Медия без
политическа реклама

Хиляди нови украинци се насочват към България след руските атаки

Морските хотели отново регистрират наплив

Автобусите от Украйна отново зачестяват по пътищата на Източна България.
FB/ Ramon Cuvaeff
Автобусите от Украйна отново зачестяват по пътищата на Източна България.

Новата бежанска вълна е увеличила досега с около 2000 украинците у нас, сочат сравнителните данни от правителствения портал Bulgaria for Ukraine.  Тя започна няколко дни след масирания обстрел на Русия над украински селища на 10 октомври. Данните за 14 октомври показваха 53 213 души у нас, а вчера - 55 158. Динамиката се потвърждава и от изявление на министъра на туризма Илин Димитров на 17 октомври. Той съобщи за 17 462 настанени в бази украинци. Актуалните данни са за 19 181. Увеличението очевидно ще продължи, защото числата зависят от хода на бойните действия, а те едва ли ще стихват.

Стойностите далеч не са високи спрямо миналите месеци. В началото на септември украинците у нас например бяха малко над 80 000. Ясна бе тенденцията на спад, която сега е на път да се обърне трайно. Затова България трябва да бъде подготвена за нови предизвикателства. Но към момента не се знае ще бъде ли отново удължена изтичащата в края на месеца програма, по която се плаща на хотелите за настаняване. Не е известна и реалната готовност на държавните бази да поемат наплив в студените месеци. Неофициално се говори, че хотелската програма ще продължи, което е причина хотелите и в момента да настаняват новопристигналите - с обещания, че ще могат да останат дълго. Наплив се усеща в Слънчев бряг, Златни пясъци, Балчик и Кранево.

А разказите на бягащите са все едни и същи - ракети, снаряди, ужас... Хората идват с надежда да се върнат бързо в родината си, но без да знаят ще се случи ли. Значителна част от тях са от Запорожие. Все така пристигат и много деца, поради което нуждата от храни, памперси, дрехи и учебни пособия е голяма.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата