Медия без
политическа реклама

КС не пипна текстовете от Изборния кодекс за машините принтери

Отменени са само норми, свърани с гласуване в чужбина и кой да има изходния код при машинното гласуване

07 Дек. 2023

Конституционният съд (КС) единодушно остави разпоредбите на Изборния кодекс (ИК), с които машините за гласуване бяха сведени до принтери.

Те бяха оспорени от 71 депутати още от 48-то Народно събрание, от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България". Тогава народните представители обясниха, че оспорват пред КС въвеждането на избор пред част от гражданите как да гласуват – с хартиена бюлетина или с въведената „бюлетина, отпечатана на машина“.

Те посочиха, че този избор стои само пред част от избирателите, за друга, тези в секциите с под триста избиратели, няма право на избор. Втората тема в искането на депутатите до КС бе „превръщането на машинното гласуване в отпечатване на бюлетини“. Депутатите от ПП и ДБ тогава твърдяха, че мнозинството е обезсмислило машинното гласуване и то не отговаря на обичайните стандарти за такова. И двата атакувани текста обаче бяха оставени в сила от КС.

С днешното си решение конституционните съдии „отменят“ две други атакувани разпоредби от Изборния кодекс.

Първата предвижда, че в секциите в чужбина не се провежда машинно гласуване, ако ЦИК не е намерила човек, говорещ български език, който да поддържа устройството.

Другата обявена частично за противоконституционна разпоредба на ИК е тази, която предвижда да се предоставя достъп до изходния код и документацията на системата за електронната система за машинно гласуване, както и всички други софтуерни инструменти, приложими в изборния процес, на лица, посочени от партиите и коалициите, "получили над четири на сто от действителните гласове на последните проведени парламентарни избори".  Т.е. след отмяната на текста вече всички партии и коалиции ще имат достъп до изходния код и документите на машините, а не само парламентарно представените.

Още по темата