Quantcast

Медия без
политическа реклама

ИТН ще предложи втори кабинет без консултации

Ако не получим подкрепа от ДБ и "Изправи се! Мутри вън!", отговорността за новите избори ще е тяхна, смята Тошко Йорданов

16 Юли 2021ОбновенаЕкип на Сега
Брифинг на Има такъв народ" (Втора част))

Брифинг на Има такъв народ" (Втора част) Повече четете тук: https://bit.ly/3esVZ46

Posted by NOVA News on Friday, July 16, 2021

"Има такъв народ" (ИТН) ще предложи втори кабинет без консултации с "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри вън!" (ИСМВ). Ако проектоправителството не получи предварителна подкрепа, партията на Слави Трифонов изобщо няма да го внесе за одобрение в НС. ИТН обаче няма да подкрепи и кабинет с мандат на някоя от протестните партии. "Нека да ходят да търсят ГЕРБ или ДПС", каза няколко пъти зам. председателят на ИТН Тошко Йорданов. В този случай най-вероятно ще има нови избори. Но отговорността за тях ще е на ДБ и ИСМВ, смятат хората на Слави Трифонов.

Пресконференцията на ИТН бе свикана по повод огромното възмущение към първия проектокабинет на Трифонов, лансиран веднага след вота на 11 юли. Вчера шоуменът оттегли предложенията за министри. На пресконференцията присъства и вече бившият кандидат-премиер Николай Василев.

ИТН смята, че министрите, които ще бъдат издигнати, са си нейна отговорност, защото партията няма да прави коалиция. Разговори с ДБ и ИСМВ може да има постфактум за политики. ИТН иска правосъдна реформа и прокуратурата да се отърси от "хватката на Гешев" - затова счита, че с ДБ и ИСМВ гледат в една посока, въпреки препирните от последните дни.

Йорданов и Станев обясниха, че новите проектоминистри ще бъдат оповестени скоро, най-вероятно преди 21 юли, когато се събира Народното събрание. Не стана ясно дали отново ще бъдат съобщени от телевизионния екран или пък в парламента.

Двамата обясниха, че проектокабинетът е оттеглен заради отрицателните реакции спрямо Николай Василев. Йорданов бил обиден персонално от думите на Христо Иванов, че зад действията на ИТН прозира ръката на ДПС. Отказът от първия вариант на кабинет бе изтъкнат от двамата като доказателство, че партията иска да има разбирателство и е против нови избори. "Но ако нещо не е наред, отговорността няма да я носят другите, всички нас ще питат" - това бе единият от мотивите, с който ИТН отказва преговори за имената. В крайна сметка в партията са изумени, че след 4 април са ги молели да направят правителство, без да поставят условия, а след 11 юли всички настояват за консултации.

Но в сложната ситуация ИТН очевидно няма визия как точно би било конструирано управление. Йорданов хем призна очевадния факт, че ИТН, ДБ и ИСМВ ще са без мнозинство, хем добави, че за да функционира някаква власт, тя трябва да е подкрепена от БСП или ДПС. Но пък с тях, а и с ГЕРБ, в преговори нямало да се влиза.

На пресконференцията стана ясно още, че новата номинация за премиер ще копира доста от качествата на Николай Василев. Бе обещано, че при втория опит няма да има лица от НДСВ или тройната коалиция. Но още една голяма мистерия остана да виси - дали обявената от Василев икономическа визия ще бъде следвана, или пък ще се реализира друга, съобразно вижданията на новия премиер и депутатите на ИТН.

 

"НЕ СЪМ ОТ ТЯХ"

 

Голяма част от пресконференцията бе посветена на разяснения, че Василев няма нищо общо с връхлетелите го обвинения през последните дни. Той се оказа много обиден, че го свързват с ДПС. Според него фактът, че е бил в правителства, подкрепени от ДПС, не говорел за това. Навремето НДСВ се коалирала с ДПС, защото нямало друг вариант за управление. И дори се похвали, че бил единственият министър, уволнил Делян Пеевски. Не стана много ясно за какво точно отстраняване говори. Няколко пъти спомена "Булгартабак". Но, всъщност, през 2007 г. Пеевски бе уволнен като зам.-министър заради корупционен скандал с дружеството не от Василев, а от премиера Сергей Станишев. През 2003 г. Пеевски бе отстранен и от борда на варненското пристанище - но от министъра на транспорта Пламен Петров.

Малко по-късно самият Делян Пеевски също отрече, че е бил уволнен от Николай Василев. “Аз напуснах министерството на транспорта с предишния политически кабинет и никога не съм работил с него. Не знам защо се опитва да се прави на герой на мой гръб”, каза той пред “Блиц”.

 

"МОДЕРНИЗИРАЙ!"

 

 

Николай Василев обясни, че в последните два месеца е разработил документ "Модернизирай България!" от 68 страници, в който е описал своите икономически приоритети. "Слави Трифонов прочете 14 от тях, а те са 300", каза Василев. Не стана ясно защо Трифонов е избрал по-маловажни приоритети, а е спестил намаляването на данъците и увеличението на доходите например. Василев представи на пресконференцията пет от приоритетите си:

1. Намаляване на данъците - данък печалба от 10 на 9%, данък върху общите доходи 9%, данък върху банковите лихви 0%, сваляне на ДДС от 20 на 18%, като за международен туризъм ще има по-ниска ставка от 5% ДДС.

