Quantcast
Кабинетът забърка пълен хаос с промени в МФ и МС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кабинетът забърка пълен хаос с промени в МФ и МС

Правителството продължава да изменя правилници в министерствата въпреки изричната забрана в закона за бюджета
Обновена
9 855
 Булфото

Правителството в оставка забърка хаос в опит да направи сериозни размествания в три ключови администрации – министерство на финансите, министерство на правосъдието и Министерския съвет. На едно и също заседание министрите решават да оспорят текст от закона за държавния бюджет пред Конституционния съд, който им забранява да променят правилниците на министерствата и в същото време правят промените в разрез с този действащ текст. В крайна сметка се оказа, че промените влизат в сила след изтичането на забраната - края на август, но пък така евентуален бъдещ кабинет ще е изправен отново пред свършен факт през септември и ще трябва да отменя промените, ако не е съгласен с тях.  

Скандалът тръгва от тихомълком прокарана забрана в преходните разпоредби на закона за държавния бюджет. По предложение на Кирил Ананиев от ГЕРБ, внесено между първо и второ четене, парламентът гласува да не могат да се правят промени в устройствените правилници на първостепенните разпоредители до края на август 2022 г. Логиката е, че правителство в оставка не трябва да прави такива съществени размествания в администрацията. Стенограма от гласуването в зала показва, че по текста не е имало никакъв дебат, а решението е взето с относително голямо мнозинство – 152 гласа "за", 64 "против" и 3 "въздържали се". Няма разбивка по групи, но против вероятно са гласували депутатите от „Продължаваме промяната“.

На заседанието си в сряда кабинетът е взел решение да иска от Конституционния съд да провъзгласи забраната за изменения в устройствените правилници за противоконституционна. Малко след това, с ясното съзнание, че прегазва закона, правителството е одобрило и промените в правилниците на МФ, МС и МП. Това породи сериозни съмнения доколко легитимни ще са решенията на разместените дирекции, но в свой пост зам.министърът на екологията в оставка Тома Белев уточни, че все пак министрите са предвидили промените в устройствените правилници да влязат в сила след изтичането на забраната, през септемри. Това не бе уточнено в правителственото прессъобщение и на свой ред ще създаде затруднения, ако бъдещото правителство - редовно или служебно, не е съгласно с разместванията. 

Една от най-коментираните промени е прехвърлянето на дирекция „Съдебна защита“ в частта арбитражи по международни дела от МФ към МП. Правителството счита, че няма проблем да престъпи към такава мярка, въпреки че към момента Гражданският процесуален кодекс не е променен и според него държавата продължава да се представлява по дела от финансовото министерство. МС обаче настоява, че кодексът касае само дела в български съдилища и няма проблем делата за международен арбитраж да се прехвърлят към правосъдното министерство. 

С друга промяна се намалява сериозно числеността на дирекция „Бюджет“ - от 32 на 19 щатни бройки, като част от тях се прехвърлят към новосъздаващ се Институт за стратегически анализи и прогнози. „Всяка дирекция „Бюджет“ по света има три основни неща в нея - бюджетната политика в макроикономическото й измерение, секторните политики, структура и ефективност и методологията на бюджетиране! Дори Дянков не направи толкова нескопосани неща навремето“, коментира във Фейсбук финансистът Любомир Дацов по повод премахването на отдела за секторни анализи в бюджетната дирекция. Според него пагубни ще са и промените в дирекция „Човешки ресурси“. Част от дейностите по управление на човешките ресурси в МФ – сключване и прекратяване на трудови правоотношения, актуализиране на длъжностното разписание, оценката на изпълнението на длъжността, ще могат да се извършват от администрацията на Министерския съвет. Към МС като споделена услуга се прехвърля и оперативната счетоводна отчетност на МФ. Това е част от концепция за централизиране на част от дейностите на министерствата като споделени услуги. С промените в устройствените правилници от МС към МФ пък се прехвърля дирекцията „Централно координационно звено“, което отговаря за координацията на еврофондовете и според управляващите е по-добре да е в МФ.

Не е ясно дали Министерският съвет възнамерява да прави и други промени в правилниците на министерствата въпреки забраната в закона за бюджета. 

Още

Руската телевизия "Дождь" може да бъде изгонена от Латвия

03.12.2022

Обновена

2645
Служебният кабинет дава три месеца на "Лукойл" да изнася горива

02.12.2022

2396
Граждани отново демонстрираха срещу хартиената бюлетина

29.11.2022

1244