Quantcast

Медия без
политическа реклама

Караянчева изрече чиста лъжа за достъпа до новата сграда на НС

Проектите от времето на Пирински са предвиждали достъп за граждани и журналисти, коментират архитекти

17 Септ. 2020ТАНЯ ПЕТРОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Забранено за граждани и журналисти.

Председателят на парламента Цвета Караянчева прибегна до чиста лъжа в опит да избяга от отговорност за отрязания достъп на журналисти до депутатите в новата пленарна зала на парламента, сигнализираха архитекти.

Караянчева обвини за проблема с достъпа до залата бившия председател на парламента Георги Пирински. "Когато е строена тази зала и е идейно проектирана, г-н Пирински е бил председател (б.р. Георги Пирински от БСП). Престанете да търсите причини за политически пиар и да се правите на симпатични", заяви вчера от парламентарната трибуна Караянчева в отговор на критики от страна на опозицията за липсата на възможност журналистите да работят спокойно в новата сграда. В партийния дом, където започна новия парламентарен сезон, журналистите са настанени на партерния етаж, под пленарната зала, без пряк достъп до депутатите. 

В твърдението на Караянчева, че сградата е проектирана при Пирински, няма нищо вярно, коментират експерти. Проверка на "Сега" показа, че през 2009 г. в мандата на Пирински като председател е имало конкурс за нова пленарна зала в Партийния дом, но конкурсното задание няма нищо общо с реализираното в момента. При този конкурс е предвидено входът към пленарната зала да е от източна страна, откъм Двореца, а залата е заложена да се проектира в двора на партийния дом. При този конкурс на първо място са класирани два проекта - на "Тилев Архитекти" и "Ателие Серафимов" с индикативна стойност на бъдещо строителство 18.5 и 29 млн. лв. "В тези проекти категорично достъпът на журналисти, а и на граждани бе осигурен. Това са ключови елементи от заданието за всяка една пленарна зала", коментират специалисти. Тогава е предвиден и голям площад пред входа откъм Двореца, има и възможност за подземен паркинг. 

До реализиране на този конкурс не се стигна, като през 2011 г. бе проведен нов със съвсем различно задание - в нова пленарна зала да бъде реконструирана съществуващата театрална зала "Света София". Входът към залата е откъм Ларгото. Класираният на първо място проект е на "Никонсулт", а председател на парламента е Цецка Цачева. Именно по проекта на "Никонсулт" е направена и реконструкцията на бившата театрална зала "Света София". Архитекти коментират, че решението за нова пленарна зала да се реконструира съществуващата театрална зала "Света София" изначално е било компромисно и проблемно. "Тази зала е правена за театър, има гардеробна, тоалетна за публика, обслужващи помещения за декори. Наклонът е прекалено голям, достъпът от официалния вход не е решен добре, мястото е тясно", коментират архитекти.

Не се сбъднаха и обещанията, че новата пленарна зала след конкурса от 2011 г. ще е по-евтина. През 2012 г. се говореше за 12 млн. лв., както "Сега" писа, строителството в крайна сметка излезе над 23 млн. лв. Към това трябва да се добавят и други 18.7 млн. лв. по сключения договор за реконструкция на ел. и ВИК инсталациите и ремонт на покрива. Така равносметката надхвърля 40 млн. лв. 

КРИТИКА

"Последните седмици се забелязва опасна тенденция, започнала от това, че вкарахте журналистите в мазето, минала през това, че не допуснахте гражданското общество и експертите и свършихте с грухтенето", бе критиката на Крум Зарков от БСП, довел до репликата на Караянчева за вината на Пирински.

ПОДПИСКА

Над 60 журналисти се включиха в подписка срещу ограничения достъп до депутатите в новата сграда на парламента и в сряда я внесоха в деловодството. В нея се настоява да се върне старият режим на работа в сградата на Народното събрание, въведен в първите дни на демократичните промени в България преди 30 години, медиите да имат свободен достъп за придвижване както из кулоарите на парламента, така и до общите помещения, както и да бъдат подобрени техническите условия за работа, особено важни за колегите от електронните медии.

Още по темата