facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Изгоненият руски дипломат правел фалшиви документи за разузнавачи

Другият пък събирал данни за енергетиката на България. И двамата днес са напуснали страната.
Обновена
4 417
 Илияна Кирилова

Единият двамата изгонени руски дипломати се е интересувал от слабости в българската система за гражданска регистрация. Той е търсел данни за починали българи в активна възраст или такива, които постоянно живеят в чужбина. После изготвял фалшиви самоличности за руски разузнавачи, които внедрявал у нас. Това съобщава "Нова тв", позовавайки се на свои източници в разследването. Дипломатът всъщност е използвал слабости в българската Единна система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН).

Другият от изгонените пък е събирал информация за енергетиката и енергийната сигурност на страната,

Официално българското МВнР заяви, че има получено писмо от българската прокуратура "относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация - шпионство."

Двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж в петък са напуснали България днес, когато изтече поставеният им срок от 48 часа да го направят, съобщи БГНЕС. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“.

Вчера, в официално становище на Москва по случая, бе обявено, че изгонването на двамата дипломати е провокация, и че Русия си запазва правото на реципрочни ответни действия.

Единият от изгонените е служител в Търговското представителство на Русия, а другият - един от осемте първи секретари на посолството.

 

Двамата обвинени в шпионаж са били разкрити по следния начин:

Специализираната прокуратура, по сигнал на ДАНС, е образувала две досъдебни производства срещу двама руски граждани, които са „събирали информация, представляваща държавна тайна с цел предаването й на чужда държава“, съобщава още БГНЕС.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

В резултат на проведените действия по другото досъдебно производство е установено, че в периода от месец октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, включително такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

56

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Турция прави забранена военна зона до границата с България

28.05.2020

Обновена

2471 19
И Външно министерство е възмутено от руската изложба

27.05.2020

Обновена

2649 69
17 нови заразени, 3-ма починали и 32-ма излекувани в България

27.05.2020

1549 34

Коментари

Страници

ЗТБХЦ

После изготвял фалшиви самоличности за руски разузнавачи, които внедрявал у нас.

Я ги виж ти, мръсниците путински долни!?

Boris65

И ние камилчетата повярвахме ?

slaughter
снимка на slaughter

Е, какво толкова? Стандартна шпионска дейност! Върши си човека това,  за което.са го пратили. Голям праз. Хванали са го , изгонили са го. Други ще продължат да правят същото. Шпионски игри.

Meto_ot_Interneto

"Това съобщава "Нова тв", позовавайки се на свои източници в разследването."?

 

Похватът отдавна е изтъркан, но платеното мошеничесъвото в журналистиката изгря/заблестя и на родна земя, с известно закъснение, както винаги.

Sine_metu

Не мисля, че е така. А и да е, не е толкова важно.

Не знам дали работата на ГД ГРАО е държавна тайна, но служебна със сигурност е. Около нея не е добре да душат не само чужденци, но и неоторизирани българи.

На един колега след инфекция в ГРАО му свиха наследствен апартамент на Петте кьошета. Години се съди, а живее в спален чувал у приятели.

скът

Така е, Sine_metu, няма как информацията за починал човек да е държавна тайна. За пазене на служебната тайна, обаче, отговорни са съответните служби и те трябва да бъдат наказвани. Иначе ще излезе, че цялата дейнност на разследващите журналисти е подсъдна.

paragraph39

/:/ Изгоненият руски дипломат правел фалшиви документи за разузнавачи...Той е търсел данни за починали българи в активна възраст или такива, които постоянно живеят в чужбина. После изготвял фалшиви самоличности за руски разузнавачи, които внедрявал у нас. Това съобщава "Нова тв", позовавайки се на свои източници в разследването...

.........................................................................................................................