Според неслучилия се премиер на ИТН намаляването на данъците няма да доведе до срив на приходите в бюджета. "Навремето намалявахме данъци всяка година и въпреки това имаше повишена данъчна събираемост. 9 е магическо число, което ще накара по-голямата част от бизнеса да работи на светло. Не смятам, че приходите ще пострадат. Тази политика за мен е по-добра и тя помогна много на България", обясни Николай Василев.

2. Бюджет за 2022 г. - без дефицит.

"Заради пандемията или заради друго България влоши фискалната си политика, плъзгаме се по спирала за дефицити и дългове. Аз съм най-големият бюджетен ястреб в България. Средно всеки българи дължи 10-15 000 лв. дълг. Аз съм против това", обясни Василев.

3. Ноухау за прозрачност на обществените поръчки и борбата с мръсните пари.

4. Пенсии да се повишат с 35%, но чрез икономически растеж.

5. Рязко повишаване на заплати на лекари, медици, учители.

Василев посочи, че е против актуализация на бюджета за тази година. "Ако трябва да има актуализация, то тя единствено трябва да е в орязване на разходи и намаляване на дефицита. Не трябва да свикваме да живеем с актуализации, защото това става като хронична болест. В годините назад в три пълни мандата на три различни правителства нямаше нито една актуализация на бюджета. Това означава предвидимост за бизнеса, приемственост. Така че най-добре е да изкараме годината така и да спестим колкото е възможно. А за 2022 г., който има желание за харчене - да се упражнява от август", каза Василев. Според него има огромни възможности за оптимизация на държавната администрация и намаляване на разходите за нея.

 

РАЗМИНАВАНЕ

 

По повод тримата служебни министри, които отказаха да влязат в кабинета на ИТН, Николай Василев заяви: Те са положителни герои и можехме да работим отлично в един екип. Той обаче определи като "некрасиво" изнесената  от тях информация за водените преговори за постовете им. 

"На Асен Василев му предложихме министерството на екологията или поста на вицепремиер с ресор еврофондовете, но той спести тази информация. Той настояваше да работи срещу прането на пари. Дори предложихме финансовото разузнаване да излезе от ДАНС и да стане отделна, важна структура. След това Асен Василев каза, че всъщност бил за това да има дефицит и бюджетът да расте, а ние не сме, това не отговаряло на неговите виждания и затова няма да участва. Другите двама казаха: и ние тогава няма да участваме", разказа Тошко Йорданов.

Николай Василев разкри още някои от разминаванията - служебните министри искали увеличаване на данъците и посочи как служебният кабинет бил вдигнал данък печалба за фирмите на 15%.

Всъщност това не може да се случи без парламент. Служебният финансов министър Асен Василев обясни, че България е подкрепила предложението големите международни компании с оборот над 750 млн. евро да плащат 15% данък, но такива в България няма, а и тепърва ЕК ще приема директиви по въпроса.

Другото различие било за влизането в еврозоната, на което Николай Василев е голям привърженик. Той намекна, че служебните министри са резервирани по въпроса. Според Асен Василев обаче той не е против влизането в еврозоната, а смята, че трябва да се проведе широка дискусия в обществото преди евентуалното му въвеждане през 2024 г.

"Постовете за мен не са важни, важни са политиките. А ние имаме различия по тях. Аз съм привърженик на балансиран подход към бюджета", коментира служебният финансов министър Асен Василев коментира в интервю за "Дневник". За разлика от Николай Василев той смята, че трябва да се направи актуализация на бюджета за тази година, без обаче да се променя заложеният вече дефицит от 4.9 млрд. лв. В момента финансовото министерство подготвя актуализацията на Бюджет 2021, като приходната част ще се завиши с 1.5 млрд. лв. от подобрената събираемост на данъци. Със същата сума ще се завиши и разходната част, като допълнителните разходи ще са за обезпечаването на медицинските мерки при евентуална нова ковид-вълна, плюс финансова подкрепа за бизнеса, ако се наложи отново затваряне на икономически дейности. Третото направление, за което ще се използват допълнителните разходи, ще е за преизчисляване на всички пенсии от 1 октомври, вместо даването на 50 лв. бонуси всеки месец.  "Тази актуализация на бюджета за 2021 г. ще внесем в новото Народно събрание и то, ако реши, ще я гласува", каза Асен Василев.

За Бюджет 2022 г. той смята, че също трябва да е с дефицит, макар и по-нисък. "Не е възможен абсолютно балансиран бюджет за догодина. Освен ако не приемем напълно розов сценарий, че ковид-пандемията няма да я има и световната икономика е възстановена. Такъв сценарий не се залага нито в САЩ, нито в ЕС. Европа планира 2022 г. да е година на възстановяване и едва през 2024 г. можем да говорим за балансиран бюджет и затягане на фискалните редици".

Още по темата