Quantcast
Грозев: Има трансфери на пари от руските служби към български медии | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Грозев: Има трансфери на пари от руските служби към български медии

Според главния редактор на ''Белингкат'' крайната цел на Кремъл е да изпрати Алексей Навални в Сибир
13 279

''Имаме конкретни доказателства, че материали, които подкрепят кремълската позиция по определени теми по време на войната, са плащани с дребни суми от порядъка на до 500 лв. на материал, за да се появят в даден сайт'', заяви главният редактор на ''Белингкат'' Христо Грозев в предаването ''120 минути'' по Би Ти Ви. И даде пример с македонски коментатор и анализатор, чиято задача е да пуска готови материали на български медии, като им плаща, за да бъдат публикувани. Знае се обаче, че въпросните материали идват от специалните служби в Кремъл. Такива материали са се появили в малки сайтове, но се появяват и в по-големите.

Журналистът изрази опасение, че вероятно ще се стигне до затваряне на руското посолство у нас заради скандала с изгонените 70 руски дипломати и заплахите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че посолството ще бъде закрито. ''Те казаха ''А'' и трябва да кажат ''Б''. Кремъл не обича да изглежда слаб", коментира Грозев. Той заяви, че изгонването на толкова голям брой дипломати означава, че България отказва да бъде съюзник на Кремъл, както и че ходът не е бил предварително обсъден с американските партньори. Но също така допусна, че едва ли всички изгонени са били шпиони. "Около една трета са с нереално дипломатическо присъствие и те са изгонени с тезата, че не може да има чак толкова много хора. Едва ли градинарите и готвачите са били "джеймсбондове", коментира той. Той даде пример с Австрия, където в руското посолство работят 400 души, които очевидно също е несъразмерно. Австрия засега не поставя под въпрос това. 

''Много страни в Европа отдавна смятат, че присъствието на стотици руски дипломати е много странно и много опасно. Те отдавна търсят възможности да открият конкретни данни за шпионаж на голяма част от тези дипломати. Открива такива данни и изгонват от 5, 6 до 10 души. България практически изглежда, че години наред е събирала данни'', каза журналистът.

Христо Грозев разказа и каква би могла да бъде дейността, която въпросните изгонени дипломати са извършвали у нас. ''Това, което сме наблюлюдавали през годините, е, че както в България, така и в други източноевропейски страни, има служители, които се занимават с развитие на агенти на влияние, служители на посолството, които по време на лични беседи и вечери с инфлуенсъри им предават пликчета с пари'', каза Грозев. И заяви, че ще бъде добре да се публикуват видео и фотоматериали с доказателства, за да може обществото да се информира, каквато е практиката в Холандия през последните години. Или както наскоро Словакия публикува видео как служител на посолството предава пари на местен човек. 

Накрая Грозев коментира и какво се случва с руския опозиционер Алексей Навални. Именно Христо Грозев и ''Белингкат'' бяха първите, които съобщиха имената на предполагаемите отровители на Навални. Миналия месец опозиционерът беше преместен в строго охраняван затвор в село Мелехово, Владимирска област. Затворът е известен с това, че там затворниците се подлагат на изтезания. ''Навални е изолиран в цех, където работи сам като шивач. Целта е да бъде изолиран от социално общуване. Когато приключи със смяната си, е изтощен и не може да прави нищо повече. Това не е последната му дестинация, целта е да бъде пратен в Сибир'', заяви Христо Грозев и допълни, че надеждата той да бъде спасен е в заявките за размяна на затворници между САЩ и Русия.

 

Още

Руският бюджет е пред колапс

12.08.2022

11384
Юмрукът на Радев вече помага на ГЕРБ

12.08.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

1442
И на руските бази в Беларус започнаха "странни" инциденти

12.08.2022

6436