Quantcast

Медия без
политическа реклама

Любимите на ГЕРБ пътни фирми се наредиха за два мегатърга в София

"Трейс Груп Холд", която пренарежда жълтите павета, иска да поддържа улиците и тротоарите в три столични района и да строи бул. "Копенхаген"

Илияна Кирилова

Двe изключително мащабни и скъпи обществени поръчки на Столична община за строителни дейности предизвикаха сериозен интерес сред компаниите в бранша. Това се случва на фона на твърденията на кмета Йорданка Фандъкова и на екипа й, че увеличените цени на строителните материали и липсата на методика за индексирането на договорите отблъсквали участниците в строителните търгове в столицата и карали изпълнителите на вече подписаните споразумения да предпочитат да не ги изпълнят, а да платят неустойки. Така Фандъкова и заместниците й оправдават традиционните забавяния в сроковете за предаване на обектите в столицата.

В конкурса за поддръжката на улиците и тротоарите за срок от 4 г., който е на стойност над 200 млн. лв. без ДДС, се включиха общо 18 фирми и обединения. Действащите договори за сервиз на уличната инфраструктура изтичат през пролетта и лятото на 2023 г. При предишния конкурс за поддръжката на пътната инфраструктура в града, обявен през 2018 г., прогнозната стойност на същите дейности бе 117 млн. лв., или с над 80 млн. лв. по-малко. Прави впечатление, че за участие в процедурата са се включили познати дружества, които бяха сред получилите аванси за продължението на магистрала „Хемус“, участници в строителството на „Струма“, избрани от ГЕРБ фирми да реализират различни водни проекти и спечелили скъпите търгове за поддръжка и зимно почистване на магистралите. Сред участниците е и държавната фирма „Автомагистрали“, около която избухна скандала с инхаус възлаганията за „Хемус“ по времето на последния кабинет на Бойко Борисов.

Друга солидна група участници в търга са строителни фирми, които редовно печелят обществените поръчки в София и които след това търпят основателни критики за лошото им изпълнение.   

Поръчката за уличната мрежа е разделена на седем позиции, които обединяват по няколко района на столицата. Всеки участник може да кандидатства за една позиция. Най-голям е интересът към зоната, в която влизат районите "Витоша", "Лозенец" и "Триадица". Документи за нея са подали добре познатата "Трейс Груп Холд" (в момента фирмата реди жълтите павета пред Народното събрание), споменатата „Автомагистрали“ ЕАД, "БГН Инженеринг" ЕООД, и консорциума „Европейска пътна инфраструктура 2022“, в който влизат "Луксор Инвест Груп“ ЕООД, „Енвайро Клийн“ ЕООД и „Гарант 90 Цонев и сие“ ООД.

За поддръжката на улиците и тротоарите в Зона 2, включваща „Банкя“, „Красна поляна“, „Красно село“ и „Овча купел“, се конкурират обединението „Зона 2“, в което влизат фирмите „Автомагистрали София“ ЕООД, „Инжстройинженеринг“ЕООД и „Трилиум инженеринг“ ЕООД, както и компанията „РаТек“ООД. Името на „Автомагистрали София“ нашумя м.г. около разкритията, че при строежа на „Хемус“ държавната „Автомагистрали“ е сключила договори с частни фирми за доставка на техника и материали.

За Зона 3 („Връбница“, „Възраждане“, „Илинден“ и „Люлин“) се състезават два консорциума. В „Трета зона 2022“ участват „Геострой“АД, „Пътстрой“ АД и „Комунал инженеринг“ ООД. „Геострой“ е част от холдинга „Геотехмин“ на бизнесмена Цоло Вутов.

„София Зона 3 2022“ пък се състои от едноличните „Нивел строй“ и „Констрол“.

Кандидати за Зона 4 („Надежда“, „Нови Искър“ и „Сердика“) са три консорциума. „Виа Строй“ включва „Виа конструкт груп“ ЕООД и „Пътно строителство Европа“ ЕООД. В „Софстрой - ПИ“ влизат „Пътинженеринг М“ АД и „Стефстрой 2010“ ЕООД. В „Сердика 22“ са „ПСТ Груп“ ЕАД и „Пейком България“ ЕООД. „ПСТ Груп“ започна ремонта на Зона 4 на софийския център, която включва площада около "Александър Невски" и Народното събрание, градинките „Кристал“ и „Св. Климент Охридски“ до СУ, но поради некачествена работа договорът й бе прекратен.

За позиция №5 се състезават три фирми – ДЛВ ЕООД, „Бгнова“ АД и „Инмат София“ ЕООД. Неотдавна вестник „Капитал“ свърза ДЛВ ЕООД с бившия столичен общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. „Бгнова“ също е чест изпълнител на поръчки на АПИ и на общини в страната.

За позиция №6 („Изгрев“, „Искър“, „Слатина“, „Средец“) кандидатстват фирмата „Хидрострой“ АД и обединението „Зона 6“, в което основен играч е „Булстрой Монтажи“ ЕООД. Основен акционер в „Хидрострой“ е бившият шеф в АПИ Велико Желев. Неговата фирма ВДХ в момента ремонтира трасето на трамвай №5 в София, по което се трупа сериозно забавяне във времето.      

За последната позиция №7 („Младост“, „Панчарево“, „Студентски“) документи са подали известната компания „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД и „Мегаинвест-холд“ ЕООД. Последната също бе участник в последната поръчка на АПИ за зимна поддръжка на стойност 280 млн. лв.

През пролетта на т.г. с голямо мнозинство СОС гласува кметството да похарчи почти 120 млн. лв. (60 милиона евро) за изграждане на нови и ремонт на съществуващи тротоари във всичките 24 района. Решението бе за взимане на заем на стойност 50 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка. Останалите 10 млн. евро ще дойдат от бъдещите бюджети на общината. Предложението бе подкрепено както от ГЕРБ-СДС, така и от опозиционната „Демократична България“. Първоначално от БСП не бяха съгласни, но в крайна сметка те също гласуваха „за“. Това се случи, след като вносителите се съгласиха да увеличат от 20% до "не по-малко от 30%" парите за изграждане и ремонт на тротоари, които ще отидат на пряко подчинение на районните кметове.

Представителят на „Спаси София“ Борис Бонев единствен гласува против заема поради доказа неспособност на екипа на Фандъкова да ремонтира качествено. При обяването на търга за 7-те зони "Спаси София" призова той да се прекрати и да се удължат с 1 г. договорите на фирмите, които в момента поддържат уличната мрежа. 

Отново любопитни имена се появяват и в другия скъп строителен търг на общината, чийто срок изтече. Той е за три обособени позиции – изграждане на бул. „Копенхаген“ в „Младост“ до бул. „Цариградско шосе“, преместването на трамвайната линия от локалното платно на бул. „Скобелев“ и ремонта на тунела към НДК, както и реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „Мария Луиза“ от „Опълченска“ до „Козлодуй“. Общата цена на трите обекта е 61 млн. лв без ДДС.

Най-голям е интересът към бул. "Копенхаген". За изграждането му кандидатстват общо осем фирми и обединения. Фирмите са „Щрабаг“, „Геострой“, ИСА 2000 и „Енвайро Клийн“. Сдруженията са „Копенхаген-23“ около ГБС, „Проект Копенхаген“, включващо „Обонато Билд“, „Пауър Смарт“ и „Пътпроект“, „Обединение Копенхаген“, в което влизат „Трейс Груп Холд“ и „Нивел Строй“, както и ДЗЗД „Хидро-Вод-Строй“, обединяващо фирмите на Велико Желев ВДХ и „Хидрострой“. Стойността на този обект е 33,5 млн. лв. без ДДС.

За дейностите около НДК кандидатстват дъщерната фирма на „Главболгарстрой“ – „ГБС – Инфраструктурно строителство“, „Монолит София“ АД, както и „БС конструкция“ АД. Цената на този обект е 17,5 млн. лв. без ДДС. През лятото Столична община окончателно бе осъдена от живущи в района в срок от 1 г. да спре движението на трамваите в близост до жилищата им.

Ремонтът на линията по бул. „Мария Луиза“ се иска от компанията „Витез Проспект“ (също участник в търговете на АПИ) и от консорциума „Транспът Инфра 2022“, в който участват „Трансремонтстрой“ ЕАД (част от „Геотехмин“ на Цоло Вутов), „Пътстрой“ АД и „Инфра про консулт“ ООД. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?