Медия без
политическа реклама

Любима фирма на ГЕРБ в София получи пореден договор без конкурс

"Софекострой" ще извозва отпадъците и ще чисти снега в още няколко гробищни парка

Илияна Кирилова

Столична община продължава да раздава без конкурс или търг договори на собствената си общинска фирма "Софекострой", която до началото на 2021 г. носеше името "Чистота Искър". С последния договор от средата на май дружеството е натоварено със задачата да чисти снега механизирано и да обезопасява алейни настилки чрез разпръскването на натриев хлорид в няколко квартални гробищни паркове - "Княжево", "Драгалевци", "Симеоново", "Дървеница", "Горна баня" и "Банкя-местност Полето". "Софекострой" ще извършва извършва и услуги по "събиране и транспортиране на едрогабаритни отпадъци, сметосъбиране, събиране и транспортиране на био отпадъци (клони, храсти, трева, шума и т.н.) до съоръжения за третиране". Стойността на договора е 240 000 лв. без ДДС, а срокът му е до май 2024 г. "Софекострой" не е имал никаква конкуренция да спечели поръчката, става ясно от конкурсната документация. През 2020 г. общинското дружество получи сходен договор за гробищните паркове "Централен", "Бакърена фабрика" и "Малашевци", а през м.г. той бе удължен с още две години.

Златният дъжд над дружеството продължава да се излива, въпреки че именно с "Чистота Искър" са свързани едни от най-скандалните разкрития, правени в Столична община през последните години. Както "Сега" нееднократно писа, през 2019 г. стана ясно, че предишната година "Чистота Искър" е пренасочила над 12 млн. лв. (около 97% от субсидията си, получена за почистването на районите "Красно село", "Красна поляна" и "Люлин"), за наем на техника от частната фирма "Грийн партнърс" АД. Като неин краен собственик впоследствие бе огласен известният бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка. През зимата на 2020 г. дружества на Гайтански официално получиха договори за чистотата в няколко района на София.

След направените разкрития кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че заради скандалния и непрозрачен начин, по който "Чистота Искър" е управлявана, предишният директор на фирмата Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. От анонса на Фандъкова минаха три години, но и досега няма информация проверката да е довела до някакви резултати и последствия.

Така през зимата на 2021 г. управляващото мнозинство в София - коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака", преименуваха "Чистота Искър" на "Софекострой". По същото време те наложиха и приемането на 5-годишен бизнес план за развитието на дружеството. Ключов момент в него бе трансформирането на фирмата от почистваща в такава, която се занимава и със строителни и ремонтни дейности. Промените на името и дейностите на фирмата бяха свързани с тенденция, която стана особено видима през 2020 г. и 2021 г. - бившата "Чистота Искър" да получава без конкурси поръчки не само в областта на почистването, но и в много други сфери, включително в строителството. През 2021 г. от "Московска" 33 й възложиха поръчките за изграждането на новите клетки за маймуните в Зоопарка, ремонта на уличното осветление по ул. "Тодорини кукли" в район "Подуяне", ремонта на градинки, алеи и т.н. Преди това "Чистота Искър" бе натоварена и със строително-монтажните работи на детска градина във "Връбница". През октомври 2021 г. "Капитал" съобщи, че от средата на 2020 г. фирмата е получила чрез т.нар. инхаус възлагане 15 общински договори на стойност за общо 12.8 млн. лв.

В същото време обаче продължава да не е ясно дали "Софекострой" извършва поръчките, които получава без никакво състезание, със собствен ресурс или пак превъзлага дейностите на частни подизпълнители. През януари м.г. изпълнителният директор на фирмата Цветомир Жеков, който е бивш кмет на район "Изгрев" от ГЕРБ, лаконично даде да се разбере, че дружеството все още работи не само със свои сили. Това се случвало поради липсата на достатъчно техника и механизация. По тази причина Жеков поиска, а управляващите в София му гласуваха "Софекострой" да похарчи около 3,3 млн. лв. без ДДС за закупуването на нови машини.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата