Медия без
политическа реклама

ИТН вече прибира цялата партийна субсидия

Доскоро Слави Трифонов обясняваше, че е въпрос на морал партията му да взема 1 лв. вместо 8 лв. на глас

20 Дек. 2022
Снимка: Архив

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" е започнала да получава партийната субсидия в пълен размер след последните парламентарни избори през октомври, на които не успя да прескочи 4-процентната бариера и да влезе в парламента. Това показва проучване на Mediapool. Държавата е превела на партията цялата дължима сума от 191 616 лева, която е за периода октомври - декември 2022 г., става ясно от документите.

Партийната субсидия по закон е 8 лева на получен глас на парламентарните избори. Тя се полага на партиите, които имат поне 1% от гласовете. Цялата сума се превежда на четири равни вноски - по една за всяко тримесечие. На 2 октомври за ИТН гласуваха 96 071 души, което прави 3,83%.

До този момент ИТН е получавала по един лев на глас, което е видно от публично достъпната информация. От началото на годината до 1 октомври партията е получила общо 187 200 лева. След последните избори сумата за ИТН рязко нараства, въпреки че подкрепата за партията се срина.

ИТН винаги е подавала предварително заявление, че желае да получи субсидия до размера на 1 лев за получен глас и толкова са били превеждани от държавата, пише Mediapool. След изборния провал такава декларация не е била подадена и държавата е превела цялата сума.

През август, обяснявайки се защо няма намерение да спази закона и да подаде имуществената си декларация в публичния регистър на антикорупционната комисия, Трифонов отново подчерта, че ИТН не приема партийна субсидия над 1 лв. на глас и е спестила на данъкоплатците 3 755 528 лева, "защото така е морално".

Досега позицията на ИТН за субсидията беше принципна заради организирания от "Шоуто на Слави" референдум за намаляване на партийната субсидия до 1 лев за глас и промяна на избирателната система. Затова партията държеше да получава само по един лев на глас.

Казусът с ИТН показва още нещо важно - една партия може да се откаже от партийната субсидия, стига да иска, при това с елементарно заявление до Министерството на правосъдието.

Преди изборите през 2017 г. бившият независим депутат Минчо Христов обяви публично, че ако някоя партия обещае, че ще се откаже от партийната субсидия, той ще влезе като кандидат в нейната листа. Това обещание е дадено от партия "Възраждане", като лично нейният председател Костадин Костадинов си стиска ръцете в ефир с Минчо Христов. Обещанието на "Възраждане" е рекламирано широко по цялата ѝ кампания. Партията получи над 1% от гласовете на парламентарните избори през март 2017 година, но не се отказа от субсидията.

Направо е удивително колко малко се говори за финансирането на политическите партии у нас. Може би българите просто приемат, че парите идват от корупция – прословутите „черни каси”, захранвани от приближени на политиците бизнесмени.

Три години по-късно лидерът ѝ Костадин Костадинов обяснява, че писмено е запитал Сметната палата и Министерството на финансите за субсидията. От там писмено му отговорили нещо твърде неясно, от което той бил разбрал, че няма право да се откаже от партийната субсидия. Примерът на ИТН показва, че процедурата съвсем не е толкова сложна.

Сеир. Това според лидера на ИТН Слави Трифонов е да изпълниш законовото си задължение да подадеш пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ) имотната си декларация. И той се оказа борец срещу нарушенията, които не извършва лично.

 

Още по темата