Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кирил Петков упорито мълчи за политическите си намерения

Двамата с финансовия министър Асен Василев обещаха на миньорите от "Марица изток" да се борят за запазване на въгледобива

13 Септ. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Служебният министър на икономиката Кирил Петков, за когото усилено се твърди, че ще прави нова политическа формация заедно с колегата си Асен Василев, все още не е разговарял с президента Румен Радев дали ще бъде част от новото служебно правителство, което ще бъде назначено в четвъртък.

Петков отказа да коментира участието си в нов проект, въпреки че от БСП го обвиняват, че "краде" техни кадри и че е започнал "партийно строителство". "Докато сме служебни министри ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване, в който един от приоритетите са индустриалните зони", заяви Кирил Петков, който заедно с министър Асен Василев посетиха Раднево и Стара Загора и се срещнаха със синдикатите в "Мини Марица - изток" и ТЕЦ "Марица Изток" 2, предаде БНР.

Двамата министри се включиха и в подписката за запазване на въглищния комплекс и работните места в Маришкия басейн, която вече събра подкрепата на над 100 хиляди души. България обаче вече е подписала т.нар. "Зелена сделка", с която се ангажира да намали наполовина въглеродните емисии до 2030 г., а това неизбежно ще удари производството на енергия от въглища.

 "За нас хората са много важни. Говорим за над 10 000 работещи, засегнати са 20 000 с техните семейства. Не може да правим планове само на база стратегии трябва да имаме обратната връзка, да дискутираме с тях и затова сме тук. Това не става от София, става от Раднево", посочи служебният министър на икономиката Кирил Петков. Според него една от приоритетните индустриални зони, които трябва да създаде в бъдеще Министерството на икономиката, трябва да бъде именно в района на Раднево и Стара Загора. 

Петков все пак отрече срещата му в Раднево да е предизборна и посочи, че отдавна е обещал на синдикатите да дойде на място.

Министърът на финансите Асен Василев обяви, че въглищните мини трябва да бъдат запазени максимално дълго време. Той обясни, че шансът да бъде обърнато решението на Брюксел за драстичното намаляване на въглеродните емисии е минимален, но слага подписа си за запазване на мините в Марица изток, защото българската енергетика трябва да остане незасима. Василев припомни, че Маришкия басейн дава 40% от електрическата енергия на страната. „Много е важно тези 40% да си останат наши, да не зависим от внос на суровини“, коментира служебният финансов министър. По думите му газификацията на сегашните въглищни топлоцентрали ще направят цената на енергията у нас изцяло зависима отвън.

Василев коментира и огромното забавяне по планирането на средства от Фонда за справедлив преход, от който България очаква 1.3 млрд. лв., за да реформира енергетиката си. "Работата по това още не е започнала и затова е важно да чуем какви идеи имат хората, за да започнат да се планират", смята Василев.

Двамата служебни министри бяха запознати с проект за създаването на Индустриален комплекс „Марица-Изток“, който предвижда запазване на работата на мините и въглищните централи в комплекса чрез улавянето и използването на въглеродните емисии в модерни химически заводи. Проектът е изготвен от широк кръг от експерти.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?