Медия без
политическа реклама

Любима фирма на ГЕРБ ще чисти снега в пет района на София

През 2019 г. избухна скандал, че общинската "Софекострой" наема техника от частна фирма за договорите си

29 Окт. 2022
Илияна Кирилова

Столична община е сключила поредните два скъпи договора със собственото си дружество "Софекострой", което доскоро се наричаше "Чистота Искър" и което е известно с финансови нарушения и злоупотреби, личи от регистъра с обществените поръчки. По първия договор кметството е възложило на "Софекострой" да извършва зимното снегопочистване на общинските пътища в пет столични района - "Овча купел", "Банкя", "Връбница", "Нови Искър" и "Кремиковци". Цената на тези дейности не е оповестена, като от "Московска" 33 поясняват, че възнаграждението по договора се извършва на база единични цени. Срокът е 1 година. "След приключване на дейностите, предмет на договора, възложителят ще публикува актуализирана информация за стойността на услугите", се отбелязва в досието на процедурата. 

По втория договор общината натоварва "Софекострой" да извършва мониторинг и следексплотационна поддръжка на затвореното депо за отпадъци в кв. "Суходол", за което на фирмата ще бъдат платени почти 1,7 млн. лв. без ДДС. Срокът на договора също е 1 година. "Софекострой" е получила заданието, без от общината да получат и разгледат други оферти, личи от регистъра.  

Това са поредните възлагания, което екипът на кмета Йорданка Фандъкова прави на общинската структура, въпреки че над нея продължават да тегнат много въпроси, на които управляващите в София не смятат за нужно да отговорят. Както "Сега" нееднократно писа, през 2019 г. стана ясно, че предната "Софекострой", която тогава се казваше "Чистота Искър", е пренасочила над 12 млн. лв. (около 97% от субсидията си, получена за почистването на районите "Красно село", "Красна поляна" и "Люлин") за наем на почистваща техника от частната фирма "Грийн партнърс" АД. Като неин краен собственик впоследствие бе огласен известният бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка. През зимата на 2020 г. дружества на Гайтански официално получиха договори за чистотата в няколко района на София. 

След направените разкрития Фандъкова съобщи, че заради скандалния и непрозрачен начин, по който "Чистота Искър" се управлява, тогавашният й директор Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. Един от способите за източване на общинската фирма бе именно фиктивно навъртане на километри от снегорини и друга снегопочистваща техника. От анонса на Фандъкова минаха повече от 3 г., но и досега няма информация проверката да е довела до някакви последствия. Впоследствие ГЕРБ назначиха за изпълнителен директор на "Чистота Искър" Цветомир Жеков, който преди това бе кмет на столичния район "Изгрев" от листата на партията. През октомври 2019 г. обаче избирателите в "Изгрев" го изгониха от поста, след което той бързо бе прехвърлен в общинското дружество.   

През зимата на 2021 г. управляващото мнозинство в София - коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака", преименуваха "Чистота Искър" на "Софекострой". Впоследствие Столична община продължи да сключва многомилионни договори с фирмата, без да внася яснота дали после парите не се насочват към частни подизпълнители. През 2021 г. от "Московска" 33 й възложиха поръчките за изграждането на новите клетки за маймуните в Зоопарка, ремонта на уличното осветление по ул. "Тодорини кукли" в район "Подуяне", ремонта на градинки, алеи и т.н. Преди това "Чистота Искър" бе натоварена и със строително-монтажните работи на детска градина във "Връбница". През октомври 2021 г. "Капитал" съобщи, че от средата на 2020 г. фирмата е получила чрез т.нар. инхаус възлагане 15 общински договори на стойност за общо 12.8 млн. лв. Тенденцията продължи и през тази година.

В същото време от отчета на дружеството за 2021 г. стана ясно, че то е на загуба въпреки скъпите общински поръчки. Освен това "Софекострой" продължава да харчи милиони за "външни услуги" без да предоставя информация в какво се изразяват те. Загубата на фирмата за 2021 г. е 718 000 лв. Тя е формирана при реализирани приходи от 15,237 хил. лв. и при разходи в размер на 15,946 хил. лв. В сравнение с предишната година постъпленията падат с 5,707 хил. лв., или с 27,24%. Разходите също намаляват, като за 2020 г. те са в размер 20,763 хил. лв. или с 23,2% повече. От отчета на фирмата става ясно, че в структурата на разходите след тези за персонал- 6,224 хил. лв. или 39,03%, идват тези за "външни услуги" - 6,155 хил. лв. или 38,60% от всички разходи. Документът обаче не дава пояснения как перото за "външни услуги" е формирано. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата