 

de_Ruyter

Е не, Тиквата ти не каза това. Тиквата ти каза, че подкрепя президента, че няма бойкот, но просто не били за домакинство... 

 

Иди да копаеш на Доган канала, че пристанището му трябва да работи. 😂

walco

Бря бря,да обсъжда и критикува бюджета и харченето има право всеки български гражданин.

geo_19

В другата дълга тема се твърдеше, че естонската президентка изгонила Радев щото разбрала, че е контактен. Пък снимката тука  ни говори друго. 

Скрудж

В другата дълга тема се твърдеше, че естонската президентка изгонила Радев щото разбрала, че е контактен.

Не, не го е изгонила. Първо го е "бацнала" по румената бузка, после е пила брудершафт с него и накрая е взела за спомен pantyhose - то на Деса! 

pasamaz

Абе дали е президентка или президент не знам, ама я вкараха в такъв водевил, че на внуците си ще обяснява да нямат общо с българи. 

Иначе стана ясно, че Радев е взел едни гърди преднина в амбасадата и бойчето е изревнувал. По кратко от това здраве му кажи.

usmivko

TheCrusader

Радев не определя как да се харчи нито един лев от бюджета. Не само няма право да изисква, няма право и да се обажда по темата. 

Изявлението на МВнР

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на ниво държавни глави,   https://www.mfa.bg/bg/3109

 

Борисов държавен глава ли е? 

Не забравяйте че сме парламентарна репуклика и Борисов е под П.К. П

old war horse
снимка на old war horse

как бре, ся ще сменяме конституцията и ще правим боку цар!😁😁😁

walco

Правителството харчи пари от бюджета,който е гласувало НС.Това че боку не уважава конституцията и не се съобразява със законите на България е друг въпрос.

usmivko

TheCrusader

Принципно външната политика е разделена на две, президент -външен министър. Борисов и Захариева залагат на терминала за втечнен газ, който има връзка с терминала в Полша.

Радев лансира тезата за магистрала "Черно море" , тунел " Петрохан" и свързаност с Македония.. 

Мисля че тезата на Радев е по-сполучлива за България, без да се спирам на криминалното минало на Борисов и лобизма на Захариева

принцеса Даяна

"между Балтийско, Адриатическо и  Черно море.  "

Tюю... това кое ли мозъче го измисли? Ама то вече и от околоземната орбита взеха да падат човешки тенекии, в смисъл боклук така, че да не се чудим, де...

fisherman

Гузен - не гонен бяга. Кой беше заръчал да го правят смешен?, заповедта трябва да се изпълнява.

Гандю

Останалите участници участвали виртуално

Сал нашио льотчик фръкна контактен до Естония

ПГеоргиев

Тази иницитиатива, като че ли не бе огласена достатъчно сред хората или поне аз разбрах за нея едва сега, когато се разгоря наново президент-премиерското противоборство пак на международна сцена.

На страницата на МнВР е дадено кратко обяснение за "Триморие"-то, като:

"Инициативата се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса."

Но днес този проект е получил удар от неочаквана посока. От президента на Хърватска:

Президент Хорватии Миланович резко раскритиковал участие своей страны в геополитическом проекте «Триморье» – он нужен американцам и вреден для хорватов, поскольку может поссорить их с Россией.

"Я против того, чтобы Хорватия платила взносы для реализации этой инициативы... В изоляции России, таким образом, участвовать я не собираюсь, считаю это глупым и пагубным для Хорватии. Мы понимаем, что это цель и нынешней администрации США".

Ако този проект е американско отроче, с цел налагане на техния LPG за Европа, то не е ясно как BOEKO може дори да помисли да е против него, а още повече и да изразява гласно неодобрението си. Че и в МнВР и те същия припев. 

А може да са разяснявали целта на начинанието на английски, а BOEKO да е мислил, че му предлагат кафе с торта и понеже е на диета да е рекъл: "Йок! Не ща!" 

принцеса Даяна

Нашата Деса сигурно е чакала да и дадат 1 от 3-те морета, но естонката подло я прецака...

whoever1

фърлих един поглед върху таа инициатива, и то само в нета. освен празните приказки за връзки север-юг и другите бла-бля, оказва се, че там се въртат от таа година едни 20 млн. ейро от ббр, бг вноска. наши кинти. и мои, вкл.

принцеса Даяна

Офф... ПГеоргиев, отдавна се потретва и попетва факта, че който е подценил ВОЕКО все е на загуба. Как стават тези работи?

AliBabah

Готина ситуация - президентът се ангажира с инициативата, Боко чрез Фльор автоматично започва да пречи, от посолството го уведомяват че това е щатска инициатива, Боко обръща палачинката и става фен като, както си му е обичаят, обвинява Радев че пречи, последният вади писмени доказателства и накрая Фльор прави поредния некадърен кризисен ПР.

принцеса Даяна

Ясно е, че има нещп гнило в... Костинброд. Несъмнено е Гестапо.

Гюнтер Валраф

Кийт Крач - зам.секретар на САЩ, начука канчето на Боко мигом вчера, след "балтията" на "Три морета", за да подсекат Радев... Мутрата загива...

http://www.gudelnews.com/2020/10/blog-post_58.html

pasamaz

Ти политики на НС и МС да си чул, че има ?! Или това е тайна и поради това не се подкрепя, а само козирува ?! На Радев не му обяснявай как се козирува - хем го е правил, хем на него са козирували. Много

чевермехайвер

Церемониалмайсторът е на път да оцапа една инициатива , с която може да бъде запомнен - не само с коремното по време на царуването на Баце .Кой го съветва  за тези действия  освен доказаните доносници ,ще разберем коги ДАНС и ДАР решат да се изкажат.Освен с най-корумпирани се оказахме и с най-тъпи начальници .

pasamaz

Хайвер, такъв диванен милиционер го работиш, че чак ми се ще да си по-редовен. Забавно е.

чевермехайвер

.овньо   сл@йн@с@н , чети и чужди медии , за да разбереш къде се намираш - един като теб в школата на ВВС ми казваше : Може да имаш вишу ,даже средно и диплома колкото портала, тук командва ...................👀

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш