Медия без
политическа реклама

Каракачанов изненадващо: Правим група на Специалните сили около София

Купуваме бронирани машини за борба с тероризма за 50 млн.лв, които ще се правят в България, твърди още той

18 Окт. 2020
БГНЕС

„Едно от нещата, които бяха решени, е да се направи още една група от армейските Специалните сили, на територията около София. Мисля, че беше направено доста, но това не може да спре, то трябва да продължава“. Това каза вицепремиерът и министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след церемонията по честване на Празника на военните парашутисти на площад „Народно събрание“, цитиран от Агенция „Фокус“. Каракачанов обясни, че специалните сили са първите, които ще се наложи да реагират, ако някои се опита да създаде война на територията на България.

"Има проект за бронирани машини за борба с тероризма, който ще започне да се изпълнява", обяви още той. От думите му стана ясно, че става дума за проект за 50 млн.лв, който ще се изпълнява в България, където ще се произвеждат и приоритетно машините. 

Министър Каракачанов подчерта, че в последните години се полагат усилия за модернизирането и окомплектоването на специалните сили. „Беше направено командване, беше вдигнат рангът на командира на 68-а бригада, отделят се необходимите средства, бяха направени ремонти на полигона в с. Црънча. Тази година се отделиха още средства, има един проект за бронирани машини за специалните сили, които е одобрен и ще започне да се изпълнява“, обясни той.

„Винаги съм казвал, че конфликтите, които наблюдаваме последните 50 години нямат нищо общо с конвенционалната война. Като започнете от войната във Виетнам, минете през войната в бивша Югославия, минете през Сирия, Ирак и други места в света. Специалните сили са първите, които ще се наложи да реагират, ако някой се опита да създаде подобна ситуация на територията на България. Или ако при изпълнение на задачи на нашите Въоръжени сили, се наложи да се действа в тила на противника. Последните години виждате, че се полагат усилия за модернизирането и окомплектоването на специалните сили. Беше направено командване, беше вдигнат рангът на командира на 68-а бригада, отделят се необходимите средства, бяха направени ремонти на полигона в с. Црънча. Тази година се отделиха още средства", припомни Каракачанов, цитиран и от БГНЕС.

Ако брутният вътрешен продукт се забави до 2024 г., дефицитът в капиталовите разходи за модернизация може да наложи или след 2024 година да се харчат над 2% от БВП за отбрана, за да се компенсира, или да бъде намален броят на приоритетните способности на армията от 38 на по-малко, обяви пред БНР пък зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.  

Ако пандемията засегне икономиката до сериозна степен, някои оръжейни програми могат да се спрат и да се блокират, заяви Атанас Запрянов. „Това се е случвало в миналото. Държавата и нейното функциониране е на първо място. Ние служим на държавата. Ние не искаме да милитаризираме държавата, да изхарчим бюджета й, и да колабира нейната икономика или социални системи, образование, здравеопазване. Балансът трябва да се търси.“ В сезона за подготовка на бюджета на отбраната за догодина Атанас Запрянов изтъкна, че отпусканият бюджет следва логиката на националния план за нарастване на разходите в отбраната. „Неприятното е от понижения ръст на брутния вътрешен продукт и дори процентите да ги следваме, може да се окаже, че наличните пари са по-малко, отколкото сме очаквали.“

Относно оповестената вероятност за ускоряване на покупката на още 8 изтребители F-16 от САЩ, Запрянов коментира: „Самолетите, които ще бъдат произведени за Словакия и за България, са по специален модел, за натовски държави. И тук „Лакхийд Мартин“ предлагат, ако България реши да ускори тази доставка за след 2024 година, да се водят преговори в тази посока. Мнението на министъра е, че ако бъдат доставени 8 самолета 2024-2025 г., но ги плащаме до 2032 година, това наистина би било зашеметяваща сделка, тъй като ще имаме техника, която ще разплащаме разсрочено в годините. България е в листата на държавите, които използват преференция за разсрочено плащане. Това е ситуацията. Няма никакъв бюджет, който да е предвиден, изтеглен, утвърден и едва ли не ние ще сключваме такава сделка“, коментира Запрянов. Това, че ще получим отговор на запитването за цени и наличности, не значи, че влизаме в преговори, подчерта Атанас Запрянов. Американските правила за международни военни продажби изискват изпращане на официално писмо-заявка за придобиване, посочи той. „Такова писмо-заявка няма да бъде изпратено според мен за мандата на това правителство, няма как да бъде изпратено.“

Запрянов отбеляза още, че военните не очакват втората партида от 8 изтребителя да бъде на по-висока цена от първата. Една от задачите преди да приемем първите 8 самолета, е да изградим инфраструктурата, каза още Атанас Запрянов. Предвижда се да бъдат инвестирани поетапно 300 милиона лева. Висшето военно-въздушно училище трябва да сформира сертифициран състав, за да обучава пилотите за новите самолети в България, допълни Запрянов пред Националното радио.

ГЕРОИ-ПАРАШУТИСТИ

Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции отдадоха почести пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание” в знак на преклонение пред техния подвиг.  В тържествения ритуал, съпроводен с поднасяне на венци и цветя участваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани и военни аташета. Командирът на съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев произнесе тържествено слово.

На 18 октомври преди 76 години, по времето на Втората световна война, българските парашутисти получават своето бойно кръщение на смятания за непревземаем връх Стражин. На днешния празник прекланяме глави пред героизма и достойните воински дела на нашите предшественици. Дата е обявена за Ден на военния парашутист със заповед на военния министър от 1994 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата