Медия без
политическа реклама

Кристиан Николов е осъден на 9 г. затвор за смъртта на Милен Цветков

04 Март 2022Обновена
Кристиан Николов
Булфото
Кристиан Николов

Софийският градски съд призна за виновен и определи 9-годишна присъда на Кристиан Николов, обвинен за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Това съобщи БГНЕС. Присъдата на градския съд не е окончателна и Николов, както и прокуратурата имат право да я оспорят пред апелативните магистрати.

Освен че беше признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост, Николов бе осъден да остане и 10 години без шофьорска книжка. В последната си дума пред съда подсъдимият помоли магистратите снизходителност. Той каза, че съжалява за смъртта на журналиста и поиска прошка от близките си за това, през което преминават заради него. Съдебното заседание продължава, за да се произнесе съдът и по мярката за неотклонение на Николов, който до момента е под домашен арест.

Съдът прие за доказано, че Николов е употребил наркотични вещества, преди да седне зад волана, както и че е нарушил правилата за движение по пътищата.

По-рано прокуратурата пледира за 15-годишна присъда. 

Според обвинението Кристиан Николов умишлено е причинил катастрофата на 19 април 2020 г. По делото има данни, че подсъдимият редовно е употребявал наркотици, твърдят прокурорите, и посочват, че в мобилен телефон, открит в дома на Николов, са открити чатове, в които подсъдимият е поръчвал дрогата. Според прокуратурата агротехническата експертиза ясно доказва, че се изключва версията за заспиване зад волана от Николов, тъй като траекторията на джипа на подсъдимия е щяла да се промени, а това не се е случило. Експертизи по делото доказаха, че в кръвта на Кристиан Николов е имало три вида дрога.

На база тези факти и доказателства, но предвид чистото съдебно минало на подсъдимия Кристиан Николов, прокуратурата настоя за присъда от 15 години затвор и лишаване от възможността за управление на МПС за постоянно. Към настоящия момент подсъдимият се намира под домашен арест, след като беше освободен с по-лека мярка за неотклонение през септември. 

Още по темата:

Свидетелски показания по делото за катастрофата с Милен Цветков опровергават тезата на защитата, че подсъдимият Кристиан Николов е оказал първа помощ на журналиста веднага след инцидента.
Делото за смъртта на журналиста Милен Цветков в трагичната катастрофа през 2020 г. е към своя край на първа инстанция. Един полицай ми съобщи, че пострадалият е починал.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата