Медия без
политическа реклама

Любима фирма на ГЕРБ получи и общинските гробища в София

"Чистота Искър" ще почиства и коси в парк "Централен", "Бакърена фабрика" и "Малашевци"

11 Окт. 2020ЕМИЛ ВАСИЛЕВ
Илияна Кирилова
"Чистота Искър" ще получи 250 000 лв. да поддържа три общински гробища в София.

Скандалната столична общинска фирма "Чистота Искър" ЕАД, която кметът Йорданка Фандъкова даде на прокуратурата в миналия си мандат заради данни за източване, получи пореден договор от общината без търг и конкурс. Срещу 250 000 лв. без ДДС дружеството ще събира боклука и ще транспортира едрогабаритните отпадъци, шумата и клоните, както и ще коси тревните площи на територията на общинските гробищни паркове- "Централен", "Бакърена фабрика" и "Малашевци". Срокът на договора не е упоменат, а самата поръчка е възложена на "Чистота Искър" чрез директно възлагане, като нейната оферта е била единствената.

Както "Сега" нееднократно писа, от вътрешна проверка на Столична община, огласена м.г. от опозиционни общински съветници, стана ясно, че предишното ръководство на "Чистота Искър" е управлявало дружеството изключително непрозрачно и в ущърб на интересите на данъкоплатците, в резултат на което финансовите резултати на фирмата за 2018 г. се оказаха силно влошени. Като основна причина за източването на "Чистота Искър", създадена с идеята да се занимава със сметосъбирането и сметоизвозването на СО, бяха посочени договори за наемане на техника от частно дружество, контролирано от бизнесмена Румен Гайтански, известен и като Вълка. През лятото на 2019 г. Фандъкова заяви, че въз основа на данните от вътрешния одит е сезирала прокуратата, но и досега няма информация за резултати от нейните действие. В новия мандат на Фандъкова пролича ясна тенденция на "Чистота Искър" да се възлага все повече и повече работа, включително и несъвсем свойствена, без от "Московска" 33 да са дали  категорични докателства, че новото ръководство на дружеството не продължава практиката с превъзлагане на дейности на подизпълнители. Най-солидният договор, който Столична община сключи с "Чистота Искър", бе на стойност 4,2 млн. лв. без ДДС за поддържането на растителността и зелените площи в транспортните трасета на София. Освен това фирмата получи без търг и конкурс и поръчката за ремонта на сектора с маймуните в Столичния зоопарк, а също и за разширението и поддръжката на осветлението в част от район "Подуяне".

Отново както "Сега" писа, при представянето на отчета на дружеството за 2019 г. се разбра, че "Чистота Искър" продължава да поддържа високи разходи за външни услуги, като за м.г. те са на стойност 18 млн., с което дори се увеличават спрямо 2018 г. По време на изслушването директорът Цветомир Жеков, който е бивш кмет от ГЕРБ на район "Изгрев", даде да се разбере, че "Чистота Искър" възнамерява да се развива все повече в областта на строителството и да получава поръчки от общината. Жеков обаче не отговори конкретно дали смята да използва подизпълнители в строителния си бизнес. Той на няколко пъти избегне отговор с "да" или "не" на този въпрос, като само спомена, че към външни фирми "Чистота Искър" има разходи по закупуване на строителни материали. Фирмата  приключва годината със загуба от близо 1,5 млн. лв., въпреки че приходите й са се увеличи с 4 млн. лв. и са стигнали до 26,7 млн. лв. Средната заплата в "Чистота Искър" за 2019 г. е стигнала 1523 лв., а в дружеството работят 340 души.     

Още по темата