Трябва със закон за се забрани, или да се обяви за престъпление по Наказателния кодекс, ПУБЛИЧНОТО оповестяване на  информация-твърдение за престъпление, но БЕЗ преди това тази информация да е предадена в Прокуратурата и БЕЗ Прокуратурата да е дала съгласие за публично оповестяване на тази информация! ТЧК

Защото, такава публично оповестена информация, ако е вярна, може да достигне и до извършителите на твърдяното престъпление- и така тази информация да им даде, умишлено или НЕумишлено, ШАНС, убеждавайки ги, че престъплението и/или те са разкрити,  те да скрият или унищожат Доказателства, да се скрият от Правосъдието самите извършители, те да "обработят" Свидетели/Очевидци/ и прочие- т.е., да ВЪЗПРЕПЯТСТВАТ Правосъдието! КАЗАХ!

 

slaughter
снимка на slaughter

Ейййййй Параграф ли си , параход ли си , паранормален ли си....? Не знам ! Но да ти кажа една тайна: това дето го пишеш като препоръкк да съдебната система и за.журналистиката вече го е имало. Не си го измислил ти. Казва се авторитарен режим и в такъв най-големи "успехи" е имал един диктатор който се е казвал Сталин. В България също един диктатор имаше завидни "успехи". Казваше се бай Тошо. Той беше и комик, разсмиваше народа и други народи като ходеше по света. Държавите и на двамата вече ги няма. И СССР и НРБ са вече предмет на Историята. В други райони по света където журналистите събират и предават на населението информация крита от държавата , партиите , други престъпни организации или отделни личностти , в тези райони.има държави които са силни в икономиката , технологиите , науките , образованието, здравеопазването, силно им е гражданското общество и правосъдните системи. 

Та добре КАЗВАШ ..ама си закъснял брат. Само новия бай Тошо - бат Бойко сигурно ти чете глупостта и си вика : "Бреййййй , що не мога и аз така!"

скът

Касапе! Ай нЕма нужда да ни разказваш за мокрите си сънища.. Истината не е черно-бяла и е малко по-болезнена. Цял свят знае за Едуард Сноудън. Знае и за Скрипал... А ние, българите, имаме и малко по-далечни спомени - Георги Марков и Сергей Антонов. 

Що се отнася до Сталин, той не си е позволявал да квалифицира без доказателства. Казвал е: "А Вие, другарю, сигурен ли сте, че не сте престъпник?"

slaughter
снимка на slaughter

Скът! Акъла ти е кът...или нещо не можеш да се изразиш ясно по въпроса. Опитай пак!

inventus

Мъртви души значи събират. Творчески претворяват едноименният роман на Гогол. Ето я и причината да се интересуват толкова от организацията на изборният процес у нас.Проста работа. Сравняват се списъците на ЕСГРАОН и изборните списъци и всички мъртви души които обаче са гласували се поделят за по нататъшно използване от заинтересованите страни. Щото не са само те ....в това едва ли някой се съмнява.После иди доказвай че си умрял. Не знам доколко е виц но един дядо попитал в изборната секция : Моята баба мина ли да гласува? Да казали му. Преди пет минути. Ех мама му стара пак я изтървах. И на предните избори лани пак така я изтървах. Тя умря преди пет години но просто исках да я видя...

Доц.Трътлев

Значи правил мръсно  Цецу? Крадял му изборни  гласове.?

Пантелей

Въъххх... а некои другари тукънка... се пулеха... и чудеха... защо му е на руски шпионин да се интересува от избори... 

Сега дано стоплят... Макар, че им разправях още оня ден за това що е то "Информационно обслужване"

 

П.П. Ей, мародери, кога ще ни върнете архивите?

грантоед

   Аха. Схванах. Четял некролозите.

марк

 

 

 

 

                                        Тия пишман шпионе не знаят ли че в България има и други начини за придобиване на самоличност и гражданство ? Е оня патриотар колко паспорти издаде на Сулю и Пулю . И той трябва да е бил шпион. Кому обаче ?

