Медия без
политическа реклама

Макрон ще предложи на Радев и Петков решение за РС Македония

Премиерът нито потвърди, нито отрече новината за среща с френския президент

31 Май 2022Обновена
EPA/BGNES

В най-скоро време ще бъде организирано посещение във Франция на президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. В тяхната делегация ще има и представител на външното ни министерство. В Париж се очаква те да одобрят предложение на Еманюел Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС. Това съобщи  БГНЕС, позовавайки се на участници в последния коалиционен съвет, който се проведе на 27 май. 

В съвета участваха Кирил Петков, Асен Василев, Иван Ченчев, Георги Свиленски, Гроздан Караджов, Станислав Балабанов, Велислава Петрова, Атанас Атанасов и Владислав Панов. БГНЕС е разговаряла с няколко от присъствалите, които са пожелали анонимност. 

 

Премиерът Кирил Петков не потвърди днес изнесените в медиите данни за подготвяна среща с Еманюел Макрон и Румен Радев в Париж, на която да бъде намерено решение по Македонския въпрос преди края на френското европредседателство през юни.

"На ниво Министерство на външните работи се върши много голяма работа, за да се види какви са всичките възможности за напредък по темата за Северна Македония, но преди на професионално ниво между дипломатите да се стигне до някаква обща идея накъде може да се върви напред, не можем да потвърдим нищо като реални стъпки". Така Кирил Петков отговори в Брюксел на журналистически въпрос дали се готви посещение във Франция, по чия покана и по коя тема.

Министър-председателят подчерта, че на този етап всичко е в ръцете на дипломатите и добави: "Независимо какво се договорят, ще минем през парламента. Няма да има нищо скрито-покрито от българския народ. Знам, че се работи много, но не мога да потвърдя отделни покани или непокани, за да видим докъде ще стигнем".

Планът Макрон: Франция е гаранция

По време на разговора от правителството са информирали, че "френското председателство е обещало да включи всички български искания в преговорната рамка и тяхното изпълнение да бъде гарантирано от самия Макрон". 

На участниците в коалиционния съвет е направила силно впечатление информацията, че "президентът Радев е провел много положителен разговор с Макрон". "Това е толкова прозрачно. Самият Радев ден след съвета каза следното: Мога да поздравя президента Макрон за неговото визионерство и смелост да търси адекватно решение за намиране на изход от тази ситуация и за отстояване на истината и справедливостта“, разказва участник в коалиционния съвет. Сериозно притеснение сред участниците предизвикало изказването на един от тях, който буквално се е отнесъл с пренебрежение към мнението на българските граждани по въпроса за РСМ. "Каквото и да предложим, то ще мине, защото българите не разбират този въпрос", били неговите думи. "Сигурно и поради тази причина са отделени десетки хиляди лева за социологическа агенция, която да обработва населението по този въпрос през следващите две седмици", казва източникът. 

Украйна като аргумент за бързо решение

Вдигане на ветото било необходимо и поради желанието на Украйна да започне преговори за присъединяване към ЕС. Много лош сигнал ще бъде, ако Украйна получи покана, а РСМ и Албания продължават да чакат и поради тази причина френското председателство бърза с предложението, казал един от участниците в самото начало на срещата. Според него планът на Макрон трябва да бъде готов преди провеждането на Корепер - Комитетът на постоянните представители на правителствата на държавите - членки на Европейския съюз. Преди обсъждането му от Корепер планът на Макрон трябвало да бъде одобрен от българското външно министерство. 

Пълна забрана да се коментира РСМ

В края на срещата е взето решение в следващите две седмици "никой да не коментира и да не взема отношение по въпроса за РСМ". По този въпрос най-мълчаливи трябва да бъдат представителите от Министерството на външните работи. Първите коментари трябва да бъдат след като бъде оповестен и мощно подкрепен предложения текст от самото МВнР. В същото време всички представители на отделните политически партии участващи в правителството ще твърдят, че "няма никакви отстъпления по въпроса за РСМ и националните интереси на страната ни ще бъдат защитени".

КСНС е планиран след визитата в Париж

Поисканият от премиера Кирил Петков Консултативен съвет по национална сигурност /КСНС/ при президента за РСМ ще бъде свикан след посещението във Франция. За провеждането му лично се е ангажирал министър-председателят.

Парламентарна подкрепа

След заседанието на КСНС при президента БСП ще свика Националния съвет, който ще даде мандат на Корнелия Нинова да подкрепи предложения текст. Останалите партии, които са част от правителствената коалиция ще призоват депутатите си "да гласуват по съвест или пък ще ги призоват да подкрепят, единственото възможно решение". По този начин ще бъде променена досегашната позиция на страната ни, а премиерът Кирил Петков ще изпълни обещанието си "всичко да бъде одобрено от Народното събрание".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата