Quantcast
Караянчева изрече чиста лъжа за достъпа до новата сграда на НС | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Караянчева изрече чиста лъжа за достъпа до новата сграда на НС

Проектите от времето на Пирински са предвиждали достъп за граждани и журналисти, коментират архитекти
8 347
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Забранено за граждани и журналисти.

Председателят на парламента Цвета Караянчева прибегна до чиста лъжа в опит да избяга от отговорност за отрязания достъп на журналисти до депутатите в новата пленарна зала на парламента, сигнализираха архитекти.

Караянчева обвини за проблема с достъпа до залата бившия председател на парламента Георги Пирински. "Когато е строена тази зала и е идейно проектирана, г-н Пирински е бил председател (б.р. Георги Пирински от БСП). Престанете да търсите причини за политически пиар и да се правите на симпатични", заяви вчера от парламентарната трибуна Караянчева в отговор на критики от страна на опозицията за липсата на възможност журналистите да работят спокойно в новата сграда. В партийния дом, където започна новия парламентарен сезон, журналистите са настанени на партерния етаж, под пленарната зала, без пряк достъп до депутатите. 

В твърдението на Караянчева, че сградата е проектирана при Пирински, няма нищо вярно, коментират експерти. Проверка на "Сега" показа, че през 2009 г. в мандата на Пирински като председател е имало конкурс за нова пленарна зала в Партийния дом, но конкурсното задание няма нищо общо с реализираното в момента. При този конкурс е предвидено входът към пленарната зала да е от източна страна, откъм Двореца, а залата е заложена да се проектира в двора на партийния дом. При този конкурс на първо място са класирани два проекта - на "Тилев Архитекти" и "Ателие Серафимов" с индикативна стойност на бъдещо строителство 18.5 и 29 млн. лв. "В тези проекти категорично достъпът на журналисти, а и на граждани бе осигурен. Това са ключови елементи от заданието за всяка една пленарна зала", коментират специалисти. Тогава е предвиден и голям площад пред входа откъм Двореца, има и възможност за подземен паркинг. 

До реализиране на този конкурс не се стигна, като през 2011 г. бе проведен нов със съвсем различно задание - в нова пленарна зала да бъде реконструирана съществуващата театрална зала "Света София". Входът към залата е откъм Ларгото. Класираният на първо място проект е на "Никонсулт", а председател на парламента е Цецка Цачева. Именно по проекта на "Никонсулт" е направена и реконструкцията на бившата театрална зала "Света София". Архитекти коментират, че решението за нова пленарна зала да се реконструира съществуващата театрална зала "Света София" изначално е било компромисно и проблемно. "Тази зала е правена за театър, има гардеробна, тоалетна за публика, обслужващи помещения за декори. Наклонът е прекалено голям, достъпът от официалния вход не е решен добре, мястото е тясно", коментират архитекти.

Не се сбъднаха и обещанията, че новата пленарна зала след конкурса от 2011 г. ще е по-евтина. През 2012 г. се говореше за 12 млн. лв., както "Сега" писа, строителството в крайна сметка излезе над 23 млн. лв. Към това трябва да се добавят и други 18.7 млн. лв. по сключения договор за реконструкция на ел. и ВИК инсталациите и ремонт на покрива. Така равносметката надхвърля 40 млн. лв. 

КРИТИКА

"Последните седмици се забелязва опасна тенденция, започнала от това, че вкарахте журналистите в мазето, минала през това, че не допуснахте гражданското общество и експертите и свършихте с грухтенето", бе критиката на Крум Зарков от БСП, довел до репликата на Караянчева за вината на Пирински.

ПОДПИСКА

Над 60 журналисти се включиха в подписка срещу ограничения достъп до депутатите в новата сграда на парламента и в сряда я внесоха в деловодството. В нея се настоява да се върне старият режим на работа в сградата на Народното събрание, въведен в първите дни на демократичните промени в България преди 30 години, медиите да имат свободен достъп за придвижване както из кулоарите на парламента, така и до общите помещения, както и да бъдат подобрени техническите условия за работа, особено важни за колегите от електронните медии.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Караянчева гони депутати, ако са без маски в залата

23.10.2020

368 6
Караянчева кани евронаблюдатели на изборите, за да няма спекулации

22.10.2020

922 23
Парламентът заслужава Караянчева да го води

19.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4450 15

Коментари

SvSophia
снимка на SvSophia

Какво падение на парламентаризма си/ни докарах/ме/а за 30 лета - от Гиньо Ганев до ПКП.

ppipi7766

Парламентаризма се възнесе.