марк

 

 

 

                               Въъххх... а некои другари тукънка... се пулеха... и чудеха... защо му е на руски шпионин да се интересува от избори... 

 

                              Бодурице , и аз сега разбрах. Начи тоз шпион ще да е броил мъртвите души дето по една случайност все за ГЕРБ гласуват и в случаят наистина се  е мъчил да разкрие една важна държавна тайна. Мене повече ме интересува таз машинка дето печата документите  , дали ще я обяви за продан ?

slaughter
снимка на slaughter

Марк....Иди! Никога нема да хванеш хемороиди! СтАни депута от БСПто , ДПСто или Атака и ще имаш машинка. И червена петолъчка от Кремъл ще ти пратя да си сложиш на челото и татуировка на Путлер да си направиш на гърдите дето ти тупа сърцето. Иди сега пии Баяришник и се.подготви за утре!

чугуналенина
снимка на чугуналенина

Абе, секоетам.pу ко казва като глас на истината? Да не ги мъчи главобол таваpишите метоотвъpтолето и паpламагpафа. Па и дpугите от батальона. 

slaughter
снимка на slaughter

...батальона се строява.... ще раздават рубли , Баяришник и мезе!

     ;)))

Хумангоид

А руският акцент е неизтребим.

Васик

Твърдението, че чужда държава ще тръгне да внедрява разузнавачи в България, предизвиква неудържим кикот.

Cixi 2

"После изготвял фалшиви самоличности за руски разузнавачи, които внедрявал у нас."

 

Това е единственото интересно нещо в аферата. Може ли чужденец или изобщо неоторизирана от БГ организация да издава подправени БГ документи за самоличност? Ако да, е лошо. Ако документите са издавани законно от оторизирана организация, но са почивали на фалшиви данни от руски източници, пак сме много зле. Разбира се, въпрос е доколко могат да се приемат за достоверни разследванията на дадена ТВ.

 

Доц.Трътлев

Подозирам, че шкебе войводата е съучастник с издаването на автентични БГ документи.?

ЛАФЪРДИЕВ

Ти да видиш!!!!

След като баснята - ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС Е ДЪРЖАВНА ТАЙНА, не фана декиш.. Дето с пет кликвания с мишката си я сбираш в ДОК или ПДФ формат от Конституцията и Изборния кодекс.. 

Сега пробитио ни ЕСГРАОН - дето преди дни са писа как жени и омъжва мъртавци, бил обект на разузнаване..

При данни на де що има българи в нета изтекли от НАП..

При публично овесваните над 400 хиляди мъртви души в избирателните списъци.. По витрини, училища и т.н.

То има и още един още по-лесен способ - Шкембе Тераса ТЕСКЕРЕ УЖ воеводата по дънки.. Ми той направо ИСТИНСКИ ДОКУМЕНТИ на чужденците дава..

Що ли пак са затормозявали тез хорица с фалшиви да се занимават..

Хумангоид

Мда. С 400 000 фалшиви самоличности могат да се намесят и в изборния ни процес, сирьозно даже.

ppipi7766

Ще пратят 400 000 разузнавачи на "изборен туризъм" с паспорти и  лични карти да ни поставят управници по техен избор?

Аферим!?

Следващите ще ги гоним защото се интересуват от чистотата на водата или въздуха!

 

аман бе

И на всичките ако са направили документи и са ги "внедрили" у нас....?

Хумангоид

Смейш са ти... те могат и референдум да предизвикат. И току-виж са ни присъединили към Крим.

Скрудж

Ти да видиш! Изгонват хорошия человек за такая дребАлия. Аз предлагаю да го вернут, да му попросят прощение и тов. Ч. Радев да го награди с орден "Старая планина" с мечами!

inventus

Те и в Англия се провалили с този номер да внедряват агенти на мястото на починали лордове щото лордовете много бързо ги разконспирирали. Дрънчали с лъжицата по чашата когато си разбърквали чая и така ги хванали.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×