Quantcast

Медия без
политическа реклама

И Свищов остана без вода заради авария

18 Яну. 2020Обновена

Тежка авария и на двата магистрални водопровода (и старият, и новият) към Свищов остави без вода от сутринта града, селата Вардим и Царевец, съобщи община Свищов. На място работят екипите на местното ВиК дружество, заедно с екипи на ВиК "Йовковци"-Велико Търново.

След 5-часова работа екипите на ВиК-район Свищов и ВиК „Йовковци“-Велико Търново са отстранили аварията по единия от тях. Към момента започва поетапно подаване на вода по металния (стар) водопровод към Свищов и двете населени места. Очаква се временно замътване на водата, което е причинено вследствие на аварията.

Кметът на Свищов Генчо Генчев увери пред БНР, че водоснабдяването в града и селата Вардим и Царевец ще бъде възстановено тази вечер. Утре сутринта екипите ще продължат да работят по отстраняване на аварията и по полиетиленовия (новия) водопровод.

Свищов и селата Вардим и Царевец се водоснабдяват комбинирано от 60-годишен компрометиран стоманен водопровод и нов полиетиленов, който не е въведен в експлоатация и е обект на проверка от Специализираната прокуратура за безстопанственост при изграждането му. Тази сутрин и двата водопровода са аварирали. 

"Свищов е изправен пред водна криза. Общината търси помощ от държавата", каза кметът Генчев пред БНР. "Настояваме пред правителството за безвъзмездна финансова помощ в размер на 3 милиона лева да подменим изцяло новия полиетиленов водопровод, за да не изпаднем във водна криза“.

Това е поредна авария, оставила без вода голямо населено място след тази отпреди два дни, заради която Шумен беше без водоснабдяване две денонощия. 

Ключови думи:

Свищов, авария, водопровод

Още по темата