Медия без
политическа реклама

Измами и рекет на гробищата в София отиват на прокурор

Гробни места се препродават, а камъни се чупят, за да се поръчат отново на определено място, съобщи Румен Димитров

21 Март 2024
Румен Димитров
Румен Димитров

Временно изпълняващият длъжността директор на столичното общинско предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров е сезирал прокуратурата за незаконна търговия с гробни места в общинските гробища. Това съобщи самият той на брифинг в Столична община. "Определям днешния ден като края на промоцията на търговия с камъни, кости и кръв. Години наред е допускано в гробищата на София да се върлува и да се поругават местата за вечен покой на нашите починали близки. Поради липса на адекватна охрана около 100-200 души са се организирали в престъпна група за търговия с места, с надгробни камъни. В публичното пространство тези хора са известни като "гробищна мафия", но аз ги наричам престъпна група. Описали сме техните действия и сме приложили документи и снимки", поясни шефът на общинското предприятие.  

Димитров разказа, че една от схемите за препродажба на гробни места включва близък на починал в населено място извън София да поиска тленните останки на роднинатата му да бъдат преместени в Централните гробища. Той даде пример със село Биково, откъдето дошли две подобни искания. След като молбата бъде уважена, впоследствие гробното място се препродава за по-висока от 570 лв., колкото се плаща за място в "Гробищни паркове". "Моята информация е, че когато са липсвали места в Централните софийски гробища, едно гробно място е стигало до 20 хиляди лева. В момента са около 10 хиляди, но скоро пак ще има недостиг на места и отново може да скочат", каза директорът. "Само на 10 януари, когато встъпих в длъжност, шест гробни места са били откраднати по този начин. Отне ми около 1,5 месеца да установя схемата", коментира общинският директор. Става въпрос за стотици такива случаи, подали сме сигнали за десетки, каза още той.

Димитров съобщи още, че е получил заплахи от хора, чийто "бизнес" в гробищата на София е бил спрян. "И дори в момента пред Столична община са хората, които ме притискат. Някои от тях работиха в предприятието, но вече приключихме взаимоотношения", каза още шефът на "Гробищни паркове". В началото на брифинга в сградата на Столична община наистина се опитаха да влязат група млади мъже, които се представиха като граждани. Първоначално те заявиха, че отиват при общинския съветник от ГЕРБ Мирослав Боршош и бяха допуснати до сградата. Впоследствие обаче органите на реда не ги допуснаха до пресконференцията на Румен Димитров. 

Димитров поясни още, че по щат в предприятието работят 190 служители и че след неговото встъпване са освободени 35 души, а на тяхно място са назначени нови. Общинският шеф информира и че в структурата вече са назначени зам.-директор по сигурността - Десислав Недялков и по административната дейност - Виолета Георгиева.     

Още по темата