Медия без
политическа реклама

И "мъртвите души" са с отделна писалка на вота днес

Референдумът в Обзор мина прага за валидност, активността е по-ниска в Мъглиж и Баните

28 Февр. 2021Обновена
Опашка от гласоподаватели в Обзор.
БГНЕС
Опашка от гласоподаватели в Обзор.

На местния вот днес химикалките със сигурност ще са повече, отколкото бюлетините в урните. За всеки избирател от избирателния списък е предвидено индивидуално средство за писане, тоест то е осигурено дори за хора, които няма да гласуват, включително "мъртвите души". В Мъглиж са предвидени към 10 000 писалки, колкото общо са избирателите, а в Баните са над 3600, съобщиха пред "Сега" от общинските избирателни комисии. Предоставянето на химикали е една от противоепидемичните мерки. Гласуването за общински кмет в Мъглиж и Баните се наложи, след като титулярите починаха през есента. Освен това избори за кмет днес се провеждат в още 10 села от страната, а в Обзор и шест околни селища се гласува на референдум.

"Решихме всеки употребяван химикал да се изхвърля в специален контейнер и след дезинфекция да може да се ползва отново", обясни пред "Сега" председателят на избирателната комисия в Баните Митко Огнянов. Тези членове на комисиите, които са пожелали ваксиниране, са имунизирани с по една доза. Конкретната организацията на мерките не е разпоредена централно, а е местно решение. 

В Баните няма карантинирани хора, а в Мъглиж не са събрани достатъчно заявки за гласуване от такива лица. Затова подвижни урни заради карантина не са отворени и на двете места.

Гласуването днес е своеобразна репетиция в условията на пандемия преди парламентарния вот на 4 април. На изборните секции в страната освен химикали, са раздадени маски, ръкавици, дезинфектанти, кофи и други средства за почистване. Вътре в секцията всеки присъстващ - избирател, член на комисията, застъпник или наблюдател, трябва да е с маска, а на влизане да си почиства ръцете. Хората трябва да пазят дистанция помежду си. На всеки час помещенията ще се проверяват по 5 минути, а дезинфекция на чинове, столове, брави ще се извършва най-малко три пъти на ден. Преди старта на изборния ден членовете на комисиите попълваха анкета за наличие на симпоми за COVID-19. Препоръчва се да носят ръкавици, да ги сменят или почистват.

 

ИМЕНА

Кандидатите за кмет в Мъглиж са Душо Гавазов (ГЕРБ), Миглена Филипова (БСП) и Златко Острешев, издигнат от местна коалиция. В Баните надпреварата е между Павлин Белчев (ГЕРБ, син на починалия кмет), Ферад Емин (ДПС) и Диана Фиданова ("Републиканци за България"). Обзор и селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово, Козница пък гласуват за отделяне от община Несебър.

 

В ХОДА НА ИЗБОРНИЯ ДЕН

Много силна избирателна активност бе регистрирана в Обзор и шестте села. До 10 часа бяха гласували около 25% от имашите право на глас 2114 души. В 13 часа те вече бяха 51% - така бе преодолян прагът от 40% активност, нужен за валидност на допитването. Интересът е впечатляващ, защото много от местните референдуми се провалят заради липса на отклик в гражданите. В Баните избирателната активност се движи умерено (около 19% в 10 часа), а в Мъглиж първоначалнто бе доста ниска (11% в 10 часа).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата