Медия без
политическа реклама

К. Петков: Има 20 сиви кардинали, от които трябва да се освободим

Който е корумпиран, получава пари от Русия, казва премиерът в интервю за Швейцарското радио и телевизия

03 Юни 2022
БГНЕС

При население от 6,5 милиона души в България има двайсет сиви кардинали, от които трябва да се освободим. Това е заявил премиерът Кирил Петков пред пред кореспондентката на Швейцарските радио и телевизия (SRF) Сара Новотни. В интервюто, цитирано от "Дойче веле", Петков добавя, че корупцията отдавна е проникнала навсякъде, а той е трябвало да се коалира с бившите комунисти и с партията на шоумена Слави Трифонов, за да състави правителство. "Работим трудно заедно и бих си пожелал да бяхме по-конструктивни", казва по този повод Петков. 

Той е коментирал и отношенията ни с Русия. "Който е корумпиран в България, често получава пари от Русия", твърди премиерът пред SRF. "Ужасяващо е, че в Европа има толкова агресивен режим, който принуждава хората в Украйна да водят война", осъжда той руската агресия.

В кореспонденцията от София се заявява, че главният прокурор у нас притежава огромна власт и на премиера ще му бъде много трудно да се освободи от него - не и без помощ от бившите комунисти, които обаче са част от проблема с корупцията. "В България главният прокурор не подпомага работата на правителството, той е част от стария корумпиран елит", казва премиерът.

Тезата за 20-те Кирил Петков е застъпвал и преди - в началото на мандата си през януари пред LIBE. Малко по-късно той връчи папка с 19 имена на 20-ия, по собствените му думи (Иван Гешев). "Миналата седмица аз, като министър-председател, бях извикан от прокуратурата и входирах информация за 19 души. Исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща внимание и не ги пропуска. В Брюксел казах, че са 20 души. За 19 бяхме събрали медийни публикации, а на 20-тия го предадохме", коментира тогава премиерът.

Около двадесет души са основата на корупцията в България. Това е казал премиерът Кирил Петков по време на изслушването за България в Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и правата на човека LIBE към Европейския парламент.

 

Още по темата