Quantcast
Любимка на Русия ще решава газовата "криза" у нас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Любимка на Русия ще решава газовата "криза" у нас

13 545

Съветничката на президента Радев - Любомира Ганчева, която бе включена в щаба за "кризата" с газа, е обявена за опасност за националната сигурност на Украйна от център “Миротворец” и е любим герой на руската пропаганда, съобщава Offnews. Ганчева, която е заместник председател на партия “АБВ”, участва в щаба като началник на кабинета на служебния министър Росен Христов.

Ганчева е включена в неофициалния “черен списък” на Украйна поради няколко причини. Първата е “нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна” заради участието ѝ в Ялтинския международен икономически форум през април 2019 г. в незаконно анексирания полуостров Крим. Следващите причини - участие в пропагандистки мероприятия на страната агресор срещу Украйна и опити за легализация на анексирането са следствие от участието  ѝ във форума.

Покрай участието си във форума и медийните изяви Ганчева “създава” ред заглавия, използвани от руските пропагандни издания. Така например държавната РИА Новости излиза със заглавие - “От България обещаха да се обявят срещу антируските санкции в ЕП”. “Новината” поема по безброй руски новинарски сайтове и агрегатори на новини. Това, че Ганчева е заместник-председател на извънпарламентарна партия АБВ, която няма евродепутати, няма голямо значение за пропагандата.

През следващата година - 2020 г., Ганчева отново е в руските новини като наблюдател на референдума, с който беше променена руската конституция, за да може Владимир Путин да бъде президент още 2 мандата. “За мен начинът на организация на гласуване е образец, всичко е организирано много добре”, казва Ганчева, цитирана от Рамблер.

Пред Регнум, през ноември същата година, Ганчева твърди, че Русия се отнася към чуждите агенти по-либерално отколкото САЩ и Европа. По-малко от две години по-късно, благодарение на закона за чуждите агенти, Москва се разправи с почти всички независими журналисти.

През 2021 г. Ганчева отново е в руските новини благодарение на близкия до Кремъл сайт ruposters.ru, който цитира “притесненията ѝ”, че "недоказаното" отравяне на Навални “се използва за задълбочаване на кризата между Европа и Русия и дори за застрашаване на взаимноизгодни енергийни проекти!". Сайтът цитира нейно изказване във фейсбук профила ѝ, а думите ѝ са подети от много руски сайтове. 

Любомира Ганчева е съветник по икономика на президента Румен Радев от 12 април 2021 г. Във втория мандат на президента тя е назначена за съветник по икономика и инвестиции с указ от 22 януари 2022 г, а през март е преназначена на длъжността съветник по енергетика, индустрия и селско стопанство.

Още

Руският бюджет е пред колапс

12.08.2022

10626
Юмрукът на Радев вече помага на ГЕРБ

12.08.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

1069
И на руските бази в Беларус започнаха "странни" инциденти

12.08.2022

6080