Тук остана само корпулентното му нетленно тяло.

Разрушихме един мавзолей, но си натресохме друга мумия.

Дан Колов

Ако журналята бяха независими - да са наоколо. Но всички са платени от олигарси..и лъжат  каго дърти комунисти..

nebenebe

Досадникът госпОдин Гиньо ли е еталонът? Аман ни работата.

Soren

Заглавието е некоректно.

В статията става въпрос за сградата на Партийния дом.

Сградата на Народното събрание от 130 години е на друго място.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Жалко, че бахурите ще го пропуснат това. Те са толкова чувствителни към лъжи, че ако го видят, веднага ще почнат да и викат на ТКП-то г-жа лъжа.

nobody2

мадам цвета, скрила паласки в римска тога, върху блестящия под, въздава справедливост... отива й 😁. вместо лавров венец върху погалената от юпитер главица - поцинкована кофа. тфу.

last

Ако беше си останала да прави поцинкованите кофи - щеше да е по-полезна...

Zmeja

Според запознати очевидци, преобразували са една прекрасна театрална зала в "нещо като нищо" тип МОЛ.

bilbotorbins

Успешно са надписали едни 20 милиона към сметката герберята. Така  за семплата зала, която я струва 10 млн., са дадени повече пари, отколкото за луксозната такава за 30 млн.

F16
снимка на F16

ПКП

Rosen Nedyalkov

ПКП и поцинковани кофи не може да прави, нежели да ръководи Парламент! ОСТАВКА БЕ, ИДИОТИ!!!

първолета

Аз изглежда не съм проследила новините по темата, та да попитам, някой може ли да ми каже, защо парламента беше преместен в партийния дом?

скайспирит

Журналята ако не бойкотират Нотариата ще докажат, че са втората най-древна професия на света и правилно един ги нариче мисирки. 

ловkия

Споко бе, колега отврат, ето - ТКП излъга!

И не ѝ е първица...

nebenebe

Този грозен партиен дом става само за затвор. Скоро депутатите ще поискат да им плащат вредни.

ловkия

Сградата наистина напомня на некое министерство от филма "Бразилия", където армия безлични чиновници се тъпчат в тесни стайчета и рашават хорските съдби.

Бонжуар

Сградата е копие на Великата ложа на свободните зидари в Лондон. Чак до петолъчките на фенерите. 

Който иска, може да си я намери и да сравни. 

Калпазанче

"Нено е смирен човек, черен като арапин и вдовец. Свил се в сиромашията си като пашкул и все надолу гледа, ама Лъжлив Съби, леле, мале, чудото му го няма на три часа път оттука! Ако дяволите на оня свят се управляват от тричленна комисия, както е по нас, кога умре — той ще им бъде председател, гледаш го — една стиска човек и едното му рамо криво, ама очите му святкат като на котка в пещ и уж тебе гледа, а зад тебе вижда. И все се подсмива сякаш. Ей тъй, както си изтърсва лулата и си приказвате, ще те метне с някоя лъжа, че да се чудиш и маеш отгде ти е дошло! Затова му думат Лъжлив Съби. А пък прякор да измисля на някого — ще прилепне като лъжица в масло, та и с ръки-сапун да го триеш, не можеш го изчисти."

Косачи, Чудомир.

Chesanot
снимка на Chesanot

Това е неговата територия!

https://svobodnoslovo.eu/wp-content/uploads/2020/09/IMG_20200917_080052.jpg

Проф. Велислав Минеков написа във Фейсбук : 

Цивилни лица стискат за гърлото една от майките на деца с проблем. Задушават я за да не се чуе нейния писък. Друг цивилен кретен снима с телефонче. Пред тях униформен идиот с тъмни очила, за да не бъде разпознат от децата му и съседите.

Влез или се регистрирай за да коментираш