Quantcast
Маринов: Когато полицията използва физическа сила, тя не бие | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Маринов: Когато полицията използва физическа сила, тя не бие

Прокуратурата повдигна обвинение заради опита за нахлуване в Партийния дом
Обновена
6 641
Брифинг на СДВР

Брифинг на СДВР

Posted by Novini.bg on Wednesday, July 15, 2020

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов за пореден ден отказа да даде информация за случаите на полицейско насилие, след което няколко души бяха приети в "Пирогов" с тежки травми. "Искам да се отразява обективно ситуацията, така че да не се правят внушения, че когато полицията е провокирана и прилага физическа сила, да се говори, че тя бие", заяви Маринов в Народното събрание, където беше извикан, за да обясни действията на органите на реда спрямо протестиращите.

"Искам да заявя, че полицейските служители не са там, за да бъдат поругавани, атакувани и провокирани. Те са там въпреки страха на техните семейства, че в такава ситуация могат да пострадат. Когато полицаят е застрашен, законът му позволява да използва физическа сила и съответните помощни средства. Всеки един от полицаите там е упълномощен от закона по негова преценка дали се чувства заплашен и е нарушена неговата неприкосовеност да прецени до каква степен да изпозлва правомощията си", обясни Младен Маринов.

Депутатите от БСП с викове в залата изразиха недоволството си, че вътрешният министър не отговаря, защо вече 5 ден полицията не може да установи дали е упражнено полицейско насилие и да накаже виновните. "Не дръжте такъв тон! Дръжте се прилично в залата, ще помоля квесторите да ви изведат. Не се правете на жертва !", скара се Караянчева на народните представители от левицата. След като приключи речта си, Младен Маринов веднага напусна пленарната зала без да отговори на никакви въпроси.

Шефът на СДРВ Георги Хаджийски също не даде нова информация по отношение на проверката за полицейско насилие. Вместо това съобщи, че вече има 7 души, които са задържани след опита за нахлуване в Народното събрание. "Тази сутрин след преглед на видеозаписите сме установили още 7 лица, които се опитват да участват в опит за метеж", заяви Хаджийски. Част от тях са криминално проявени. От Софийската районна прокуратура съобщиха, че на едно от лицата е повдигнато обвинение за хулиганство с особена дързост. 

"Призовавам хората да излязат и да протестират мирно. Ние сме единственият гарант за спазване на правата и свободите на българите", каза още Георги Хаджийски.

Вестник "Сега" припомня как бяха "спазени" правата и свободите на българите в петък и събота:

- Видео записи от протеста в петък вечерта показват как полицаи влачат безпомощни младежи по жълтите павета и зад колоните на НДК се нахвърлят да ги бият, въпреки че момчетата са с белезници и лежат на земята. На записите се вижда как в един момент полицай хваща едното бито момче и го хвърля върху друго момче. След това биячите дълго се суетят около лежащите безпомощно на земята младежи, докато снимащите ги питат защо не се вика линейка. Записи от друго място на протеста показват как полицай налага с юмруци човек, задържан в полицейски микробус;

- Битите младежи получиха медицинска помощ едва на сутринта, след като пренощуваха в полицейски управления;

- Родителите на един от битите разказаха, че два дни го издирват из София, докато той лежи в "Пирогов" с белезници и обвинение, без право да се обади на адвокат и близки;

- Родителите на Евгени Марчев разказаха, че той е държан под охрана с отнет телефон в "Пирогов", въпреки че няма повдигнато обвинение;

- На следващия ден - в събота, полицията не допусна законно поискан и разрешен протест на "Да, България" до сараите на Ахмед Доган в парк Росенец. Обяснение за това няма. Премиерът поиска оставката на областния шеф на МВР, но вътрешният министър Младен Маринов отказа да я приеме и заяви, че полицията е действала правилно.

 

Още

МВР: Спецпрокуратурата отказва арести на престъпни групи

25.10.2021

Обновена

8615
Рашков: Събират се много сериозни доказателства срещу Борисов

14.10.2021

30925
МВР състави актове на протестиращите с камиони

13.10.2021

1903