Медия без
политическа реклама

Кабинетът одобри разширението на метрото към "Слатина"

Столична община вече има избрани изпълнители за бъдещите шест станции

14 Септ. 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Служебният кабинет е одобрил проекта за разширението на третия лъч на метрото в София. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след края на заседанието на Министерски съветРешението е взето единодушно и с него се приемат измененията в Общия устройствен план на града. Столична община има ангажимента да изработи подробните устройствени планове и да изгради обекта, каза още Шишков. 

Става дума за вече обявеното продължение на третия метродиаметър от Военна академия през ж.к. „Гео Милев“ и „Слатина“ до зала „Арена Армеец“ и бул. „Цариградско шосе“ при Окръжна болница. Както „Сега“ писа, трасето по това направление ще е с дължина около 6 км. и по него ще има шест станции. Столична община вече избра строителите на трасето и на спирките. Добре познатата компания  „Трейс груп холд" ще строи четирите - от центъра до "Слатина", а "Монолит София" - останалите две до "Арена Армеец" и „Цариградско шосе“. Цената на този участък ще е 525 млн. лв. без ДДС. Според уверенията на шефа на „Метрополитен“ Стоян Братоев той ще е готов през 2026 г.

През март т.г. вече започна строителството по друго направление на продължението на третия лъч. В момента се изграждат три нови спирки от ж.к. “Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски“. През 2020 г. за техни изпълнители бяха избрани отново „Трейс холд груп", "Джи Пи груп" и отново "Монолит София", а цената бе 220 млн. лв. без ДДС. Срокът за строителството е 2025 г.

В края на януари Столичният общински съвет гласува бюджетът на София да отпусне 12,8 милиона лева за старта на разширението на третия метролъч. През март пък общинарите одобриха взимането на заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 195 млн. евро (около 380 млн. лв.), който също ще отиде за продължението на метрото.
 

Още по темата