Медия без
политическа реклама

Хората в Шумен към Гешев: Тук всичко е сраснало

Главният прокурор е в града заради разследването за катастрофата, при която загина 22-годишно момиче

27 Окт. 2022Обновена
БГНЕС
Иван Гешев

В Шумен МВР, прокуратурата и съдът са сраснали и не може да бъдат разбити. Ако имаш връзки, нямаш проблеми и "за милиони няма закони". Истината за жестоката катастрофа от 28 септември, при която загина 22-годишно момиче, ще се потули. Това чу главният прокурор Иван Гешев от шуменци, по време на посещението си в града по повод инцидента. БНТ излъчи на живо срещата на Гешев с хората в местната библиотека.

Главният прокурор ги увери, че ще направи и невъзможното, за да има справедливост и не пропусна да се оплаче от закриването на спецпрокуратурата и от остарелите закони.

"Мога да Ви кажа такива смущаващи неща, за които Вие ще ми кажете - това не е вярно", обърна се към главния прокурор мъж, станал жертва на катастрофа преди време, но сигурен, че не е получил справедливост. "Това звучи достоверно", увери го Гешев, но побърза за добави, че не може да изказва съмнения за колеги по места. Но който се притеснявал от нещо можел да се свърже директно с него или с говорителката му Сийка Милева. Гешев обеща да остави на хората и номера на мобилния си телефон и увери, че вдига на всеки.

После се съгласи с друг участник в сбирката, че "бездомните кучета са по-добре" от хората.

От залата се чуха съмнения как  така джипът, с който стана катастрофата, се самозапали на паркинг на МВР. Гешев отговори, че това се разследва, както и разминаването в пробите за наркотици на 18-годишния шофьор Жечко Кюркчиев. Първоначално прокуратурата обяви, че той е шофирал след употребата на наркотици, но кръвните проби опровергаха полевия тест и показаха, че е бил "чист".

"Дайте да се борим, дайте да си оправим държавата", призова хората главният прокурор. И няколко пъти посочи, че само той се е изправил пред обществото, вместо всички институции да са сега пред тях. "Правя всичко възможно МВР и съдът да бъдат стимулирани да си вършат работата", подчерта той. И вметна без да влиза в подробности, че "състоянието на МВР не е било такова от 90-те години".

Хората увериха Гешев колко му вярват и как го уважават, но че е трудно да се бори сам. Той им отвърна, че не е сам, защото зад него стои цяла институция.

Някой опита да зададе въпрос на Гешев и около разследването "Хемус", но той го сряза, че е в Шумен, за да "говорим по сериозни теми".

По-рано през деня Гешев се срещна със семейството на 22-годишната Светломира Станчева, която загина при тежкия инцидент, станал на кръгово кръстовище в града. Според обвинението 18-годишният Жечко Кюркчиев е карал е с 93,86 км/час при разрешени 50, пренебрегнал е и правилата за поведение при наближаване на кръстовище. В момента Кюркчиев е под домашен арест. 

На въпрос дали прокуратурата търпи критики заради неяснотите по казуса, Гешев отговори, че "прокуратурата може да търпи критики, но не и по този случай". "Ако някой може да търпи критики, са други институции", каза главният прокурор, без да назовава кои са тези "други институции", но обеща, че "всички обстоятелства и съмнения по този случай ще бъдат изяснени от прокуратурата".

Гешев отказа да разкрие подробности от разследването. Но посочи, че то вече се наблюдава не от шуменската, а от Софийската градска прокуратура и се води от Националната следствена служба. "Не се съмнявам в колегите от Шумен, но за да няма никакви съмнения за местни зависимости и проблеми", посочи Гешев. На срещата в Шумен с него бяха и следовател от НСлС, както и градският прокурор Илиана Кирилова, апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров и окръжният на Шумен Орлин Куздов

Разследването за катастрофата в Шумен, при която загина 22-годишно момиче, може да бъде прехвърлено от Окръжната прокуратура в Шумен в друга равна по степен прокуратура. Това обясни пред "Сега" говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

 

Още по темата