Медия без
политическа реклама

И новите депутати ще паркират безплатно зад парламента

Запазени за народните избраници остават пространството между сградата му и църквата "Александър Невски" и на площад "Желю Желев" зад Партийния дом

След като Народното събрание и Столична община прекратиха договора за ползването на пространството между сградата на парламента и храм-паметника "Александър Невски", депутатите продължават да паркират колите си там по силата на параграф от допълнителните разпоредби на правилника за дейността си.
Фейсбук профил на Карлос Контрера
След като Народното събрание и Столична община прекратиха договора за ползването на пространството между сградата на парламента и храм-паметника "Александър Невски", депутатите продължават да паркират колите си там по силата на параграф от допълнителните разпоредби на правилника за дейността си.

Също като предишното, и новото 47-о Народно събрание видимо няма намерение да изпълни решението на Столичния общински съвет от лятото на тази година, според което депутатите трябва да освободят двата паркинга, които от години ползват безплатно - в непосредствена близост до сградата на парламента и храм-паметника „Свети Александър Невски“ и вторият - в пространството между Националната художествена галерия и бившия Партиен дом (което вече се казва площад "Желю Желев"). Въпреки че предишният 46-и парламент и Столична община прекратиха договора си за използването на двете общински зони, който бе в сила от 2007 г., вече е ясно, че и тези народни представители няма да спрат да паркират колите си в непосредствена близост до работните си места. Макар и без договор с общината, те правят това по силата на параграф от допълнителните разпоредби на правилника за дейността на Народното събрание. Според него "около сградите на Народното събрание се обозначават зона за сигурност съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите и зона за охрана след съгласуване с МВР под разпореждането на председателя на Народното събрание". В рамките на миналия парламент различни общински съветници, най-активен сред които бе Карлос Контрера от ВМРО, призоваваха народните избраници да премахнат този текст от правилника си. Преди дни обаче той бе гласуван и одобрен и от 47-то Народно събрание.

Както "Сега" писа, след като години наред отказваше да разгледа въпроса площад "Александър Невски" да не бъде повече депутатски паркинг въпреки масовото недоволство на гражданите на София, през юни 2021 г. Столичният общински съвет внезапно реши да премахне тази привилегия на Народното събрание. Това се случи малко след като управлявалата 4 г. коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ загуби властта, като ВМРО и „Атака“ дори не влязоха в последните три парламента. Решението на общинския съвет бе взето с почти пълно единодушие на политическите групи, които са ГЕРБ-СДС, БСП, „Демократична България“ и ВМРО-„Атака“ и независимият Борис Бонев от "Спаси София". То предвиждаше общината да прекрати действащия от 14 г. договор с Народното събрание за т.нар. "депутатски" паркинги на площадите „Александър Невски“ и „Желю Желев". В допълнение СОС даде мандат на общинската фирма Център за градска мобилност да сключи нов договор с администрацията на парламента.

Преди СОС да вземе своето решение, Народното събрание ползваше 105 паркоместа между храм-паметника и сградата на парламента, за които плащаше на общината по 100 лв. без ДДС месечно. След гласуването на СОС всички тези места трябваше да станат част от синята зона на Столична община. На Народното събрание се даваше възможност да заплаща по 650 лв. на месец за ползването на места от тази зона. СОС реши още местата за паркиране на депутатите на другия паркинг, който Народното събрание ползва - зад бившия Партиен дом, да бъдат намалени от 89 до 50 броя. За тях администрацията на парламента също трябва да плаща по 650 лв. на месец. Останалите освободени паркоместа на площад "Желю Желев" също трябваше да се влеят в синята зона. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата