Медия без
политическа реклама

И българите в чужбина протестират срещу безобразията в България

Прояви са планирани в следващите дни в много европейски градове

15 Юли 2020
Протестът в Хага в неделя
Фейсбук
Протестът в Хага в неделя

Българи в много европейски градове се организират за прояви срещу безобразията в България в следващите дни.

"В рамките на 48 часа българите в чужбина се мобилизираха в солидарност на семействата, приятелите и съгражданите си в България. Докато пиша това, протести са планирани в Лондон, Бирмингам, Манчестър, Екситър, Оксфорд, Берлин, Мюнхен, Брюксел и Барселона, Копенхаген, Кьолн, Франкфурт, Виена и Хага. А сега и Париж", пише в профила си във "Фейсбук" Мария Спирова, която живее в Оксфорд. Ето още от нейната емоционална публикация:

"Хората, които прииждат на тези протести, са с най-различен житейски опит и често са скептични към политическите партии като цяло. На някои Радев им допада, на други - Христо Иванов, на трети - Слави Трифонов. Но дори в тези си пристрастия мнозина от тях са предпазливи. Ужасяват се да не бъдат подведени и този път. Но страх, не страх, идват. Защото са наясно, че ситуацията, в която ГЕРБ и съдружните и партийки обслужват ДПС, докато ДПС поглъща държавата, а БСП се спотайва и нещо се плюнчи и пресмята, не може да продължава.

Наясно са, че бездната е зейнала и от другаде помощ няма да дойде. И са наясно, че след задължителната и окончателна #ОСТАВКА на Борисов, ще дойдат пак избори - неслучайно виждате искането за незабавна реализация на електронното гласуване във всички протести зад граница. Наясно са, че тогава ще трябва да решат за кого да гласуват. И ще го направят - ще се преброят пак за избирателни секции на всички континенти, както всеки път досега. Ще доброволчестват в комисии, ще броят бюлетини до сутринта, ще пазят чувалите и протоколите като светиня.

На тези хора нито Божков им е плащал, нито копнеят по комунизма. От това, което ми разказват непознати пред посолството в Лондон, копнеят просто да се завърнат в България - когато справедливостта и равенството пред закона станат възможни за всички. Когато стане възможно да заживеят достоен живот и да издържат семействата си с честен труд близо до дома. Дотогава те ще правят каквото е по силите им, там, където ги е отвял вятърът: ще пращат пари, ще даряват за болни деца, ще правят протести, ще гласуват и напук няма да губят надежда."

За утре вечер е планиран протест в Хага. Ето какво пишат организаторите:

"Преди 31 години българският народ се събра по улиците на държавата за да отхвърли социалистическия режим и да тръгне по пътя на демокрацията. Надеждата, която ни обедини тогава приветстваше свободата на словото и духа, както и уважаване на основните човешките права. Ценностите, за които се борихме и привидно извоювахме тогава бяха потъпкани от умело изтъканата мрежа от корупционни схеми и игри по високите етажи на властта. За тези 31 години България трябваше успешно да е преминала прехода си към демокрация. Вместо да работят по необходимите реформи обаче, политиците ни използваха това време за изграждането на вътрешноинституционални механизми за постепенното ограбване на държавата в полза на олигархията. Бяхме лъгани дълго и неугледно. Българинът е търпелив и доверчив, защото в душата си носи добро, но злоупотребата с тази доброта от страна на властта не може да продължава вечно. Крайно време е да се противопоставим на корупцията и да защититим гордостта на българският народ. Крайно време е да се освободим от порочната власт, която като котва ни влачи надолу. Каним ви да ни придружите на мирен протест пред посолството на Република България в Хага за да покажем подкрепата си към случващото се в България и да изразим гражданската си позиция. Време е да се съберем и да изхвърлим мафията от властта!"

Във Франкфурт българи от групата "Ние сме емигранти, ние сме хъшове" се организират да протестират пред българското консулство в неделя, 19 юли. За утре е планиран протест в Кьолн. Неговите организатори съобщават:

"Българите зад граница няма да седим безучастно и да гледаме LIVE-ове във Facebook от протестите в България.

Следвайки примера на протестиращите пред посолството в Лондон, в Германия ще се съберем още тази седмица (четвъртък 16.07.2020 от 19:00 ч.) в град Кьолн пред известната Кьолнска катедрала (Roncalliplatz Köln).

30 години преход стигат! България се нуждае от нормално демократично управление, стопяването на родината трябва да се спре, защото време не остана. Хората искат нормални условия за развитие, а не задушаващ икономически корупционен похлупак. Корупцията унищожава страната бавно, но сигурно.
Бойко Борисов и Иван Гешев трябва да подадат незабавно оставка!

Мотото на протеста е „За повече Демокрация и против корупцията в България!“

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата