Медия без
политическа реклама

КС отряза главния прокурор за имотите на Бюрото по защита

Няма проблем с прехвърлянето на дълготрайните активи, реши Конституционният съд

17 Февр. 2022
Стопкадър от екрана

Конституционният съд реши, че няма нарушение в основния закон прехвърлянето на имотите на Бюрото по защита от прокуратурата към Министерството на правосъдието, съобщи "Лекс". Главният прокурор Иван Гешев оспорваше прехвърлянето на дълготрайните активи с аргумента, че нарушава баланса във взаимоотношенията между висшите държавни органи в страната.

Тезата в искането му беше, че тъй като имотите, предоставени за ползване на съдебната власт, се управляват от Пленума на Висшия съдебен съвет, предназначението им не може да се променя без съгласието на органите на съдебната власт. Решението на КС, с което отхвърля мотивите на главния прокурор предстои да бъде публикувано. 

Главният прокурор Иван Гешев очевидно не се е примирил с преминаването на Бюрото за защита на свидетелите от прокуратурата към министерство на правосъдието, като този път вкара спора в Конституционния съд.

По предварителни данни дълготрайните активи (към 28.09.2021 г.), преди преминаване на Бюрото по защита към МП, възлизат на 3 039 200,00 лв., в т.ч. 29 леки автомобили. Задбалансовите активи са в размер на 980 000 лв. Преди да влезе в сила законодателната промяна, с която Бюрото беше отнето на главния прокурор,част от материалните активи са били прибрани от прокуратурата. Общо 60 вещи  не са предадени на Министерството на правосъдието, сред които има автомобили, косачки, хладилници и дори трактори, разкри бившият служебен правосъден министър Иван Демерджиев.

Общо 60 вещи на Бюрото по защита не са предадени на Министерството на правосъдието и остават в прокуратурата.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата