Медия без
политическа реклама

И новият правосъден министър ще работи за озаптяване на Гешев

11 Дек. 2021
Надежда Йорданова бе предложена за правосъден министър от квотата на ДБ в четворната коалиция.
БГНЕС архив
Надежда Йорданова бе предложена за правосъден министър от квотата на ДБ в четворната коалиция.

Подетата от служебния министър на правосъдието Иван Демерджиев инициатива за ограничаване на правомощията на главния прокурор и за свалянето на Иван Гешев от поста ще бъде продължена от новото правителство. В това увери предложената за нов правосъден министър Надежда Йорданова, издигната от квотата на "Демократична България" в четворната коалиция с ПП, БСП и ИТН.

"Ако бъда избрана за министър на правосъдието, а и като гражданин, ще продължа да настоявам, че той трябва да е отчетен и да носи отговорност. Нашият основен фокус ще бъде човекът като личност да бъде в центъра на правосъдието, а правосъдието да бъде справедливост, а не война между клики - едни да си запазят властта, а други - корупционните практики. Ние трябва да започнем диалог и от там-нататък ще търсим подкрепа. Затова казах много ясно - спешните промени ще се случат веднага", заяви Йорданова, цитирана от Дир.бг.

Сред първите законодателни мерки, които ще бъдат предложени, тя изброи измененията във Висшия съдебен съвет (ВСС), ограничаването на правомощията на главния прокурор, закриването на специализираните съдилища и прокуратура, преструктурирането на КПКОНПИ. Все теми, върху които съсредоточи работата си и Демерджиев през последните месеци.

"Един от първите въпроси, които ще поставя в рамките на бюджетна процедура, е прокуратурата да приложи реален програмен принцип при формирането на своя бюджет с реални показатели за ефективност, които да бъдат проследими - обясни Йорданова. - Разбираемо е надеждите на хората да са фокусирани върху правосъдието като ресор. Всички бяхме на улицата с искане за по-голяма справедливост. Приоритетите са ясни, имаме готовност."

Тя поясни, че в управленската програма за въпросните законодателни промени са предвидени срокове от "не повече от три месеца". Освен тези "бързи и спешни реформи", успоредно щял да върви и дебатът за конституционна реформа.

"В момента ние имаме управляващо мнозинство и ще започнем диалога оттам", каза Йорданова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата