Медия без
политическа реклама

Ковид добавката се оказа слаб стимул за ваксинация

За два месеца едва 47 000 пенсионери получават по 75 лв. за поставена доза

28 Март 2022
ЕПА/БГНЕС

20 704 пенсионери ще получат еднократна добавка от 75 лева за завършен ваксинационен курс или поставена бустерна доза ваксина срещу COVID-19 през февруари. Плащането ще бъде извършено на 1 април, съобщи Националният осигурителен институт. Това е трето плащане на сумата, която трябваше да стимулира възрастните българи да се защитят от тежко протичане на COVID-19.

За ваксинация през януари бяха поощрени 26 376 пенсионери. Така общо 47 000 възрастни получават добавка след анонсирането на тази кампания - много далеч от нейната цел да убеди 300 000 пенсионери да се ваксинират. За вече поставена доза през 2021 г. по 75 лв. получиха 694 643 души. Така общо добавка са получили 741 723 души.

Допълнителната сума от 75 лв. се изплаща еднократно на правоимащите лица, независимо от вида и размера на пенсията, без значение е и възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията. За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на съответния месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат каквито и да било здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и МЗ, напомнят от осигурителния институт.

Последвайте ни и в google news бутон