Медия без
политическа реклама

КС отказа да тълкува как се променя Конституция

Висшите съдии се аргументираха, че в момента е в ход процедура по изменение на основния закон

11 Дек. 2023
Конституционният съд

Конституционният съд (КС) единодушно отказа да се занимава с искането на депутати от „Възраждане“ и ИТН и да разтълкува правилата за изменение на Конституцията, като веднага след това прекрати окончателно образуваното дело.

Депутатите питаха дали при всяко от трите гласувания трябва да се търси мнозинство от три четвъри от народните представители и дали всяко от тях трябва да е най-малко два месеца след предходното. Основният им аргумент е, че правилата, по които в момента се провежда процедурата за промени в Конституцията, се отличават от тези при предишните ѝ изменения. Депутатите обаче не оспориха самите правила, а поискаха общо тълкуване от конституционните съдии.

Конституционният съд (КС) единодушно остави разпоредбите на Изборния кодекс (ИК), с които машините за гласуване бяха сведени до принтери. Те бяха оспорени от 71 депутати още от 48-то Народно събрание, от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България".

КС обаче отказва с определение да тълкува основния закон и прекратява делото основно с аргумента, че в момента е в ход процедура по промяната на Конституцията. "От съществено значение е да се отчете, че в настоящия случай искането за тълкуване на Основния закон е отправено при наличие на вече поставен в ход процес на разглеждане на предложение за изменение и допълнение на Конституцията", пишат констиуционните съдии и добавят: "Искането е обосновано именно със съдържанието на приетите за целите на този процес правила, изразяващи възприетия от парламента прочит на разпоредбите на  Конституцията. Тези правила обаче не са просто процедура, разбирана в смисъл на техника на изменение на Основния закон, а проекция на осъществяването на народния суверенитет от Народно събрание (обикновено) на плоскостта на конституционния процес". 

Конституционният проект, внесен от управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, ще претърпи значителни промени. Той беше одобрен на първо четене днес с гласовете на 164 депутати от сглобката, а 66 от "Възраждане", БСП и ИТН бяха против.

Конституционният съд припомня, че самият той е овластен  да упражнява контрол за съответствието на актовете на Народното събрание с Конституцията, но не и да интервенира в процеса на формиране на волята му при тяхното приемане. "В контекста на изложеното по-горе такава намеса може да постави под въпрос баланса между фундамента на демократичния конституционен ред и актуалното измерение на конституционно установените ценности, който е определящ за една устойчива демокрация", посочва КС.

Комисията по конституционни въпроси "пусна" проекта за промени в Конституцията на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС към пленарната зала. Това се случи след близо 6-часов дебат, в който по предложенията валяха предимно критики, при това от всички страни.

Висшите съдии пишат и, че "при посочените конкретни обстоятелства относно поставен вече в ход конституционен процес, поражда риск конституционната юрисдикция да измести разгръщането на демократичния процес и в настоящия случай да се допусне смесване на функциите на Народното събрание и на Конституционния съд". Затова и отклонява искането и прекратява делото.

 

Още по темата