Медия без
политическа реклама

Казусът „Росенец“ преля в споровете за новото правителство

С изключение на ДПС всички парламентарни групи подкрепиха създаването на анкетна комисия по случая

22 Юли 2021Обновена
От "Демократична България" настояваха за създаването на такава комисия още в предния парламент.
БГНЕС
От "Демократична България" настояваха за създаването на такава комисия още в предния парламент.

С протяжно дълги и съвсем ненужни политически отклонения премина дебатът по създаването на анкетната комисия, която ще проучи казуса с резиденцията на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган край Росенец. Конкретните въпроси около евентуални незаконосъобразни действия и бездействия на публичните институции бяха засенчени от теми за бъдещото правителство, медийни издатели, обвинения и оправдания.

Предложението за комисията дойде от „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. В нейна подкрепа гласуваха 193 депутати. Против и въздържали се имаше единствено от ДПС. От ГЕРБ-СДС обявиха, че подкрепят комисията, въпреки че не очакват от работата й да произтече нищо. Работата на органа ще ръководи Калоян Янков от „Демократична България“.

ДПС с предложение

Раздорът започна, след като депутатите от ДПС обявиха, че би било лицемерие комисията да се занимава само с Росенец, а не и с други случаи на нарушения. Затова предложиха в обхвата й да се включи и казусът със защитените територии в полуостров Буджака, община Созопол. В частност, те настояха да се установи дали от къщата на медийния издател Иво Прокопиев там се изливат фекални води към плажа и фиордите.

Интересното беше, че ДПС намесиха и президента Румен Радев заради беобразното поведение на служители от повереното му НСО при Росенец, когато съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се опита да слезе на плажа. "Добре ще бъде да попитаме г-н президента - тези хора от службата, която му е на подчинение, защо поругаха българския флаг? Кой им го нареди? Аз твърдя, че не сме ние. Дайте да разследваме всичко", призова депутатът от движението Йордан Цонев.

Иванов отвърна, че не е удачно да се създава мегакомисия, в която да се пакетират всички подобни нарушения по българското крайбрежие. "Това би било опит от ваша страна, като говорим за лицемерие, да удавим комисията. Дайте да оставим тази комисия жизнеспособна", порица той Цонев.

ГЕРБ-СДС с интрига

От ГЕРБ-СДС усетиха подходящ повод да създадат интрига. "Това е първото смокиново листо за подкрепата, която колегите от ДПС ще дадат за вашето управление ... Докато тук спорите толкова остро, след малко ще отидете на консултации ... Колкото и да правите дебати, вижда се, че не можете да вземете едно решение без колегите от ДПС", обърна се депутатът Тома Биков към десните.

"Вие, като трансферен играч от нашето поле към полето на ГЕРБ, сте ценен за поне две общности", насмешливо коментира изказването му Христо Иванов. "Един път бяхме в едно и също правителство на Бойко Борисов - аз бях съветник, а вие - министър", отвърна му Биков.

От БСП се опитаха да покажат, че стоят над дребните нападки. "Наблюдава се тенденция българският парламент да се изпразва от лидери - повечето от тях бягат, за да се превърне в група от хора, които пазят някой друг. Ако мислите, че това е задачата на 46-ия парламент, откровено се лъжете. И тази игра ще свърши, както свършва винаги - със слаба оценка", разкритикува спорещите соцдепутатът Крум Зарков.

ИТН за миналото и настоящето

Бензин в огъня наля депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син, който заяви, че работата на комисията неизбежно ще се разшири, тъй като засяга ролята на ДПС в настоящия парламент. "Само в правителството на Иван Костов не са участвали, а пък той от благодарност разреши на г-н Доган да си направи вила, защото тогава всъщност започва този строеж ... Тази тема няма как да не бъде разширена, г-н Иванов. Няма да успеем да я задържим около сферата на личния ваш героизъм с дебаркирането ви на плажа в Росенец", каза Дилов.

Срещу него са изправи Тошко Йорданов от "Има такъв народ". "Прекрасно е, че отново се опитвате да обедините някакви хора под някаква шапка, която е само във вашата глава, а и искам да ви благодаря, защото кой друг може да направи това, ако не вие, ако се има предвид опитът ви на политическа пеперудка в коя ли не партия. Познавайки миналото, очаквам до края на този парламент да дебаркирате или в "Демократична България", или в "Изправи се.БГ! Ние идваме!"", подигравателно се обърна той към Дилов.

Размяната на реплики и остроти продължи около час и половина, докато депутатите накрая се умориха и набързо одобриха комисията и състава й. А искането на ДПС беше отхвърлено.

Последвайте ни и в google news бутон