Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хубаво е, но ще е готово незнайно кога – история от Варна

06 Ноем. 2021
Личен архив
...Наистина не е готово.

Прочутият рефрен "Хубаво е, но не е готово", придоби нова разновидност. Става дума за ремонта на детска ясла "Роза" във Варна. Той стартира преди 14 месеца и отдавна трябваше да е приключил. Но така и не се знае кога ще настъпи финалът.

Всичко това коства изключителни притеснения за засегнатите родители, и то насред традиционната криза за места в детските заведения. Казусът в момента касае 165 семейства, като около 70 от тях се съгласили децата им да бъдат разпратени в други ясли. Останалите малчугани се гледат от родители, баби и дядовци - съпътствано от неминуемите отпуски, излизания от работа и т.н. Семействата бяха подвеждани няколко пъти - най-напред, че децата им ще влязат през пролетта на 2021 г. (пет месеца първоначално бе срокът на дейностите); после - че вратите ще бъдат отворени през този септември. Сега хоризонтът е март, като не се знае дали и този срок ще бъде спазен. Заради всичко това чашата на родителското търпение прелива. Хората настояват всички възможни строителни дейности, а и съгласуванията между институциите, да се извършват колкото се може по-бързо.

Ремонтът е на стойност 1.39 млн. лв. А протакането се дължи на открити в хода на ремонта конструктивни проблеми със строената през 1971 г. сграда. "Наложи се временно замразяване на дейностите и подготовка на нови проекти, свързани с необходимост от укрепване на подова плоча и изграждане на метална конструкция в помещение в Блок 1, укрепване на плоча на котелното помещение, обособяване на отделен вход и съпътстващи укрепителни дейности около него. Подготвени бяха проектни решения за изграждане на външно стълбище за аварийна евакуация и други", обясниха пред "Сега" от общинската управа.

Някои от тези неща, а и други, все още не са направени: "Предстоящите ремонтни дейности включват укрепване на плочата на котелното помещение и саниране на армировката на тавана; изграждане на метална конструкция; обособяване на отделен вход към котелно помещение; изграждане на външно стълбище за аварийна евакуация; ремонтни дейности в кухненския блок; изграждане на подемна платформа  за хора с увреждания в сградата на детската ясла. Предстои и довършване на дейностите по частите "Архитектура", "Електро", "Охлаждане, вентилация и климатизация", "Газификация" и част ВиК".

Очевидно предстои още доста работа. И в крайна сметка общинската администрация не даде точен отговор кога ще бъде завършен ремонта. "Целта e сградата да бъде напълно безопасна и за децата, и за персонала. Приблизителният срок е около 5 месеца след влизане в сила на заповед за чл. 154, ал. 2 от ЗУТ към разрешителното за строеж", гласи отговорът. Визираният член от Закона за устройство на територията касае корекциите в инвестиционните проекти. 

Още по темата