Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лорер: Служебният кабинет постави рекорд - протести още на третия ден

Шефът на кризисния щаб уверил протестиращи, че газовата връзка с Гърция ще получи Акт 16 до октомври

06 Авг. 2022Обновена
БГНЕС
Даниел Лорер

Служебният кабинет постави рекорд - предизвика протести само след три дни управление.

Това коментира пред бТВ бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер от "Продължаваме промяната". Той посочи, че в петък вечер на площада българските граждани са изразили позицията си относно намеренията на служебния кабинет да сключи дългосрочен договор с "Газпром" и да поднови стария при руските условия.

"Газпром" не може да предложи газ за Европа - Русия ограничава количествата и иска разплащане в рубли. Ще бъде грешка, ако новото правителство приеме тези условия въпреки санкциите на ЕС" , заяви Лорер като за пореден път обясни, че на "Газпром" не може и да се разчита като парньор заради едностранно спрените доставки за България, с което са заплашили енергийната ни сигурност.

Бившият министър  призова служебният кабинет вместо да плаши обществото със студена зима, да довърши работата по договорените от правителството "Петков" 7 танкера втечнен газ и да осигури слотове за разтоварването им. Лорер определи отменените решения за избор на надзорен съвет на компанията, която ще оперира газовата връзка с Гърция, заради сгрешено име на един от гръцките участници, като дребнава тема. "Какво всъщност цели служебният кабинет? Защо спира толкова важен за България проект?", запита бившият министър.

Като PR-акция определи създаването на кризисен щаб в енергетиката бившият вицепремиер Асен Василев. "Предишното управление минахме през всякакви кризи, без да правим нито един кризисен щаб. Задача на всяко управление е да решава проблемите, а не да се плашат хората", коментира Василев пред Дарик радио.

Според него подобен щаб, с този състав, не може да реши проблема. В щаба не участва директора на "Булгаргаз", който трябва да купи природния газ", посочи Василев. 

Той нарече антибългарска политика опитите на служебния кабинет да блокират доставки на неруски газ и изразената готовност да се съгласят с условията на "Газпром" за получаване на количества до края на годината и за сключване на дългосрочен договор.

От своя страна неговият съпартиец Даниел Лорер коментира, че ако служебният кабинет не промени политиката си на конфронтация, вероятно ще има нови протести. "Президентът Румен Радев също трябва да се замисли дали иска да е обединител на нацията или проводник на чужди интереси", посочи още Лорер.

 

Ивайло Мирчев от "Демократична България" също намира за безпрецедентен вчерашния протест срещу действия на правителство, което управлява само от няколко дни. "Хората са изключително чувствителни на тема руски газ. Намираме се в уникална ситуация - от една страна, имаме възможност да намерим нови доставки на природен газ, от друга, може да се върнем обратно в руската орбита и да останем 100% зависими от "Газпром", коментира той пред БНТ.

Мирчев разказа, че по време на протеста му се е обадил лично служебният вицепремиерът и шеф на кризисния щаб за решаване на проблема с газа Христо Алексиев, за да го увери, че интерконекторът с Гърция ще получи Акт 16 до октомври, така че през него да получаваме газ за зимните месеци. Освен това Алексиев уверил, че правителството ще осигури разтоварване на трите танкера с втечнен газ, които се очакват до края на годината.

Трябва да продължим преговорите с гръцката страна, смята Мирчев. Той припомни, че в петък Гърция обяви, че до 20 дни ще удвои капацитета на терминала Ревитуса, което означава българската страна да договори необходимите слотове за количествата газ през зимата. 

Според него трябва да се водят преговори и с Търция по същия повод. "Ето защо сега трябваше да има редовно правителство - подобни преговори на високо ниво трудно се водят, когато насреща имаш служебен кабинет", посочи Мирчев.

 

Още по темата