Медия без
политическа реклама

Кабинетът забърка пълен хаос с промени в МФ и МС

Правителството продължава да изменя правилници в министерствата въпреки изричната забрана в закона за бюджета

15 Юли 2022Обновена
Булфото

Правителството в оставка забърка хаос в опит да направи сериозни размествания в три ключови администрации – министерство на финансите, министерство на правосъдието и Министерския съвет. На едно и също заседание министрите решават да оспорят текст от закона за държавния бюджет пред Конституционния съд, който им забранява да променят правилниците на министерствата и в същото време правят промените в разрез с този действащ текст. В крайна сметка се оказа, че промените влизат в сила след изтичането на забраната - края на август, но пък така евентуален бъдещ кабинет ще е изправен отново пред свършен факт през септември и ще трябва да отменя промените, ако не е съгласен с тях.  

Скандалът тръгва от тихомълком прокарана забрана в преходните разпоредби на закона за държавния бюджет. По предложение на Кирил Ананиев от ГЕРБ, внесено между първо и второ четене, парламентът гласува да не могат да се правят промени в устройствените правилници на първостепенните разпоредители до края на август 2022 г. Логиката е, че правителство в оставка не трябва да прави такива съществени размествания в администрацията. Стенограма от гласуването в зала показва, че по текста не е имало никакъв дебат, а решението е взето с относително голямо мнозинство – 152 гласа "за", 64 "против" и 3 "въздържали се". Няма разбивка по групи, но против вероятно са гласували депутатите от „Продължаваме промяната“.

На заседанието си в сряда кабинетът е взел решение да иска от Конституционния съд да провъзгласи забраната за изменения в устройствените правилници за противоконституционна. Малко след това, с ясното съзнание, че прегазва закона, правителството е одобрило и промените в правилниците на МФ, МС и МП. Това породи сериозни съмнения доколко легитимни ще са решенията на разместените дирекции, но в свой пост зам.министърът на екологията в оставка Тома Белев уточни, че все пак министрите са предвидили промените в устройствените правилници да влязат в сила след изтичането на забраната, през септемри. Това не бе уточнено в правителственото прессъобщение и на свой ред ще създаде затруднения, ако бъдещото правителство - редовно или служебно, не е съгласно с разместванията. 

Една от най-коментираните промени е прехвърлянето на дирекция „Съдебна защита“ в частта арбитражи по международни дела от МФ към МП. Правителството счита, че няма проблем да престъпи към такава мярка, въпреки че към момента Гражданският процесуален кодекс не е променен и според него държавата продължава да се представлява по дела от финансовото министерство. МС обаче настоява, че кодексът касае само дела в български съдилища и няма проблем делата за международен арбитраж да се прехвърлят към правосъдното министерство. 

С друга промяна се намалява сериозно числеността на дирекция „Бюджет“ - от 32 на 19 щатни бройки, като част от тях се прехвърлят към новосъздаващ се Институт за стратегически анализи и прогнози. „Всяка дирекция „Бюджет“ по света има три основни неща в нея - бюджетната политика в макроикономическото й измерение, секторните политики, структура и ефективност и методологията на бюджетиране! Дори Дянков не направи толкова нескопосани неща навремето“, коментира във Фейсбук финансистът Любомир Дацов по повод премахването на отдела за секторни анализи в бюджетната дирекция. Според него пагубни ще са и промените в дирекция „Човешки ресурси“. Част от дейностите по управление на човешките ресурси в МФ – сключване и прекратяване на трудови правоотношения, актуализиране на длъжностното разписание, оценката на изпълнението на длъжността, ще могат да се извършват от администрацията на Министерския съвет. Към МС като споделена услуга се прехвърля и оперативната счетоводна отчетност на МФ. Това е част от концепция за централизиране на част от дейностите на министерствата като споделени услуги. С промените в устройствените правилници от МС към МФ пък се прехвърля дирекцията „Централно координационно звено“, което отговаря за координацията на еврофондовете и според управляващите е по-добре да е в МФ.

Не е ясно дали Министерският съвет възнамерява да прави и други промени в правилниците на министерствата въпреки забраната в закона за бюджета. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата