Медия без
политическа реклама

Кабинетът ще отмени местенето на чиновници в МФ и МС

Представителството на държавата по международни дела остава към финансовото министерство

09 Авг. 2022ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова
Бившият вицепремиер Асен Василев взе координацията на еврофондовете под крилото си в МФ, сега решението се отменя.

Служебното правителство възнамерява да отмени одобрените в последния момент промени в устройствените правилници на ключови администрации – Министерския съвет, финансовото и правосъдното министерство. Правилниците бяха изменени от предходното правителство в последния момент, като бе предвидено промените да влязат в сила от 1 септември. Сега служебното правителство ги отменя, отново с дата влизане в сила от 1 септември.

Както „Сега“ писа, до измененията в правилниците на МФ и МС се стигна въпреки гласуваната от парламента забрана правителството да не приема промени в устройствените правилници на първостепенните разпоредители с бюджет до края на август месец. На едно и също заседание кабинетът Петков взе решение да атакува тези текстове пред Конституционния съд и междувременно да приеме промени в правилниците на МФ, МС и МП с отложено влизане в сила  – от 1 септември.

Измененията в правилниците бяха много сериозни и част от тях предизвикаха сериозни критики. Една от ключовите промени бе преместването на „Централно координационно звено“ за еврофондовете от МС към МФ. В доклада към проектопостановлението, с което сега се предлага отмяна, се изтъква, че мястото на звеното е по-скоро е в МС. „Този ресор преди бе разпределен към финансовия министър, а сега ще се наблюдава от вицепремиера без портфейл Атанас Пеканов. Добре е координацията да е изведена на по-високо йерархично ниво в МС, вместо дирекции в МФ да координират други дирекции в МФ“, се изтъква в мотивите.  

С отмяната на промените в правилника на МФ отпада и заложеното преместване на арбитража по международни дела в министерство на правосъдието. Срещу тази идея има получени множество възражения, изтъкват от финансовото министерство. Отменя се и предвиденото премахване на физическия контрол при отпечатването на ценни книги. От МФ считат, че подобна  промяна би могла сериозно да затрудни ведомството да извърши контрол върху отпечатването на бюлетините. Отменят се и предвидените реформи с изнасяне на част от дейностите по управление на човешките ресурси в МФ към МС, както и реформирането на бюджетната дирекция и заделянето на щатни бройки за нов институт за стратегически анализи и прогнози.

Повече по темата : 

Правителството в оставка забърка хаос в опит да направи сериозни размествания в три ключови администрации – министерство на финансите, министерство на правосъдието и Министерския съвет.

 

Ключови думи:

Асен Василев, правилник, МФ

Още по темата