Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ не видя корупция при кадри на АЕЦ от списъка "Магнитски"

След дълго разследване комисията обяви, че бившите директори Александър Николов и Наско Михов не са работили с подставени фирми

Илияна Кирилова

КПКОНПИ, комисията страшилище, призвана да преследва корупмираните по етажите на властта, е проверявала бивши шефове на АЕЦ "Козлодуй", но не е открила нищо смущаващо. За разлика от американските власти, които в новия си списък на санкционирани по закона "Магнитски" са включили двама ексдиректори на ядрената централа - Александър Николов и Иван Генов, както и дългогодишния министър на енергетиката от БСП Румен Овчаров.

Както стана ясно в петък, разследванията отвъд океана са установили "мрежа" от фирми и граждани, включваща офшорни компании и преводи към данъчни убежища, която е отклонявала пари от АЕЦ-а. Нашата КПКОНПИ е работила точно по такива сигнали, но не е намерила корупционни връзки и е "затворила" проверката си без никакви последствия.

"Тримата (Николов, Генов и Овчаров, бел. ред.) са санкционирани от САЩ "във връзка с редица незаконни дейности и размяна на подкупи, свързани с договори в сферата на енергетиката, с което са ограбили българската държава и народ със стотици милиони долари. Те са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ "Козлодуй" към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. Николов и Генов са се съгласили да приемат пет милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ "Козлодуй", посочват от Вашингтон.

Включените в санкционния списък до един отрекоха обвиненията, пристигнали отвъд океана. 

Още преди година гръмна новината, че Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество е започнала разследване на бившия директор и зам.-директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, след като е била сезирана за "нередности". Проверката е приключила тихо през декември, без да открие следи от корупция, съобщи "Дневник".

Александър Николов се връща в ръководството на АЕЦ "Козлодуй"Санкционираният  по закона "Магнитски" Александър Николов е дългогодишен кадър на АЕЦ "Козлодуй".

 

Сигналът до КПКОПН, който е срещу Николов и срещу друг бивш директор на централата, Наско Михов, твърди, че те са сключвали договори, които облагодетелствали свързани с тях фирми. Двамата бяха освободени от борда на директорите миналия август, малко след като властта бе поета от служебното правителство на Гълъб Донев.

Докато работила по този сигнал, КПКОНПИ установила, че срещу Николов и Миков и има и други "компромати".  В тях се твърди, че двамата са манипулирали обществени поръчки на АЕЦ "Козлодуй", за да облагодетелстват близки до тях фирми. Освен това назначавали на високоплатени постове свои хора, без да имат необходимия опит.

Вместо същински обществени поръчки се прилагала печално нашумялата покрай магистрала "Хемус" схема "инхаус" -  пряко възлагане без конкурс, а после привличане на "подизпълнители". Цитирани са и конкретни договори и конкретни фирми (в документацията, качена на сайта на КПКОНПИ, имената са заличени). Под натиска на Николов и Михов бил подписан съмнителен договор за над 12 млн. лева, а през 2021 г. бил сключен неизгоден за АЕЦ "Козлодуй" със свързана с Николов и Михов фирма за над 2 млн. лв., се твърди в сигнала, проверяван от КПКОНПИ. Посочва се още, че служители на АЕЦ са били принуждавани да подписват документи със задна дата.  

Антикорупционната комисия получи широка палитра от права и инструменти, за да може да прави сериозни разследвания. По конкретната проверка обаче КПКОНПИ не е открила нищо тревожно и престъпно.  Инспекторите потвръждават, че наистина има фирми - контрагенти на АЕЦ "Козлодуй", които са били създадени малко преди да получат поръчките. Но така и не успели да открият съмнителни връзки на директорите на централата с частни бизнеси. Ако е имало нарушения с превъзглагане на дейности или доставки или ако е бил оказван натиск върху служители да извършват нередности, това излиза извън предмета на работа на КПКОНПИ и трябва да се провери от други органи, измъкват се от комисията, приключвайки безплодно разследването си.  Остава въпросът дали КПКОНПИ е сезирала "другите органи" и ако не го е направила - защо.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата