Quantcast

Медия без
политическа реклама

ИТН вече има кмет - на Благоевград

Илко Стоянов спечели балотажа срещу подкрепения от БСП Румен Томов с 55.4% на 40.9%

05 Юли 2021ОбновенаНИКОЛАЙ ИВАНОВ
Фейсбук/Илко Стоянов
Илко Стоянов

Илко Стоянов от "Има такъв народ" (ИТН) е новият кмет на Благоевград. Той спечели балотажа в неделя срещу подкрепения от БСП Румен Томов. При 100% обработени протоколи представителят на партията на Слави Трифонов спечели 55.4% , а Томов - 40.9%. В реални гласове съотношението е 10 406 спрямо 7 632. Избирателната активност е 29.28 на сто.

"Благодаря, Благоевград, за това, че избрахте бъдещето и развитието! За мен е чест и привилегия да бъда избран за ваш кмет! Но това доверие е и голяма отговорност, защото аз ще бъда първия кмет на промяната! От днес нататък, както обещавах през цялата предизборна кампания, вие ще имате един почтен кмет, който ще работи заедно с гражданите за едно новото начало! Поклон!", написа Стоянов в социалните мрежи.

Томов прие кавалерски загубата. Заяви, че се е надявал на успех, но все пак е видна волята на хората. Нямало да обжалва резултата.

Илко Стоянов е юрист по образование. Ще управлява града около две години и половина до редовните избори през 2023 г.

 

Реакции

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разтълкува резултата като коалиция срещу БСП. Тя написа във "Фейсбук": Благодаря на всички, които работиха за нашия кандидат в Благоевград - Румен Томов и на всички, които го подкрепиха. Както предупредихме, промяната се оказа подмяна. ИТН и "Изправи се! Мутри вън!" се прегърнаха с ГЕРБ в Благоевград и заедно избраха бившия им заместник-кмет за градоначалник. Вместо да "изчегъртат " модела, го връщат на власт. Ние продължаваме последователно и принципно да се борим с този модел за истинска промяна. (Б.а.: "Изправи се. Мутри вън!" подкрепиха Стоянов още преди първи тур, а на него отпадна кандидата на ГЕРБ Андон Тодоров; самият Стоянов бе зам.-кмет на Петрич в мандата на ГЕРБ).

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" обаче бе невъзмутима: "Промяната е необратима и след седмица идва навсякъде!".

Лидерът на ИТН Слави Трифонов направи връзка между вота в Благоевград, мажоритарните избори по принцип и социологическите прогнози: "Преди и след националния референдум от 6 ноември 2016 г. разни социолози, политолози и всичколози обясняваха как мажоритарната система в два тура ще бетонира ГЕРБ. Обясняваха и как при мажоритарната система изборите ще бъдат печелени от ценкочоковци. Е, в Благоевград имаше мажоритарни избори в два тура, които така бетонираха ГЕРБ, че даже не ги видяхме на балотажа. Не видях и благоевградчани да са избрали някой като Ценко Чоков, който прави отвличания и пребива хора. Напротив, благоевградчани избраха за кмет един достоен адвокат – Илко Стоянов, издигнат от политическа партия без мощни структури, основана само преди една година. И така жителите на този прекрасен български град на практика доказаха, че грам не ги интересуват прогнозите на социолозите, политолозите и всичколозите".

 

Контролно броене

Казусът с броенето на контролните разписки от машините за гласуване, за което непрекъснато настояват от ГЕРБ през последните седмици, беше разрешен по соломоновски от Централната избирателна комисия (ЦИК). В общо 123 избирателни секции с машинно гласуване разписките ще се броят в 32 от тях, разбраха се членовете й на заседанието си в неделя следобед. Резултатите от броенето ще се сравнят с машинните протоколи, за да се види доколко ще има съвпадение.

Представителите на ГЕРБ искаха 100 процента броене, но повечето комисари не се съгласиха. "Това е все едно да правиш социологическо изследване със 7 милиона респонденти, за да прогнозираш изборния резултат. Да, той така ще е най-надежден, но разходът е чудовищен и бизсмислен", посочи членът на ЦИК Цветозар Томов, който е социолог по професия. И напомни, че пълно броене ще обезсмисли до голяма степен машинното гласуване, тъй като един от аргументите в подкрепа на неговото въвеждане е да се разтоварят секционните избирателни комисии.

Още по темата