Quantcast
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ влиза в надпреварата за президент | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ влиза в надпреварата за президент

Минахме етапа да бъдем балансьори, играем сериозно за властта, коментираха от партийното ръководство
Обновена
5 415
 БГНЕС
Мустафа Карадайъ

ДПС влиза в надпреварата за избор на следващия държавен глава със собствения си лидер - Мустафа Карадайъ. За вицепрезидент предлага депутата в Европейския парламент Искра Михайлова. Това съобщиха официално представители на партията, след като регистрираха двойката в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Името на Карадайъ като претендент за "Дондуков" 2 се носеше в публичното пространство през последните няколко дни. Решението на ДПС да заложи на неговата кандидатура обаче все пак идва като изненада. Досега движението избягваше да излъчва партийни кадри като претенденти за президентския пост. 

Самият Карадайъ наскоро очерта по следния начин профила на кандидата: „Ние трябва да изберем президент, обединител на нацията, а не президент, който разединява и противопоставя политически сили, включително вътре в Народното събрание - това, което видяхме вече на два пъти“.

"Това е един исторически ден за ДПС, и не само за ДПС, а и за цяла България", обяви членът на партийното ръководство Юнал Лютви след регистрацията. По думите му това се е очаквало от избирателите на движението.

"ДПС през тези 30 години се оказа една изключително важна партия в политическото изграждане на демократична България. Тя е най-стабилната, най-предвидимата, най-сериозната, със сериозно високи оценки в Европа и света, и най-важното, ние се ползваме с авторитет не само сред нашия традиционен електорат, но и много български граждани, които не са от нашия етнос, вярват на ДПС", допълни Лютви. Той оцени Карадайъ като "изключителен, популярен, последователен, предвидим, в който може да се инвестира доверие".

"Ние вече минахме този етап да бъдем балансьори. Ние вече играем сериозно да участваме във властта и без ДПС трудно би се направило сериозно, трайно, стабилно правителство в България", определи той бъдещата роля на партията.  

Още

„Галъп“: При избори ДПС ще се бори с „Възраждане“ за третото място

18.05.2022

5982
ДПС обвини ПП, че „жъне с комбайна“ заслугите му за ЕС и НАТО

13.05.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1399
Карадайъ: ДПС да се готви за нови избори

08.05.2022

809