Медия без
политическа реклама

Кметът на София защити новата транспортна схема при НДК

Кметът на район "Средец" обаче разкритикува начина, по който изпълнението е започнало

09 Май 2024Обновена
Васил Терзиев
БГНЕС
Васил Терзиев

Кметът на София Васил Терзиев защити новата организация на движение в района на НДК, заради която живеещи в тази част на столицата протестират от няколко дни. Терзиев поясни, че стои зад това решение и го подкрепя.

"Аз вярвам в целесъобразността на този проект и че промените, които се правят в дългосрочен план, са за добро. Това, което понякога се изпуска, е, че това е само една малка част от промените, които се правят. За да можем да решим проблемите с чистотата на въздуха в София, трябва да продължим с мерки, които стимулират това. Една от тях е алтернативният транспорт, да можеш да се придвижиш с велосипед, да може да се придвижиш по един тротоар, по който може да се ходи, както и с развитие на градския транспорт. Това са неща, които се случват и отнемат време, и аз ги разбирам хората, тъй като това беше и тема по време на кампанията", каза Терзиев. 

Както "Сега" писа, до напрежението в центъра се стигна, след като Столична община започна да изгражда бус лента по бул. "Патриарх Евтимий", чиято цел е да ускори градския транспорт. Разчертават се и две еднопосочни велоалеи, които трябва да свържат други изградени велотрасета. Съществуващата велоалея на бул. "Витоша" при градинката на НДК вече е свалена от тротоара на пътното платно, а в тази част на булеварда платната за движението на колите са по едно в посока.

За сметка на това покрай тротоарите са обособени повече паркоместа за косо паркиране. С тях от общината твърдят, че ще се компенсират намалените места по "Патриарха".

Също така предстои ул. "Фритьоф Нансен" да стане двупосочна. Идеята е тролей №7, който се движи между ж.к "Гоце Делчев" и "Люлин", да не завива по бул. "Васил Левски", а да продължава направо по "Фритьоф Нансен".

 

Обратно мнение

Кметът на район "Средец", в който се прави въпросната реорганизация, критикува начина, по който тя се извършва и се извини на живещите в зоната. Трайчо Трайков е от коалицията на Васил Терзиев в Столична община. "Бих искал да се извиня за начина, по който Столична община прави реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен". Дори не говоря за достойнствата и недостатъците на самия проект", написа той във "Фейсбук".

Кметът на "Средец" посочва, че е искал да има обществено обсъждане на проекта и на всички съпътстващи документи и изследвания с цел да бъдат взети предвид разумните предложения на гражданите и да се въведат работещи компенсаторни мерки. "Много голям проблем за мен е, че не съм успял да убедя колегите колко е важно да се работи именно с уважение и мисъл за местната общност, както и че съм допуснал информацията с мен да се споделя умишлено избирателно", коментира Трайков.

Според него конфликът на "Патриарха" може да се превърне в прецедент, който да минира доверието в способността на районните кметове да представляват ефективно избирателите си. "По този начин да се загуби възможността за смислени градски промени", пише районният кмет.

Трайков съобщава още, че е готов доклад до общинския съвет за преминаване на 105-те места от платения паркинг до Националния стадион към синята зона, където да паркират и хората от подзона 2. "Също от подзона 2 да може да се паркира двустранно по бул. "Витоша", а не само по източната част. Готвим и доклад за промяната на времетраенето и цените на зоните за платено паркиране в центъра, с приоритет за живущите в непосредствена близост. Говорил съм с кмета на СО и общински съветници и очаквам добронамерено отношение и съдействие", пояснява Трайков. 

Още по темата