Quantcast

Медия без
политическа реклама

До изборите София ще раздаде строителни договори за 400 млн. лв.

Ще се ремонтират улиците и тротоарите, ще се довършват и разширяват булеварди

Йорданка Фандъкова и шефът на СОС Георги Георгиев (вдясно от нея), който се сочи като следващия кандидат на ГЕРБ за кмет на София, правят проверка на един от строителните обекти в столицата.

Огромната част от софиянци се надяват след кметските избори през есента ремонтите в града да започнат да се извършват по-качествено и столицата да забрави ироничните определения „Хубаво е, но не е готово“ и „Ремонт на ремонта“, станали нарицателни при управлението на ГЕРБ. Дали това ще се случи обаче отново до голяма степен ще зависи от сегашния кмет Йорданка Фандъкова и от екипа й, които решиха 2023 г. да е една от най-ударните в разпределението на пари за строеж на нови улици и булеварди, за ремонт на съществуващи, както и за обновлението на друга публична инфраструктура.

До провеждането на местния вот Столична община би трябвало да избере строители за изграждането или осъвременяването на обекти за поне 400 млн. лв. (към изброените по-долу следва да се прибавят и няколко конкурса за по-малки улици), показа справка на „Сега“. Някои от вече обявените строителни поръчки чакат развръзка от около година и се предполага, че голяма част от работите ще започнат преди оттеглянето на Фандъкова.

Преди дни тя съобщи, че през 2023 г. ударно ще се работи по продължението на булевардите от 3-тия градски ринг – „Тодор Каблешков“ по посока на „Хладилника“ и „Филип Кутев“ към „Симеоновско шосе“. Тези два пробива ще осигурят връзката между бул. “България“ и бул. “Симеоновско шосе““, припомни кметът важността на двата булеварда, чието изграждане ГЕРБ обещават още от 2008 г.

През юни м.г. „Московска“ 33  обяви търг за избор на изпълнител на двете отсечки, който все още не е приключил. Общата цена за обектите е 30,5 млн. лв. без ДДС. Срещу 17 млн. лв. бул. „Тодор Каблешков“ трябва да бъде продължен с 1,4 км.- от ул. „Луи Айер“ до бул. „Черни връх“. Заложеният срок за строителство е 1 г. В процедурата се включиха 7 фирми и консорциума.  

На бул. „Филип Кутев“ трябва да бъдат построени 1,2 км. - от ул. „Сребърна до „Симеоновско шосе“, при предложена от общината цена от 13,5 млн. лв. Договорът предвижда дейностите да приключат за не повече от 270 дни. Кандидатите в този търг са осем.

Фандъкова съобщи още, че пак през тази година ще започне и дългообещаваното изграждане на бул. „Рожен“ от ж.п. прелеза до Северната скоростна тангента. Процедурата бе отворена през февруари м.г. и също не е приключена. Дължината на трасето е над 2 км., а предложената цена е 13,6 млн. лв. Работите по бул. "Рожен" трябва да продължат до 425 дни, като за извършването им кандидатстваха 4 фирми и обединения.

Строителството на бул. „Рожен“ е част от по-голяма обществена поръчка за общо 47,7 млн. лв. без ДДС. Една от обособените позиции в нея е за построяването на надлез над ж.п. линията при Бакърена фабрика, който Фандъкова също обяви за приоритетен през 2023 г. Цената е 10 млн. лв., като за обекта през 2010 г. е изготвен работен проект. Дължината на участъка е 720 м. За работа са предвидени 755 дни, а 6 компании и консорциума кандидатстваха да я свършат.

Софиянци очакват да разберат и имената на строителите, които общината ще предпочете за още няколко ключови проекта. През лятото на 2022 г. бе открит търг за още три обекта на стойност 61 млн. лв. Става дума за изграждането на бул. „Копенхаген“ в „Младост“ до бул. „Цариградско шосе“, който също се обещава и чака от години, за преместването на трамвайната линия от локалното платно на бул. „Скобелев“ и ремонта на тунела при НДК, както и за реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „Мария Луиза“ от ул. „Опълченска“ до ул. „Козлодуй“. Както и при останалите процедури, в този търг се включиха фирми, които са добре познати на жителите на града. Да строи бул. „Копенхаген“ например поиска известната компания „Трейс Груп“, която в момента пренарежда жълтите павета пред Народното събрание.

През седмицата управляващите в София обявиха, че поради продължаващи съдебни обжалвания се отказват да ремонтират с евросредства т.нар. историческа част на Борисовата градина. През 2021 г. Столична община сключи споразумение по Оперативна програма „Региони растеж“ за получаването на 9 млн. лв. за ремонт на най-големия си парк, към които трябваше да се добавят и 1,3 млн. лв. от общинския бюджет. Вместо за това обаче сега общината планира да насочи парите за облагородяване на междублокови пространства в шест района– „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“, „Сердика“ и „Възраждане“. Изчисленията са, че парите ще стигнат за обновлението на 48 точки с площ около 150 дка. Прави впечатление, че кметовете на изброените зони до един са представители на ГЕРБ. По време на дебатите представители на други части на столицата извън контрола на партията на Бойко Борисов, например "Красно село", също поискаха да бъдат включени в програмата за квартални ремонти. Призивът им обаче не бе чут. Пари за ремонт няма да има и за районите "Средец", "Лозенец" и "Изгрев", на чиято територия всъщност се намира Борисовата градина. 

Най-скъпата обществена поръчка, които ще се реши в последната година от четвъртия мандат на Фандъкова, отново е в сферата на строителството. Става дума за конкурса за поддръжката на улиците и тротоарите в София, който е на стойност над 200 млн. лв. без ДДС и е за срок от 4 г. При предишния сходен конкурс, започнал през 2018 г., стойността на същите дейности бе 117 млн. лв. - с над 80 млн. по-малко.

За участие в течащата процедура се включиха 18 фирми и обединения. Част от тях са дружества, които бяха сред получилите аванси за продължението на магистрала „Хемус“, участници в строителството на АМ „Струма“, избрани от ГЕРБ фирми за различни водни проекти и спечелили скъпите търгове за поддръжка и зимно почистване на магистралите. Сред кандидатите е и държавната „Автомагистрали“, около която избухна скандала с инхаус възлаганията за „Хемус“ по времето на последния кабинет на Бойко Борисов. 

Столична община се отказва от плановете си да ремонтира т.нар. историческа част на Борисовата градина. Тази седмица Столичният общински съвет ще разгледа предложение за спиране на проекта за обновяване, което е внесено от общинския съветник Лорита Радева от ГЕРБ, от
За Йорданка Фандъкова последната година от нейния четвърти и най-вероятно последен мандат започна закономерно - с протест. Фандъкова вече е най-дълго управлявалият кмет на София и отпечатъкът на ГЕРБ върху лицето на столицата е незаличим, затова и поводът за протеста е
За кой път Столична община ремонтира ул.„Цар Иван Шишман“? В състояние ли са управляващите ГЕРБ в София да завършат поне един обект качествено и в срока, който сами са обещали? Това са най-често задаваните въпроси, откакто на 7 август централната софийска улица бе

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?