Медия без
политическа реклама

От касата на убития Къро може би са изчезнали компромати

04 Юли 2023Обновена
Иван Демерджиев
Илияна Димитрова
Иван Демерджиев

От касата в дома в Кейптаун на убития Красимир Каменов-Къро са изчезнали компромати. Това намекна в интервю за bTV бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. Къро и съпругата му бяха разстреляни в къщата им в богатото предградие Констанция в Кейптаун, Република Южна Африка, на 25 май.

Неотдавна Демерджиев навърза разстрела на Къро с покушението срещу колата на вече бившия главен прокурор Иван Гешев. "Разследването (на взрива, б.а.) трябва да бъде доведено докрай и да се разбере кой стои зад този взрив и каква е причината за него, дали има връзка със смъртта на Красимир Каменов-Къро и Ангел Христов, подозирам че има такава връзка", заяви Демерджиев пред БНТ на 15 юни. 

Сега обясни, че "освен убийството, има и други действия, които насочват към интересни следи". Демерджиев поясни, че са отворени "едни каси", от които не са взети ценностите, а "липсва нещо друго".

На 27 март т.г. Каменов бе задочно обвинен от Софийската градска прокуратура като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който бе показно разстрелян в София в началото на 2022 г.

През април тази година той беше пуснат за издирване с червена бюлетина от "Интерпол". 

Задочното обвинение на Къро дойде 10 дни след зрелищната пресконференция на главния прокурор Иван Гешев, по време на която Каменов беше посочен сред заговорници срещу главния прокурор. Прокуратурата разпространи записи, намерени на флашки в дома на обвиняем, и обяви, че един от разговарящи е точно Къро.

Гешев обясни, че показва на медиите "как мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, както и да ги наречем най-общо - известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората". За този заговор обаче Къро така и не беше обвинен.

КАДРОВИ

Демерджиев критикува решенията на приемника си в редовното правителство Калин Стоянов да сложи за шеф на Гранична полиция Антон Златанов. В момента Златанов е само и.д., защото сам подаде оставка няколко часа, след като беше назначен с мотива, че не би могъл да изпълнява служебните си задължения без пълно обществено доверие. Златанов е един от отговорници за реда при масови мероприятия по време на големите летни протести през 2020 г. като зам. директор на СДВР. Според Демерджиев няма как да се мотивират полицаите да работят, когато не може да бъде намерен човек за директор.

Бившият вътрешен министър не е съгласен и с това, че Кирил Ценкин от НСО, който се е грижил за охраната на Кирил Петков в периода, в който беше премиер, стана зам.-министър на вътрешните работи. Демерджиев смята, че това не са директни решения на Калин Стоянов, а са резултат от противоборството между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Човек от НСО, който се е грижил за охраната на Кирил Петков в периода, в който беше премиер, става зам. министър на вътрешните работи.
Комисар Антон Златанов ще остане временно да изпълнява длъжността директор на главна дирекция "Гранична полиция", докато не се намери титуляр на поста, съобщиха от МВР за "Сега".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата