Медия без
политическа реклама

Хората на Гешев атакуват Бобокови и Цветан Василев пред САЩ и ЕС

Плащат главният прокурор да бъде санкциониран по "Магнитски", жалва се камарата на следователите

18 Апр. 2023
Илияна Димитрова
Иван Гешев

Камарата на следователите в България (КСБ) съобщи, че е изпратила писма до представители на американски и европейски институции, в които изразява притеснения за състоянието на върховенството на закона в България. В писмото поименно се споменава подсъдимият за фалита на КТБ бивш собственик на банката Цветан Василев, както и бизнесмените братя Бобокови, които също са подсъдими, но не и осъдени.

Камарата е казионна организация, която винаги говори с гласа на главния прокурор и по правило се ползва от него за прокарване на някакви тези и идеи. Затова и писмата на КСБ могат да се разчитат като де факто пратени от Иван Гешев. В края на 2021 г. Гешев и заместниците му, например, се ожалиха пред над 60 европейски и американски институции, че върховенството на правото в България е под заплаха. В писмата им се цитираха и неприключили дела, заради което Гешев и зам.-главните прокурори бяха дадени на съд от "осъдените" от тях без присъда.

Софийският апелативен съд отказа да допусне до разглеждане иска за 60 000 лв. заведен от Николай и Евгения Баневи срещу главния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници, научи "Сега".

И макар съдът да обяви Гешев и заместниците му за недосегаеми и за граждански дела, този път оплакването не изхожда от тях, а от следователската организация. 

"В писмата си следователите споделят притесненията си от наличните по няколко досъдебни производства на Софийска градска прокуратура (СГП) данни за безпрецедентен натиск върху независимата съдебна власт, не само от политически, но и от криминални групировки, обвиняеми и подсъдими лица, пряко засегнати от дейността на българската прокуратура, които се укриват в чужбина и извършват опити за дискредитиране и елиминиране на магистрати, включително и на главния прокурор, както и на висши полицейски началници", съобщава камарата. Явно се има предвид изнесената от Гешев информация за заговор срещу него.

Както се зарече, главният прокурор Иван Гешев превърна в сериал филма за заговора, който цели свалянето му от поста, както и отстраняването на други магистрати и висши полицейски служители.

За Цветан Василев се припомня, че вече девета година се укрива в Сърбия. "Известно е, че Василев е свързан с руския олигарх Константин Малофеев, който беше санкциониран от САЩ във връзка с руската инвазия в Украйна. Освен това основен акционер във фалиралата Корпоративна търговска банка е руската Внешторгбанк /ВТБ/, която също е обект на санкции. Беше изнесена информация, че същият е заплатил поне 350 000 долара на американски лобисти, част от адвокатската кантора "King & Spalding LLP" за включването на главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев в санкционния списък по Глобалния закон "Магнитски", като отново има основание да се счита, че това е осъществено с капитали с произход от Русия", пишат следователите.

Пламен и Атанас Бобокови също ползват услугите на американски лобисти, чрез които да дискредитират българския главен прокурор в САЩ, настояват следователите.

Според тях действия на тези лица биха могли да накърнят и интересите на САЩ и на Европейския съюз, "тъй като евентуален техен успех би довел до отстъпление от постигнатите резултати в утвърждаването на върховенството на закона, както и до прокарване на руски интереси в нашата страна".

АДРЕСАТИТЕ

Адресати са американският посланик Кенет Мертен, шефът на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, ръководството на OFAC (службата, отговорна за сакнциите "Магнитски"), главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, комисарите Вера Йоурова, Дидие Рейндърс, председателите на всички парламентарни групи в Европейския парламент, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, както и София Инт Велд – председател на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията ЛИБЕ и Хуан Фернандо Лопес Агилар – председател на комисията ЛИБЕ към Европейския парламент.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?